Παραμονή στο Μνημόνιο και παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα ή έξοδο το Μνημόνιο και διακοπή της… παροχής ευρώ από την ΕΚΤ

Το πολιτικό ρίσκο παραμένει ο μεγαλύτερος αρνητικός παραγάντας για την ένταξη της Ελλάδας στο επικείμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμά η Deutsche Bank.

Η γερμανική τράπεζα προβλέπει ότι η ΕΚΤ αργά ή γρήγορα θα βρει τη χρυσή τομή, ώστε να συμπεριλάβει τα ελληνικά και τα κυπριακά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα ανακοινώσει και το οποίο υποστηρίζει ότι έχει σημαντικά προβλήματα σχεδιασμού.

Εκτιμά, ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων όλων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, εντός του πρώτου τριμήνου του 2015. Ωστόσο, όπως είχε τονίσει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, προϋπόθεση για την αγορά κρατικών ομολόγων είναι οι χώρες αυτές να είναι ενταγμένες σε μνημόνιο.

Διαβάστε σχετικά: Σωσίβιο Ντράγκι στις ελληνικές τράπεζες

Καθίσταται σαφές ότι το μεγαλεπήβολο σχέδιο της κυβέρνησης, για έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο πετιέται στον …Καιάδα. Μπορεί η ΕΚΤ να δείχνει πρόθυμη να προσφέρει σανίδα σωτηρίας στις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο αυτό συνεπάγεται ότι θα περιμένει και από την ελληνική πλευρά να τηρήσει τα όσα προβλέπει η διαδικασία. Δηλαδή να μείνει υπό επιτήρηση και να παραμείνει υπό το καθεστώς Μνημονίου, ως εξασφάλιση προς την ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχει ήδη χαλαρώσει τους κανόνες της, ώστε να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα στις πράξεις παροχής ρευστότητας στις τράπεζες, για όσο καιρό όμως η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα προσαρμογής. Να σημειωθεί ότι με τους ισχύοντες κανόνες επιλεξιμότητας της ΕΚΤ, για να γίνουν δεκτές ως ενέχυρα οι τιτλοποιήσεις δανείων θα πρέπει να έχουν διαβάθμιση τουλάχιστον «Α» από δύο οίκους αξιολόγησης ενώ για τις καλυμμένες ομολογίες απαιτείται αντίστοιχα βαθμολόγηση «BBB-» από έναν τουλάχιστον οίκο. Επισημαίνεται, ότι η Ελλάδα βαθμολογείται στην κατηγορία junk από τους τρεις μεγάλους οίκους ("B" από Fitch και S&P, Caa1 από Moodys).

Το μήνυμα είναι σαφές: Παραμονή στο Μνημόνιο και παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα ή έξοδο το Μνημόνιο και διακοπή της… παροχής ευρώ από την ΕΚΤ. 

Σύμφωνα με την Deutsche Bank το πολιτικό κόστος περνά στα κρατικά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και μπορεί να έχει άμεσες περιπλοκές για την ΕΚΤ.

Όμως, σε γενικές γραμμές, το όφελος κάνοντας μια αγορά ομολόγων για τα προγράμματα της ΕΕ είναι ότι αποφεύγει τη δημιουργία του ηθικού κινδύνου. 

Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, κατ' αναλογία αυτής που εφάρμοσε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), θα είναι πιο δύσκολο να υλοποιηθεί στην Ευρωζώνη, εξ αιτίας των διαφορών μεταξύ των χωρών, όπως η Γερμανία, που είναι συγκρατημένες στην ανάληψη νέων χρεών και των χωρών του Νότου. Η Γερμανία φοβάται ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τον απερίσκεπτο δανεισμό.