Αν η Ελλάδα εισάγει νέο νόμισμα, η μετατατρεψιμότητα αυτού σε ευρώ θα είναι πολύ περιορισμένη έξω από τη χώρα αναφέρει η Goldman Sachs.

Σε μακροοικονομική ανάλυσή της με τίτλο «Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί απλώς να τυπώσει δραχμές», η Goldman Sachs παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους μια «επιστροφή στο εθνικό νόμισμα» για την Ελλάδα δεν είναι τελικά και τόσο εύκολη ιστορία.

Σύμφωνα με τη γνωστή επενδυτική τράπεζα, αν η Ελλάδα εισάγει νέο ελληνικό νόμισμα, η μετατατρεψιμότητα αυτού σε ευρώ θα είναι πολύ περιορισμένη έξω από τη χώρα, με αποτέλεσμα να μετατραπεί κατ’ ουσίαν αποκλειστικά σε μέσο εσωτερικών συναλλαγών.

Πέρα από τις επιπλοκές της ίδιας της εκτύπωσης -αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση- μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση των διεθνών συναλλαγών και τουεμπορίου στην Ελλάδα και να προκαλέσει μια σημαντική αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Οι συντάκτες πάντως σημειώνουν ότι τα ανωτέρω συμπεράσματα έχουν να κάνουν με ένα καθαρά θεωρητικό σενάριο. 

 

Οι κίνδυνοι ατυχήματος παραμένουν για την Ελλάδα

Σχολιάζοντας την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως η συμφωνία του Eurogroup επαληθεύει το βασικό σενάριο του οίκου για εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. 

Σημειώνει δε ότι μια κατάρρευση των διαπραγματεύσεων θα έχει σοβαρό κόστος και για τις δύο πλευρές, ιδίως όμως για την Ελλάδα και για αυτό ανεβάζει τις πιθανότητες για μια συμφωνία για συνέχιση της ελληνικής χρηματοδότησης. 

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν πάντως ότι οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος παραμένουν, εν μέσω επιδείνωσης του μακροοικονομικού κλίματος στη χώρα. 

Πηγή: The TOC