Μια ελληνική χρεοκοπία δεν σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αναφέρουν οικονομολόγοι σύμφωνα με το Bloomberg.  

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου, οι πιθανότητες η Ελλάδα να αθετήσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της στις επόμενες εβδομάδες, διαμορφώνονται στο 40% ενώ η πιθανότητα μιας εξόδου από το ευρώ διαμορφώνεται στο 30%, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις έρευνας του Bloomberg σε 29 οικονομολόγους. Περίπου τέσσερις στους πέντε που ερωτήθηκαν, δήλωσε ότι μια χρεοκοπία δεν θα ενεργοποιήσει έξοδο από το ευρώ.

«Αν και η πιθανότητα μιας χρεοκοπίας και ενός Grexit έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και στις δύο περιπτώσεις, είναι λάθος να νομίζουμε ότι το ένα θα ακολουθήσει απαραιτήτως και το άλλο», δήλωσε η Δανάη Κυριακοπούλου, επικεφαλής οικονομολόγος του Center for Economics and Business Research. «Εάν μπορεί να διατηρηθεί η ρευστότητα ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας, τότε αυτό σημαίνει ότι το Grexit δεν θα ακολουθήσει μια χρεοκοπία».

Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός παραμένει σε διαμάχη με τους πιστωτές της χώρας για τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να απελευθερωθούν τα κεφάλαια από την διάσωση των 240 δισ. ευρώ της χώρας.

Οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι για το εάν η κυβέρνηση θα εισάγει capital controls, με τις πιθανότητες να κυμαίνονται από το 20% μέχρι το 100%, σύμφωνα με την έρευνα. Η μέση πιθανότητα διαμορφώνεται στο 50%.

Από το ν Φεβρουάριο που επιτεύχθηκε μια συμφωνία για την παράταση του προγράμματος διάσωσης τον Φεβρουάριο, η αντιμνημονιακή κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα έχει επανειλημμένως εκφράσει την πεποίθηση ότι επίκειται μια συμφωνία για την εκταμίευση των κεφαλαίων, με τους αξιωματούχους της ευρωζώνης ωστόσο να αναζητούν συγκεκριμένα βήματα.

Οι οικονομολόγοι στην έρευνα του Bloomberg, εκτιμούν ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να αθετήσει πληρωμή χρέους στις επόμενες 4-6 εβδομάδες, κυμαίνεται στο 10%-100%. Αντίστοιχες είναι οι πιθανότητες για μια έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η ευρωζώνη τώρα δίνει ως τελευταία προθεσμία στην Ελλάδα για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση κεφαλαίων, το τέλος Ιουνίου, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχους της ΕΕ χθες. Τότε τελειώνει και η παράταση του προγράμματος διάσωσης και η Ελλάδα χρειάζεται να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα πριν έλθει η πληρωμή των 7 δισ. ευρώ των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, το καλοκαίρι.

Εάν η Ελλάδα μείνει στο ευρώ σε συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι περίπου 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα. Οι απαντήσεις που δόθηκαν κυμαινόταν από 26 μέχρι 100 δισ. ευρώ.

«Είναι λίγο παραπλανητικό να χαρακτηρίζεται η η επιλογή ή οι προοπτικές για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, σε δυαδικούς όρους μεταξύ μιας συμφωνίας και ενός Grexit», σχολιάζει ο οικονομολόγος της Citigroup Global Markets, Ebrahim Rahbari. «Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να υπάρξει μια λύση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες».

Παγιδευμένοι σε χρηματοοικονομική μέγγενη οι Έλληνες
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζητούν σήμερα στη Ρίγα για το που θα κινηθούν πλέον καθώς οι συνομιλίες με την Ελλάδα εισέρχονται στον τέταρτο μήνα, αναφέρει το Bloomberg.

Απογοητευμένοι από τις άκαρπες εκκλήσεις προς τον Αλ. Τσίπρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας του, οι πιστωτές δεν του προσφέρουν τη στήριξη που θα του επέτρεπε να προστατέψει τους Έλληνες από την οικονομική πραγματικότητα, διατηρώντας παράλληλα την χώρα εντός του ευρώ.

«Αυτό είναι το επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης», δηλώνει ο James Nixon, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics. «Θα δουν πώς η πολιτική κατάσταση εξελίσσεται στην Ελλάδα».

Με τα χρήματα να τελειώνουν και χωρίς να υπάρχει κανένα σημάδι για μια συμφωνία, ο Αλ. Τσίπρας ξεμένει από επιλογές καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδεικνύουν ότι η προεκλογική του υπόσχεση για λήξη της λιτότητας δεν συμβαδίζει με τις απαιτήσεις τους για περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να απελευθερωθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση, αναφέρει το Bloomberg.

Η χώρα χρωστάει περισσότερα από 300 δισ. ευρώ, και ίσως χρειαστεί σύντομα να εκδώσει υποσχετικές (IOUs) για να πληρώσει συντάξεις ή να επιβάλει capital controls για να τονώσει το τραπεζικό σύστημα και να κρατήσει τα χρήματα εντός της χώρας, σύμφωνα με τον Nixon.

«Πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση για το τι θα συμβεί στο επίπεδο του χρέους. Είναι μια εντελώς διαφορετική συζήτηση από το εάν θα πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ», ανέφερε στην τηλεόραση του Bloomberg ο James Bevan, επικεφαλής investment officer στην CCLS Investment Management.

Μια αθέτηση πληρωμής, έκδοση IOUs για να πληρωθούν λογαριασμοί ή η επιβολή capital controls θα μπορούσε εύκολα να ξεκινήσει έναν πανικό που θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση να κινηθεί και να καταστεί η έξοδος από το ευρώ αναπόφευκτη, σύμφωνα με τον Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο.

«Σε κάποιο σημείο, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων πιθανώς θα πούνε στον Αλ. Τσίπρα ότι έχει μια εβδομάδα να αποφασίσει. Αλλά δεν είμαστε κοντά σε αυτό ακόμη», ανέφερε ο Schmieding.

Πηγή:www.capital.gr