Οι τράπεζες έχουν ανάγκη άρσης της αβεβαιότητας

Να δώσει έμφαση στο οξύμωρο της ελληνικής πραγματικότητας προσπάθησε ο Γιώργος Ζανιάς κατά την ομιλία του σε ημερίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επισημαίνοντας ότι αν και η Ελλάδα βρίσκεται θεμελιωδώς σε καλύτερη κατάσταση από την Ιρλανδία αυτό δεν απεικονίζεται στα ομόλογα, καθώς οι αγορές ενσωματώνουν την αβεβαιότητα στο προφίλ της χώρας και ιδιαίτερα στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ζήτησε κατ ουσίαν πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της αβεβαιότητας ώστε να μπορέσει το σύστημα να «αναπνεύσει» και να παίξει το ρόλου του. Ο Γιώργος Ζανιάς επέλεξε να κρατήσει διακριτικές αποστάσεις από τις αναφορές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάραμ αποφεύγοντας να αναφερθεί στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά σε αυτή τη φάση, καθώς και να αποδώσει αιτίες και προοπτικές στην αβεβαιότητα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε στην κατακλείδα της ομιλίας του ο Γιώργος Ζανιάς: «Πώς είναι δυνατόν σήμερα που τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι ίδια και καλύτερα από αυτά της Πορτογαλίας, μιας χώρας που ήταν σε πρόγραμμα και βγήκε, σήμερα λοιπόν, τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα να έχουν απόδοση 8,5% και αυτά της Πορτογαλίας μόνο 2,7%. Και ακόμα χειρότερα, πως είναι δυνατόν η Ιρλανδία, μια άλλη χώρα που ήταν σε πρόγραμμα και επίσης βγήκε, να μπορεί να δανείζεται με τριετή ομόλογα με 0,29% και εμείς με σχεδόν 10%!?»

Ο κ. Ζανιάς εξήγησε πως η Ευρώπη επενδύει συνειδητά και έγκαιρα σε ένα ανταγωνιστικότερο αύριο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό γίγνεσθαι, και αυτό με έναν όσο γίνεται δομημένο και συνετό τρόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2016-17 αναμένεται να ολοκληρωθεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση και να τεθούν σε πλήρη ισχύ όλες οι αλλαγές που προβλέπονται μέσω της MiFiD και άλλων επικουρικών στρατηγικών στις χρηματοοικονομικές αγορές. Η χώρα μας και οι επιχειρήσεις μας ως οργανικό τμήμα αυτής της προόδου πρέπει να είναι έτοιμες ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και να επωφεληθούν από αυτές τις αλλαγές. 

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας. Ο κόσμος, οι αγορές, το γενικότερο περιβάλλον αλλάζουν δυναμικά, νέες ευκαιρίες και προκλήσεις αναδύονται, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να «διαβάσουμε» και να προσαρμοστούμε στις εξελίξεις», τόνισε.

 

Όλη αυτή η θεσμική θωράκιση όμως προκειμένου να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην ανάπτυξη πρέπει να λειτουργεί σε ένα ευρύτερο περιβάλλον χωρίς έντονες συνθήκες αβεβαιότητας γιατί το χρηματοοικονομικό σύστημα δυστυχώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή απορρόφησης των συνεπειών της αβεβαιότητας. 

Πηγή

Γ. Ζανιάς: «Η αβεβαιότητα πλήττει το χρηματοοικονομικό σύστημα»