H Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση ανέφερε ο επικεφαλής του ESM

Ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο haircut για το ελληνικό χρέος, αλλά δήλωσε πως η επέκταση του χρόνου ωρίμανσης και η αναβολή τόκου, είναι επιλογές που οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν για να καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας περισσότερο διαχειρίσιμο.

Ο Klaus Regling, επικεφαλής του ESM, δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση της προόδου για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προτού αποφασιστεί το πώς θα αναδιαρθρώσει το κρατικό χρέος.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, αλλά το σχέδιο είναι πιθανό να είναι επώδυνο καθώς κάποιοι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να παραιτηθούν μελλοντικών τους δικαιωμάτων, τόνισε ο Regling.

“Η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα, και μπορεί να πάρει και δύο μήνες. Δεν θα υπάρξει haircut. Αυτό που μπορεί να σκεφθεί κανείς είναι η επιμήκυνση της διάρκειας και η αναβολή των τόκων”, τόνισε ο Regling.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί επίσης να εξετάσουν μέτρα για να βοηθήσουν την Ελλάδα με την αύξηση των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους που αναμένεται το 2022, τόνισε ο Regling.