Αύξηση του ορίου πρόσβασης στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας ELA κατά 1,3 δισ. ευρώ ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανεβάζοντας το όριο χρηματοδότησής τους σε 71,1 δισ. ευρώ έναντι των 69,8 δισ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο ELA είχε αυξηθεί κατά μόλις 400 εκατ. ευρώ. 

 
Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ σηματοδοτεί ξεκάθαρα την πρόθεσή της να καλύπτει τις ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών και όχι της κρατικής χρηματοδότησης. Όπως γράφει το Capital.gr στο σημερινό του ρεπορτάζ με τίτλο «Οι τέσσερις μεγάλες αλήθειες για τη ρευστότητα των τραπεζών», ο ELA συνιστά τη μόνη πτυχή βοήθειας που μπορεί να προσδοκά κανείς από την ΕΚΤ, καθώς αφορά αποκλειστικά στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών και όχι του κράτους. 
 
Το τελευταίο διάστημα η ΕΚΤ έχει γίνει αποδέκτης σκληρής κριτικής έως επίθεσης από την ελληνική κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό με το σκεπτικό ότι δεν βοηθά την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τη χρηματοδοτική ασφυξία, όπως το έπραξε το 2012 (υπενθυμίζεται ότι τότε η Ελλάδα βρισκόταν σε πρόγραμμα), επιτρέποντας αύξηση των αγορών εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες. Η απάντηση από πλευράς του Mario Draghi ήταν ότι η ΕΚΤ έχει χρηματοδοτήσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος της ευρωζώνης την Ελλάδα, χορηγώντας ρευστότητα άνω των 100 δισ. ευρώ, ίση με το 65% του ΑΕΠ της. 
 
Το «απαγορευτικό» της ΕΚΤ για περισσότερες αγορές εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά κανόνα του ευρωσυστήματος ότι η ρευστότητα της ΕΚΤ δεν πρέπει να κατευθύνεται στη χρηματοδότηση κρατών. Ήδη από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ είχε θέσει στις ελληνικές τράπεζες τον αυστηρό όρο να μην χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητα του ELA για περισσότερες αγορές εντόκων, επιτηρώντας μάλιστα όλους τους κωδικούς των ομολόγων τους οποίους κάνουν repos στην ΤτΕ για την άντληση ρευστότητας μέσω ELA. Χθες, δημοσίευμα των FT ανέφερε ότι οι σχετικές προειδοποιήσεις προς τις ελληνικές τράπεζες θα καταστούν και νομικά δεσμευτικές. 
 
 
Πηγή:www.capital.gr – N. Μαλλιάρα