Θετικά κρίνουν οι τραπεζίτες τη σύντομη προεκλογική περίοδο, τονίζουν ωστόσο ότι το κρίσιμο είναι να οδηγήσουν άμεσα σε συγκρότηση κυβέρνησης, συνεργασίας αν απαιτηθεί, με ορίζοντα διετίας – τριετίας.

 

Όπως επισημαίνουν, οι εκλογές γίνονται σε μία κρίσιμη περίοδο, η οποία μετά από μακρά διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους εταίρους, απαιτεί εθνική συνεννόηση, αποφασιστικότητα και γρήγορη δράση για την τήρηση των συμπεφωνημένων με στόχο την ανάκαμψη της Οικονομίας και την οριστική άρση της απειλής του Grexit. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η επιλογή των προσώπων που θα επιλεγούν για να  αναλάβουν τις αρμοδιότητες των 4 – 5 βασικών υπουργείων. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι η αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το υπουργείο Οικονομικών λόγω της παραίτησης της κυβέρνησης και της προσφυγής στις κάλπες, συνιστά απώλεια για την εικόνα της χώρας και στο εξωτερικό.

Το timing των εκλογών, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, και η ανάγκη άμεσης συγκρότησης κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα κρίσιμα λόγω της προγραμματισμένης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία δεν πρέπει να διακυβευθεί από πολιτικές ασυμφωνίες. Τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα των νέων αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες πρέπει να τηρηθούν πιστά προκειμένου αυτές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, καθώς μετά οι αγορές θα είναι κλειστές.

Για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εντός του 2015 γιατί διαφορετικά από την 1η/1/2016 η επιβάρυνση για τη στήριξή τους θα πέσει και στους ώμους των καταθετών. Στη βάση του κινδύνου αυτού, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι ασχέτως με όσα ακούγονται προεκλογικά, στην πράξη θα υπάρξουν συνεργασίες των πολιτικών κομμάτων, καθώς ουδείς θα θελήσει να “παίξει” με τις καταθέσεις των πολιτών.

Πέραν της ομαλής διεξαγωγής της ανακεφαλαιοποίησης, η άμεση σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού και η υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους αποτελούν τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα. Στο εσωτερικό, η εμπιστοσύνη αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να επιστρέψουν καταθέσεις στις τράπεζες, να ενισχυθεί η ρευστότητά τους και με τη σειρά τους να διοχετεύσουν “φρέσκο” χρήμα στην πραγματική Οικονομία.

Στο εξωτερικό, η εμπιστοσύνη είναι αναγκαία ώστε να προσελκυσθούν τα νέα ιδιωτικά κεφάλαια που απαιτούνται για τις τράπεζες, αλλά και ευρύτερα να προσελκυσθούν νέοι επενδυτές. Δεν είναι τυχαίο που χθες, αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Γ. Σταθάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπως το ονομάτισε, ο υπηρεσιακός υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης έθεσε το πρόβλημα της πολύ μεγάλης αποεπένδυσης ως το βασικότερο της ελληνικής Οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη στον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, η μεγάλη πρόκληση αρχικά είναι να ολοκληρωθεί ομαλά το τρέχον πρόγραμμα περιφερειακής ανάπτυξης και να γίνει η μετάβαση στην επόμενη περίοδο του 4ου ΕΣΠΑ, το οποίο πρέπει να αποτελέσει μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα και κυρίως για νέες επενδύσεις, επιχειρήσεις και απασχόληση. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί και να εξοπλιστεί με επιχειρήματα και προτάσεις, έτσι ώστε να συμμετάσχει ουσιαστικά στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία επενδύσεων, που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανατρέποντας τα υφεσιακά δεδομένα των προηγούμενων ετών.

Πηγή: Ν. Μαλλιαρα – Capital.gr