Το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω «κούρεμα» στην αξία των εχέγγυων (collateral) των ελληνικών τραπεζών και κυρίως όταν αυτά αφορούν ελληνικά ομόλογα, θα εξετάσει η ΕΚΤ στις 6 Μαΐου, όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο MNI.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Bloomberg αναφέρει ότι η στάση της ΕΚΤ για τα ελληνικά collateral εξαρτάται από τις συνομιλίες διάσωσης.

Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι άλλωστε δήλωσε, αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup στη Ρίγα, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να επανεξετάσει τους όρους με τους οποίους παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει τη βοήθειά της μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις», δήλωσε ο Ντράγκι.

«Αυτή η κατάσταση είναι πολύ πιο εύθραυστη, υπάρχουν συνεχείς εκροές καταθέσεων, ενώ ο πολιτικός διάλογος αλλά και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι υψηλότερες απ’ ότι ήταν το 2012. Όσο πιο υψηλές είναι οι αποδόσεις, τόσο μεγαλύτερη η μεταβλητότητα και τόσο καταστρέφονται τα collateral. Επίσης η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι η ίδια όπως ήταν όταν υπήρξε «κούρεμα» στα collateral.

Ως εκ τούτου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να επανεξετάσει προσεκτικά εάν οι ισχύουσες συνθήκες θα δικαιολογούσαν μία αλλαγή στο τρέχον πρόγραμμα (αποδοχής των collateral), λαμβάνοντας υπ’ όψην και την αλλαγή στο γενικότερο περιβάλλον», τόνισε ο Ντράγκι.

Πρόκειται για την ημερομηνία κατά την οποία η ΕΚΤ θα επανεξετάσει και το ύψος των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ELA), ενώ αρκετά δημοσιεύματα σε Reuters και Bloomberg έχουν εκφράσει αντίστοιχες απόψεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και μάλιστα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει κατά 1,5 δισ. ευρώ τα κεφάλαια του ELA.