Λίγες ημέρες αφότου επέστρεψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από τη Νέα Υόρκη, όπου επιχειρήθηκε η διεθνοποίηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους, τη σκυτάλη παίρνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ταξιδεύει στο Περού, όπου θα έχει συνάντηση με τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είχε συναντηθεί και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί στο Περού τις αμέσως επόμενες μέρες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στη Λίμα το διάστημα 9-12 Οκτωβρίου και στις βαλίτσες του έχει το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Το θέμα του ελληνικού χρέους αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος της χώρας και ήδη οι διαβουλεύσεις – αν και παρασκηνιακές – είναι πυρετώδεις.

Το πρόγραμμα του υπουργού 
 
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Περού ο κ. Τσακαλώτος θα έχει σειρά κρίσιμων επαφών με κορυφαίους αξιωματούχους του διεθνούς οικονομικού γίγνεσθαι. Μεταξύ αυτών, ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να έχει συνάντηση και με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, καθώς και με τον παλιό γνώριμο στην Ελλάδα – και νυν διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου – Π. Τόμσεν.
 
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθούν η επικείμενη πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος, οι λίστες με τα προαπαιτούμενα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και φυσικά το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ αναμένεται να μεταφέρει στον Ευ. Τσακαλώτο τα μηνύματα που μετέφερε προ ημερών και στον Γ. Σταθάκη για την ανάγκη αυστηρής τήρησης του προγράμματος, με άμεση υλοποίηση των προαπαιτούμενων και σχεδιασμό της επόμενης {μεταρρυθμιστικής} ημέρας της Ελλάδας. Είναι σχεδόν βέβαιο πως η Λαγκάρντ αναμένεται να επαναλάβει στον Ευ. Τσακαλώτο πως καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
 
Όπως έγινε γνωστό χθες Τρίτη, η αξιολόγηση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, οπότε και τοποθετείται χρονικά η έλευση στην Αθήνα των επικεφαλής των δανειστών. Από την πλευρά του ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες, από το βήμα της βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί και γρήγορα και επιτυχώς. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να δεσμευτεί ενώπιον της επικεφαλής του ΔΝΤ πως η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αρχής γενομένης από τις δύο αρχικές λίστες των προαπαιτούμενων.
 
Πηγή: Sofokleousin.gr