Αρνητικές οι προοπτικές της ελληνικού τραπεζικού συστήματος αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης

Οι προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αρνητικές, αντανακλώντας κυρίως την οξεία επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του οίκου αξιολόγησης Moody’s, στην οποία επισημαίνει ότι οι πιέσεις είναι απίθανο να περιοριστούν κατά τους επόμενους 12-18 μήνες, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και πάγωμα των καταθέσεων.

Στην νέα ανάλυσή της τίτλο «Προοπτικές τραπεζικού συστήματος: Ελλάδα», ο οίκος διαπιστώνει σημαντικές εκροές καταθέσεων, άνω των 30 δισ. ευρώ από το Δεκέμβριο του 2014 στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη είναι η αύξηση της εξάρτησης των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας. Κατά την άποψή της, οι τράπεζες είναι πιθανό να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, ενώ η συνεχής αβεβαιότητα σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης της χώρας θα συνεχίσει να πλήττει την εμπιστοσύνη των καταθετών.

Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά repo, καθώς οι ξένες τράπεζες προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα.

Η κλιμάκωση της αβεβαιότητας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών της κυβέρνησης, έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.