Πρέπει να διευρύνουμε και να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση, να δημιουργήσουμε μια ένωση κεφαλαιαγορών και να προωθήσουμε τις απαραίτητες δομικές αλλαγές για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

 

 

Η Ευρώπη έχει κάνει πολλά βήματα από την οικονομική κρίση που ανέτρεψε τα δεδομένα πριν από μια τριετία, αλλά έχει πολύ δρόμο για να θωρακιστεί πλήρως από τα οικονομικά «σοκ», σημείωσε ο πρόεδρος του EurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο CNBC.

“Χρειάζεται λίγο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Εχει ασκηθεί έντονη κριτική για το πώς λειτουργεί το ευρώ και η νομισματική ένωση και από τότε που ξεκίνησε, την έχουμε ενισχύσει και νομίζω ότι εισερχόμαστε τώρα σε μια νέα φάση”, τόνισε.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, η τρέχουσα φάση της ευρωζώνης αφορά στη σταθερότητα και τη διεύρυνση των οικονομικών και πολιτικών προοπτικών, η σημασία των οποίων έγινε ξεκάθαρη μετά το ταραγμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα, προτού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφωνήσει σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.

“Η Ευρώπη βγαίνει από την κρίση. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης εκτός από μία, ενισχύεται και γίνεται πιο ευρεία. Νομίζω ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τρέχουσα συγκυρία για να θωρακιστούμε περισσότερο απέναντι στις κρίσεις”, δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ από τη Λίμα, όπου πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.   

“Για να το κάνουμε, πρέπει να διευρύνουμε και να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση, να δημιουργήσουμε μια ένωση κεφαλαιαγορών για να διασπείρουμε τον τρόπο που έρχεται η χρηματοδότηση στις οικονομίες μας και πρέπει να προωθήσουμε τις απαραίτητες δομικές αλλαγές για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί”, υπογράμμισε.

Για να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη, “θα πρέπει να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να ανοίξουμε τις αγορές, να διασφαλίσουμε ότι θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσει κανείς μια νέα επιχείρηση και να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Εάν ασχοληθούμε με όλα αυτά τα μικρά, δομικά θέματα στην οικονομία μας, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να αυξήσουμε τη δυνητική ανάπτυξη κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες”, σημείωσε.   

Πηγή: Euro2day