Άρση των Capital Controls, σταδιακά το πρώτο τρίμηνο του 2016, εκτίμησε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) Λούκα Κατσέλη, στον χαιρετισμό της στο πανελλαδικό συνέδριο της ΟΤΟΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αναβαθμίζεται το ελληνικό σύστημα και σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής, ανοίγει ο δρόμος για μετάβαση από την ακριβή χρηματοδότηση, του μηχανισμού χορήγησης έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), στην σαφως φθηνότερη, άμεση χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ένα ιδιαίτερα θετικό σενάριο για την ελληνική Οικονομία που για να υλοποιηθεί θα πρέπει να ολοκληρωθούν μια σειρά από προϋποθέσεις.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής, προϋπόθεση για όλα αυτά, βέβαια, είναι η περαιτέρω μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας και η εμπέδωση προσδοκιών επιστροφής σε συνθήκες ομαλότητας και κανονικότητας.

Τρεις είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα:

Η αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Η επιστροφή των καταθέσεων από το «στρώμα» στο γκισέ.

Η διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Όλα τα παραπάνω, παράλληλα με την υλοποίηση ενός σύγχρονου σχεδίου εταιρικής διακυβέρνησης, μπορούν ενδεχομένως να αλλάξουν το πρόσωπο της ελληνικής αγοράς και να δώσουν σημαντική ώθηση στην ελληνική Οικονομία προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης και της επιστροφής στην Ανάπτυξη.

Οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι ελληνικές τράπεζες είναι μέρος των συνολικών προβλημάτων που βαραίνουν την ελληνική Οικονομία και όπως τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής, η αντιμετώπισή τους θα συντελέσει σημαντικά, στην έξοδο της χώρας μας «από το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης, της ύφεσης, της ανεργίας και της παραγωγικής αποσάθρωσης».