Στο περιθώριο του παγκόσμιου φόρουμ του ΟΟΣΑ, με ατζέντα τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους. 

Στο περιθώριο του παγκόσμιου φόρουμ του ΟΟΣΑ, με ατζέντα τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους

«Γέφυρα» για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση για τα 7,1 δισ. ευρώ στήνει μέσω Βερολίνου η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς θα υπάρξει σήμερα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της 7ης συνεδρίασης του παγκόσμιου φόρουμ του ΟΟΣΑ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών, που διεξάγεται από χθες στη γερμανική πρωτεύουσα και στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.

Τα θέματα τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν οι δύο άνδρες είναι ιδιαίτερα πολλά: από το πρόγραμμα προληπτικής στήριξης της Ελλάδας, το σχέδιο ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους και τα «αγκάθια» στα οποία έχει «σκαλώσει» ο εν εξελίξει έλεγχος από τους δανειστές (Ασφαλιστικό, εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο).

Οι επικεφαλής της τρόικας δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει την ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα, περιμένοντας από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις, όπως άλλωστε έχει δεσμευθεί. Επειτα από αυτό το γεγονός το σημερινό τετ α τετ του κ. Χαρδούβελη με τον κ. Σόιμπλε αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Βέβαια, κάθε συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε έχει ενδιαφέρον, όπως και οι δηλώσεις τις οποίες κάνει, ιδιαίτερα δε για τη μεταμνημονιακή εποχή, για την οποία αρέσκεται να μιλά η κυβέρνηση.

Πρόσφατα ο ισχυρός Γερμανός πολιτικός της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ενωσης είχε δηλώσει ότι η «Ελλάδα θα έχει τη στήριξη του Βερολίνου στην αναζήτηση χρηματοδότησης από τις κεφαλαιαγορές, μόνο όμως εάν συνοδεύεται και από την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο».

Μ. Χριστοδούλου 

Σόιμπλε: Ξεπερασμένο το τραπεζικό σύστημα…