Αβάσιμες χαρακτήρισε τις ανησυχίες για πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση ο Rasmus Rüffer, εκπρόσωπος των θεσμών για την Ελλάδα εκ μέρους της ΕΚΤ. Πρόσθεσε πως “έχει γίνει πλήρως και λεπτομερώς η αύξηση, οι τελικές υποθέσεις που εφαρμόσαμε σταθμίστηκαν και ήταν πολύ σοβαρές” και πως  “αυτό θα εξαρτηθεί και από τις τράπεζες”.

 

 “Οι εισπρακτικές τους πρακτικές θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα και  ακόμη αυτό δεν έχει διασφαλιστεί”, είπε. Ο αξιωματούχος της EKT ανέφερε ακόμη πως “είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί πότε θα αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι” και ότι η εξάρτηση σε εξωτερικά συστήματα παροχής ρευστότητας εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ υψηλή. “Μετά το 2ο πακέτο και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα καταλάβουν και οι καταθέτες ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση κουρέματος. Και όταν θα μπορούν και οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν, θα μπορεί η κυβέρνηση να άρει τους ελέγχους κεφαλαίου”.  
 
“Θα πρέπει να δούμε τι μπορεί να συμβεί το 3ο τρίμηνο πιο προσεκτικά”, είπε αναφορικά με τον αντίκτυπο που είχαν τα capital controls αλλά ανέφερε πως είναι περιορισμένος.
 
Για το πρόγραμμα είπε πως, “έχουμε τα μνημόνια για να προσαρμόσουμε την οικονομία. Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να βασίζεται σε εξωτερική βοήθεια. Κάποιοι μηχανισμοί προσαρμογών πρέπει να αναπτυχθούν μέσω των μνημονίων και των πολιτικών για  να υπάρξει ο απαιτούμενος συντονισμός.  Συνέχισε λέγοντας πως ” χρειαζόμαστε δημοσιονομικό τομέα που να οδηγεί πόρους σε τομείς που να δημιουργούν απασχόληση. Ταυτόχρονα όμως πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη και το νέο μνημόνιο θέτει τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να γίνει η προσαρμογή.”
 
Ο Rüffer είπε πως η Ελλάδα έχει ένα χρηματοοικονομικό σύστημα που εστιάζεται στις τράπεζες και αυτές πρέπει να ενισχύσουν την ανάπτυξη. “Τα θετικά νέα είναι πως η εξάρτηση τραπεζών από τον ELA έχει μειωθεί”, πρόσθεσε.
 
Τέλος ανέφερε πως “επίσης υπάρχει επιδείνωση στο ΑΕΠ που έπληξε την χρηματοοικονομική κατάσταση των τραπεζών, αλλά λιγότερο από ότι αναμενόταν. Έτσι οι τράπεζες κατάφεραν να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσω ιδίων πηγών.”  
 
Για τα κόκκινα δάνεια,  ανέφερε ότι εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα, γιατί η εφαρμογή του σχεδίου είναι το σημείο κλειδί.

Πηγή: Capital.gr – Δ. Καδδά