Την παραδοχή ότι υπήρχε “σχέδιο Β” το 2012 για την περίπτωση ενός εκτεταμένου τραπεζικού πανικού (bank run) έκανε, σε συνέντευξή του στον Alpha, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, διευκρινίζοντας πως το σχέδιο αυτό δεν προέβλεπε έξοδο από την Ευρωζώνη, αλλά είχε στοιχεία που είδαμε στην Κύπρο την άνοιξη του 2013.

Όπως σημείωσε, στο σχέδιο αυτό προβλεπόταν περιορισμός των ποσών που θα μπορούσαν οι καταθέτες να “σηκώσουν” ανά εβδομάδα.

Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ακόμα πως υπήρξαν κύκλοι στην Ευρώπη που ενθάρρυναν την Ελλάδα να προχωρήσει σε έξοδο από την Ευρωζώνη, “και δεν ήταν λίγοι”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε, δε, πως το φθινόπωρο του 2011 με το δημοψήφισμα που δεν έγινε και στις διπλές εκλογές του 2012 υπήρξε πανικός στους καταθέτες. «Εγιναν δύο αερομεταφορές πριν από τις κρίσιμες περιόδους. Το φθινόπωρο του 2011 με το δημοψήφισμα που δεν έγινε τελικά και τις διπλές εκλογές του Ιουνίου», όπως σημείωσε και πρόσθεσε ότι υπήρξε απόλυτη μυστικότητα για να μην προκληθεί πανικός. «Πήραμε χρήματα από πολλές χώρες τις Ευρωζώνης και εφοδιάσαμε όλες τις τράπεζες μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό. Ηρθαν σε εποχή που δεν χρειάζονταν, σπεύσαμε να τα φέρουμε προβλεπτικά», κατά τον κ. Προβόπουλο. Επίσης, ο κ. Προβόπουλος άσκησε κριτική και για το μείγμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος πρότεινε από την αρχή η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει κυρίως από το σκέλος των δαπανών και όχι των φόρων.

e-typos.com