“Τα νούμερα δεν βγαίνουν ακόμη” είπε από το Νταβός ο πρόεδρος του Eurogroup. 

 Μια συμφωνία για την ελάφρυνση του φορτίου χρέους της Ελλάδας, θα μπορούσε να βασίζεται σε μια υπόσχεση από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να διευκολύνουν τις πληρωμές στο μέλλον, μόλις η Αθήνα αποδείξει την δέσμευσή της να διατηρήσει ένα σφιχτό προϋπολογισμό, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Το ΔΝΤ, το οποίο χρηματοδότησε τα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης μαζί με την ευρωζώνη, έχει καταστήσει ως προϋπόθεση για την συμμετοχή στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, μια επιθετική μείωση του χρέους της χώρας. 

Αλλά οι κυβερνήσεις της νομισματικής ένωσης παραμένουν απρόθυμες να λάβουν άμεσα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας –όπως το να δώσουν περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των δανείων της ευρωζώνης- εν τω μέσω αμφιβολιών για την προθυμία της Ελλάδας να εφαρμόσει περαιτέρω πολιτικές λιτότητας.

Μια πιθανή λύση σε αυτό το δίλημμα είναι μια υπόσχεση από την ευρωζώνη να μειώσει το ανώτατο όριο στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών της Ελλάδας στο μέλλον, δήλωσε ο Jeroen Dijsselbloem σε συνέντευξή του στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

“Μία επιλογή είναι ότι απλώς υποσχόμαστε ο ένας στον άλλο. Υπόσχονται στους Ευρωπαίους εταίρους τους να διατηρήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα, με άλλα λόγια να τηρήσουν έναν καλό προϋπολογισμό. Και υποσχόμαστε ότι θα είμαστε έτοιμοι να εξομαλύνουμε αυτά τα επίπεδα στο μέλλον”, δήλωσε ο Dijsselbloem.

“Αυτό θα ήταν πραγματικά μια λογική λύση, διότι το πρώτο peak είναι σε 10-15 χρόνια, και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πόσο μεγάλο θα είναι”, πρόσθεσε. Το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους θα εξαρτηθεί από το πόσο αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία στα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Dijsselbloem.

Εναλλακτικά, η ευρωζώνη θα μπορούσε να προσπαθήσει να υπολογίσει ποια μέτρα θα ήταν αναγκαία και να αναλάβει άμεση δράση για την μείωση των πληρωμών, δήλωσε.

Σε περίπτωση που η ευρωζώνη επιλέξει να μεταβάλλει την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας για το μέλλον, μπορεί να δυσκολευτεί να πείσει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Το ΔΝΤ δηλώνει ότι οι δικοί του κανόνες το αποτρέπουν από το να βοηθήσει την χώρα ενώ το χρέος της δεν είναι βιώσιμο. Χωρίς ελάφρυνση, το ελληνικό χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ φέτος.

Ο Dijsselbloem δήλωσε πως προτού οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ μπορούν να ξεκινήσουν να συζητήσουν για το χρέος της Ελλάδας, η κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος, όπως έχει συμφωνηθεί, και να κλείσει τα κενά στον προϋπολογισμό της.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την Ελλάδα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εξακολουθούν να υπολείπονται των απαιτήσεων των πιστωτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. “Έχουν βάλει μια σοβαρή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στο τραπέζι. Δεν βγαίνουν τα νούμερα ακόμη”, δήλωσε.

capital.gr