Σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο η οικονομική στήριξη των 86 δισ. ευρώ στην Ελλάδα θα επαρκέσει, εκφράζει η Ernst & Young, επισημαίνοντας ότι παραμένει ο κίνδυνος ενός Grexit, παρά την ανανεωμένη αποφασιστικότητα όλων των πλευρών για την επιτυχία της συμφωνίας.

 

Όπως αναφέρεται στην φθινοπωρινή έκδοση της έκθεσηςEurozone Economic Forecast (EEF) της ΕΥ, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο και 0,9% το δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο, η  απρόσμενα ισχυρή απόδοση του δευτέρου τριμήνου αποδίδεται κυρίως στη μείωση των αποταμιεύσεων των καταναλωτών εν όψει μιας ενδεχόμενης εξόδου από την Ευρωζώνη.

Ως εκ τούτου, η ΕΥ εκτιμά ότι αυτή η επίσπευση μελλοντικής κατανάλωσης ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα αδύναμο δεύτερο εξάμηνο.

Επισημαίνει επίσης ότι στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής και των προαπαιτούμενων δράσεων, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, περιορίζοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά περίπου 4 δισ. ευρώ ή περίπου 2,5% του ΑΕΠ το 2016. «Αυτό αναμένεται να αποτελέσει σημαντική τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με την έκθεση, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 0,3% το 2015 και στη συνέχεια να συρρικνωθεί κατά περίπου 3% το 2016», αναφέρει η ΕΥ.

«Η τελευταία έκδοση της τριμηνιαίας έρευνας της ΕΥ αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη. Για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, οι συνθήκες στην Ευρωζώνη μας ευνοούν. Για να επωφεληθεί από αυτή τη θετική συγκυρία, η Ελλάδα οφείλει να αποκαταστήσει το ταχύτερο, κλίμα εμπιστοσύνης προχωρώντας με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ολοκληρώνοντας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κλείνοντας έτσι οριστικά τη συζήτηση γύρω από το Grexit», σχολίασε ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδας.

Πηγή: Ναυτεμπορική