Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο

Ασφαλισμένοι μετά την 1.1.1993, που έχουν ασφάλιση σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα του υπουργείου Εργασίας (πχ ΙΚΑ), αλλά ασκούν και παράλληλη απασχόληση, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, εάν έχουν λιγότερες από 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα.

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Αντώνης Μπέζας, με όριο την 7η Απριλίου 2014 και μετά, οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας δεν έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα και υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ για όλο το χρόνο της παράλληλης απασχόλησής τους. Για όσους ασφαλισμένους είχε χορηγηθεί εξαίρεση, έως τις 6 Απριλίου 2014, η διαδικασία της παράλληλης απασχόλησης θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η χρονική περίοδος που βρίσκεται εν ισχύ, η εξαίρεση. Σημειώνεται ότι στο όριο των 25 ημερών το μήνα, μπορούν να προσμετρώνται, το χρονικό διάστημα που ο μισθωτός απουσιάζει από την εργασία του με επιδότηση λόγω ασθενείας, η τακτική ανεργία, η άδεια κυήσεως, λοχείας ή γονικής άδειας ανατροφής τέκνων και η εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών.

Προϋπόθεση είναι ότι, με το συνυπολογισμό των παραπάνω περιπτώσεων, να συμπληρώνονται οι 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα, για όλη την περίοδο που διαρκεί η παράλληλη απασχόληση. Ειδικά για το μήνα Φεβρουάριο, θεωρείται ότι ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει το όριο των 25 ημερών ασφάλισης, εάν έχει πραγματοποιήσει τον πλήρη αριθμό ημερών ασφάλισης του συγκεκριμένου μήνα.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, εφόσον συμπληρώνονται οι 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα, οι παράλληλα απασχολούμενοι έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, ανάμεσα στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Πρέπει όμως, να υποβάλλουν σχετική δήλωση στον ασφαλιστικό φορέα της επιλογής τους, καθώς και στον μη επιλεγέντα ασφαλιστικό φορέα και στον εργοδότη / ες εντός έξι μηνών από το χρονικό σημείο κατά το οποίο δημιουργείται η υποχρέωση ασφάλισης στο δεύτερο φορέα.

Η δήλωση αυτή, για όσο διάστημα διαρκεί η παράλληλη απασχόληση, είναι δεσμευτική. Εάν δεν υπάρξει δήλωση υποβολής επιλογής ασφαλιστικού φορέα, τότε ο ασφαλισμένος υπάγεται υποχρεωτικά στον φορέα στον οποίο υπάγεται η μισθωτή απασχόληση ή αυτοαπασχόληση, την οποία για πρώτη φορά ανέλαβε σε κάθε διάστημα παράλληλης απασχόλησης. Τα πρόσωπα που έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, ασφαλίζονται στους φορείς ασθένειας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας που αντιστοιχούν στο συνταξιοδοτικό φορέα κύριας ασφάλισης της επιλογής τους.