Χωρίς να εκφράσει άποψη υπέρ του ΝΑΙ ή του ΌΧΙ, αν και του ζητήθηκε

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το θέμα είναι ποιος θα διαχειριστεί την επόμενη ημέρα, τονίζει σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρώην επικεφαλής του IIF, Charles Dallara, υπογραμμίζοντας ότι άσχετα με το αποτέλεσμα της Κυριακής στο δημοψήφισμα,υπάρχουν πιθανότητες συμφωνίας εντός των πρώτων τριών εβδομάδων του Ιουλίου.

Το βασικό ζήτημα αναφορικά με το ελληνικό δημοψήφισμα της Κυριακής είναι το ποιος θα ηγηθεί της ελληνικής κυβέρνησης στην περίπτωση που η ψήφος είναι υπέρ της περισσότερης λιτότητας, δήλωσε στο CNBC ο πρώην γενικός διευθυντής του IIF, Charles Dallara.

«Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως θα παραιτηθεί, ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι είναι απίθανο να παραμείνει επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, τουλάχιστον με την παρούσα μορφή της. Επικρατεί πολλή αβεβαιότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Dallara, «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, νομίζω πως το βασικό ζήτημα είναι ποιος θα ηγείται της ελληνικής κυβέρνησης τότε και αυτό είναι πολύ ασαφές».

Κατά τον ίδιο, η κίνηση της Άνγκελα Μέρκελ να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις πριν το δημοψήφισμα είναι στην πραγματικότητα μια βραχυπρόθεσμη κίνηση τακτικής. “Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Καγκελάριος Μέρκελ και κάποιοι άλλοι ηγέτες είναι έτοιμοι να τραβήξουν την σκανδάλη για μια Ελληνική έξοδο” λέει ο Charles Dallara, προσθέτοντας ότι “αυτό που λένε αυτή τη στιγμή είναι ας δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ίσως και να μην έχουμε να συνεργαστούμε στο εξής με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα”. “Δεν είναι μυστικό ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θεωρούν ιδιαίτερα ευχάριστη ή ικανοποιητική την εμπειρία της συνεργασίας με την νυν ελληνική κυβέρνηση”. 

«Νομίζω όμως πως οι πιθανότητες συνεχίζουν να είναι εύλογα καλές πως μετά το δημοψήφισμα, ασχέτως αποτελέσματος, θα υπάρξει επανάληψη των διαπραγματεύσεων και πως οι πιθανότητες για συμφωνία κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών εβδομάδων του Ιουλίου δεν είναι τόσο χαμηλές».