Βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού τουρισμού θα βάλει τυχόν επιβολή περιορισμού στη διακίνηση κεφαλαίων.


Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, ανέφερε, χθες, ότι σ’ ένα τέτοιο απευκταίο ενδεχόμενο θα είναι μεγάλη η δυσφήμηση της χώρας, καθώς οι επισκέπτες δεν θέλουν να έχουν προβλήματα στις συναλλαγές τους κατά τη διάρκεια των διακοπών. Πάνω σε αυτό θύμισε το παράδειγμα της Κύπρου, στην οποία επιβλήθηκε περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων το 2013, με αποτέλεσμα την πτώση του τουρισμού της. Πάντως, ο κ. Ανδρεάδης εκτίμησε ότι, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να κινηθεί ανοδικά και φέτος με επιπλέον 1 εκατ. αφίξεις σε σχέση με το 2014.

Επίσης, θα είναι ο μόνος τομέας που θα συνεισφέρει επιπλέον 1 μονάδα στο ΑΕΠ, ενώ θα δημιουργήσει περίπου 60.000 νέες θέσεις εργασίας. Εξαιρετική προβλέπει ότι θα είναι η χρονιά και για τον τουρισμό της Αθήνας αν δεν επηρεαστεί η εικόνα της πρωτεύουσας από τα επεισόδια που πληθαίνουν ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, κάνει λόγο για επιπλέον 750.000 ξένους τουρίστες φέτος στην Αθήνα, η οποία θα φθάσει τον αριθμό-ρεκόρ των 4 εκατ. διεθνών αεροπορικών αφίξεων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, μιλώντας στο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος, τόνισε ότι το υπουργείο θα διασφαλίσει κάθε δυνατότητα από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους και ειδικά προγράμματα με νέα πολιτική κινήτρων που θα ενισχύσει τον μικρομεσαίο τουριστικό επιχειρηματία. Επίσης, έκανε λόγο για διεύρυνση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού. Ο υπεύθυνος του τομέα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Σαμοΐλης, τάχθηκε υπέρ του εξορθολογισμού του ΦΠΑ ανάμεσα στο Αιγαίο και το, Ιόνιο καθώς και ανάμεσα στη διαμονή και την εστίαση.

Εξάλλου, στο πλαίσιο διεύρυνσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο πρόεδρός του, Γιώργος Τσακίρης, αποκάλυψε, χθες, ότι το νέο όνομα του θεσμικού οργάνου θα είναι, πλέον, Τουριστικό και Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Από τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, ο κ. Νίκος Κελαϊδίτης προανήγγειλε ότι στη σημερινή Γενική Συνέλευση των μελών-γραφείων έχει προγραμματισθεί η ανακοίνωση της ενεργοποίησης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FED HATTA). Τα πρώτα μέλη του νέου φορέα θα είναι ο ΗΑΤΤΑ και Σύνδεσμοι τουριστικών γραφείων στην περιφέρεια.

Πηγή: Η Καθημερινή – Έντυπη έκδοση / Σ. Κουσουνής