Περί το 1 εκατομμύριο κάρτες έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες από τη στιγμή που επιβλήθηκαν τα capital controls. Ρεπορτάζ του Bloomberg 

 

Στην αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα, μετά την επιβολή των capital controls, αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, στο οποίο επισημαίνεται η σημαντική αύξηση στις εκδόσεις χρεωστικών κρατών.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, στην κρίση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα υπάρχει και ένα θετικό αποτέλεσμα και αυτό είναι το πλαστικό χρήμα.
Σε μια χώρα που το ρευστό είναι βασιλιάς και οι αδήλωτες συναλλαγές εξακολουθούν να αποτελούν περί το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας, περίπου 1 εκατομμύριο χρεωστικές κάρτες έχουν εκδοθεί από τις τράπεζες από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση τις έκλεισε για τρεις εβδομάδες και επέβαλε capital controls.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που κάποιοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μπορούν να δώσουν ώθηση στη μαύρη αγορά, παρουσιάζουν σημάδια προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Η Alpha Bank μόνον τον Ιούλιο εξέδωσε 220.000 κάρτες, περισσότερες απ’ ότι πέρυσι, καθώς οι συνταξιούχοι κυρίως, αντιλήφθηκαν ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από τα μηχανήματα ανάληψης, σημειώνει ο Λεωνίδας Κασούμης, γενικός διευθυντής για τα δάνεια προς νοικοκυριά.
Παράλληλα, σημειώνεται, η χρήση χρεωστικών καρτών σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων έχουν διπλασιαστεί από την επιβολή των capital controls, ενώ στην επαρχία έχει τριπλασιαστεί.
«Τα capital controls έδωσαν μεγάλη ώθηση», σημειώνει ο κ. Κασίμης, ο οποίος προσθέτει ότι «είναι καλό για τους εμπόρους, διότι το ρευστό είναι περιορισμένο, είναι καλό για τις τράπεζες διότι μειώνει το λειτουργικό κόστος, όμως είναι τα καλύτερα νέα για την οικονομία».
Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος για τη λιανική τραπεζική στη Eurobank Ergasias, επισημαίνει ότι μέχρι τώρα οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα έφθανε στο 6%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.
Η ζήτηση από επιχειρήσεις για συστήματα πληρωμών με κάρτα έχει αυξηθεί, ακόμη και από μη παραδοσιακούς πελάτες, όπως οι οδοντίατροι και οι γιατροί, σημειώνει ο κ. Καλαντώνης.
Επίσης, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, η Εθνική Τράπεζα, έχει εκδώσει περισσότερες από 400.000 χρεωστικές κάρτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.
Ο αριθμός των ενεργών χρεωστικών καρτών Visa στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιούλιο έναντι των προηγούμενων μηνών, επισημαίνει ο Νίκος Καμπανόπολος, διευθυντής για Ελλάδα στη Visa Ευρώπης.
Η εταιρεία είδε μια αύξηση 135% στις συναλλαγές με κάρτες τις δύο εβδομάδες αμέσως μετά την επιβολή των capital controls, σημειώνει ο κ. Καμπανόπουλος και πρόσθεσε ότι το 2014, η δαπάνη με κάρτες Visa ήταν 1 ευρώ για κάθε 37 ευρώ σε σύγκριση με 1 ευρώ για κάθε 6 ευρώ στο σύνολο της Ευρώπης.
Μέχρι τον περασμένο μήνα, η μεγάλη πλειονότητα των ελλήνων συνταξιούχων δεν είχε ούτε κάρτα μετρητών, κάτι που οδήγησε στις σκηνές που είδαμε όλοι τον Ιούλιο, με τους ηλικιωμένους να κάνουν ουρές έξω από τις τράπεζες για να λάβουν τη σύνταξή τους όταν οι τράπεζες έκλεισαν.

www.bankingnews.gr