Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να συγκεντρώσει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου, με αποτέλεσμα ακόμα να μην είναι διασφαλισμένη η διάθεση της επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία για να καταβάλουν τις συντάξεις την επόμενη εβδομάδα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει ενημερώσει το υπουργείο Εργασίας ότι θα δοθεί κανονικά η επιχορήγηση των 850 εκατ. ευρώ στις 27 και 28 Απριλίου, αλλά προς το παρόν τα κεφάλαια αυτά δεν βρίσκονται στα κρατικά ταμεία.

Επιπροσθέτως, τα ασφαλιστικά ταμεία -για τα οποία είναι εθελοντική η κατάθεση των διαθεσίμων τους στην ΤτΕ- δείχνουν να μην έχουν τέτοια πρόθεση. Χθες, το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ETAT) δεν ενέκρινε τη μεταφορά 150 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Είχαν προηγηθεί δύο εξώδικες δηλώσεις από τους συλλόγους εργαζομένων στην Alpha Bank και την πρώην Εμπορική, με τους τραπεζοϋπαλλήλους να αντιδρούν στη μετατροπή των κεφαλαίων σε ρέπος.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΓΑ, το ζήτημα δεν συζητήθηκε στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο και εκτιμάται ότι μετά και το νέο έγγραφο της ΤτΕ θα επανέλθει με νέο διοικητικό συμβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας. Είναι σαφές ότι ακόμα κι αν τα Ταμεία αποφασίσουν την παροχή των ταμειακών τους διαθεσίμων, αυτό θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μετά τις κρίσιμες ημερομηνίες για την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα.

Πηγή: www.kathimerini.gr