Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιμείνει στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θεωρεί αναπόφευκτο αλλά και προϋπόθεση για ένα νέο πρόγραμμα. 

 

Οπως δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε διαδικτυακή της συνέντευξη, «έχουμε αναλύσει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και έχω πει κατ’ επανάληψιν ότι για την επιτυχία οποιουδήποτε ελληνικού προγράμματος χρειάζεται μία σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους. Θα επιμείνουμε σε αυτήν τη θέση». Ερωτήσεις για το θέμα, αλλά και γενικότερα για τη στάση και τον ρόλο του ΔΝΤ, αναμενόταν να δεχθεί η κ. Λαγκάρντ αργά χθες το βράδυ από τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του διεθνούς οργανισμού, τα οποία θα ενημέρωνε για την Ελλάδα. Οπως εκτίμησε η κ. Λαγκάρντ, «νομίζω ότι γίνεται κοινά αποδεκτή η θέση ότι με ένα χρέος που ανεβαίνει στο 170% του ΑΕΠ και μπορεί, με το ιστορικό της χώρας, να φτάσει στο 200%, είναι αναπόφευκτο να υπάρξει ένα στοιχείο αναδιάρθρωσης του χρέους». Στη συνέντευξή της, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στα βασικά συστατικά που χρειάζεται το Ταμείο για να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα. Οπως δήλωσε, από την πλευρά των προβλέψεων του προγράμματος, «θα χρειασθούν λογικοί δημοσιονομικοί στόχοι, οι οποίοι θα επιτευχθούν με ξεκάθαρα μέτρα που θα εντοπισθούν από νωρίς, και διαρθρωτικά μέτρα που θα απελευθερώσουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, που περιορίζεται υπερβολικά από πολλά εμπόδια, προστασίες και δασμούς». Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι από τους πιστωτές «θα χρειασθεί επαρκής χρηματοδότηση, ώστε το πρόγραμμα να είναι αξιόπιστο, καθώς και το στοιχείο της αναδιάρθρωσης του χρέους». Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, τα «τέσσερα πόδια» στα οποία θα πρέπει να περπατήσει η ελληνική οικονομία είναι τα δημοσιονομικά μέτρα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η χρηματοδότηση και η αναδιάρθρωση του χρέους. Οσο για την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και τις αμφιβολίες κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση το πιστεύει, ή ακόμη και αν θέλει το ΔΝΤ σε αυτό, η κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι το Ταμείο έχει προσκληθεί με επιστολή του υπουργού Οικονομικών, που το καλεί να δουλέψει με τις ελληνικές Αρχές για ένα προτεινόμενο πρόγραμμα.

«Αυτό που είναι κρίσιμο, κατά τη γνώμη μου», είπε η επικεφαλής του Ταμείου, «είναι τι είναι διατεθειμένες να κάνουν οι ελληνικές Αρχές, όχι τα λόγια που θα χρησιμοποιήσουν και ο πολιτικός θόρυβος που συχνά είναι απαραίτητος, αλλά (τι θα κάνουν) για να δείξουν ιδιοκτησία και αποφασιστικότητα». Οπως είπε, αυτό σημαίνει στο πρώτο στάδιο «να προτείνουν τη νομοθεσία, να τη συζητήσουν, να την ψηφίσουν ή όχι στη Βουλή. Και στο δεύτερο στάδιο, να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί». Ετσι, εκτίμησε πως «θα διασφαλίσουν ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, θα αρχίσει να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να ανακτά την οικονομική της ανεξαρτησία, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και να χρηματοδοτηθεί χωρίς στήριξη».

Πηγή: Έντυπη έκδοση “Καθημερινή” – Κατερίνα Σώκου