Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί και να απεργάζεται συνειδητά μια αιφνιδιαστική έξοδο από το ευρώ, ισχυρίζεται ο κ. Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Σε μια ακόμη παρέμβαση για το ζήτημα της Ελλάδας προχώρησε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου,Χανς-Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί και να απεργάζεται συνειδητά μια αιφνιδιαστική έξοδο από το ευρώ, ισχυρίζεται ο κ. Ζιν.

Σύμφωνα με τον Χανς Βέρνερ Ζιν, δεν υπάρχει καμιά πραγματική διαφορά ανάμεσα σε ένα Grexit  και ένα Graccident, καθώς, όπως λέει, όποιος θέλει να δώσει τέλος στη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ πρέπει να αφήσει τα πράγματα να συμβούν, για να μπορεί στη συνέχεια να καθιστά υπεύθυνη την άλλη πλευρά και επιπλέον θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, για να μπορούν να σηκωθούν δύσκολα μέτρα, τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα του Graccident.

O κ. Ζιν θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να καταλάβει καλά τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης, μιας και, όπως διευκρινίζει,«αυτό που κάποιοι κατανοούν ως ανικανότητα, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι συνειδητή στρατηγική».

Απαντώντας στο ερώτημα ως προς τις οικονομικές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Χανς-Βέρνερ Ζιν τονίζει πως είναι σαφές ότι η ευρωζώνη δεν αποτελεί ομοσπονδιακό κράτος με μέτρα ανακατανομής πόρων ανάμεσα στις χώρες, αλλά μια συμμαχία συγκεκριμένου σκοπού και όποιος λέει ότι η Ελλάδα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμείνει στο ευρώ, λέει συγχρόνως ότι είναι πρόθυμος να χρηματοδοτεί μόνιμα ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη.

Ωστόσο, σημειώνει, κάτι τέτοιο θα στοιχίσει ακριβά και σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρώπη απειλείται να πνιγεί σε μια χιονοστιβάδα χρέους.

Σύμφωνα με τον κ. Ζιν, τα πολιτικά φαινόμενα μετάδοσης, τα οποία πρέπει κανείς να φοβάται, αν η Ελλάδα διατηρείται στο ευρώ με ακόμη περισσότερα χρήματα, μπορούν να καταστρέψουν τους πάντες, ενώ μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο.

Ο κ. Ζιν υποστήριξε ακόμη ότι οικονομικές και πολιτικές συντεταγμένες σχέσεις θα επιτευχθούν μόνον αν η χώρα αποχωρήσει από το ευρώ, υποτιμήσει το νόμισμα και καταστεί με αυτό τον τρόπο και πάλι ανταγωνιστική.

Πηγή: The Toc