Εάν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έως τις 15 Μαΐου, τότε θα υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία.

«Εάν έως την επόμενη αξιολόγηση μας στις 15 Μαΐου δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις αυτές ή φανεί ότι καταρρέουν, φυσικά αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μια υποβάθμιση» δήλωσε ο Douglas Renwick, επικεφαλής αξιολόγησης του οίκου για τα κράτη της δυτικής Ευρώπης, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης για την Ελλάδα.

«Στον αντίποδα, αν καταλήξουμε σε συμφωνία με περισσότερη χρηματοδότηση και στήριξη, τότε αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη για επιβεβαίωση της αξιολόγησης», πρόσθεσε ο Douglas Renwick. Παράλληλα, ο οίκος Fitch υπογραμμίζει και το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων για τις αξιολογήσεις των τραπεζών αν συνεχιστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει τους κινδύνους ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει ο Fitch, που ήδη, αξιολογεί την Eλλάδα με «Β» και στις 16 Ιανουαρίου αναθεώρησε το outlook σε αρνητικό από σταθερό. Όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, εκτιμά ότι συνδέεται με το ενδεχόμενο ενός Grexit. Θεωρεί, πάντως, ότι ο συστημικός κίνδυνος από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι μικρότερος από ότι το 2012. Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ο Fitch δεν προβλέπει «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά επιμήκυνση των ωριμάνσεων και μείωση των επιτοκίων.

Fitch: Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έως 15 Μαΐου, αλλιώς