Εικοσιπέντε τράπεζες θα αποτύχουν να περάσουν τα stress tests της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον Bloomberg , το οποίο επικαλείται προσχέδιο του ανακοινωθέντος των τελικών αποτελεσμάτων.

Τα αποτελέσματα των stress tests θα ανακοινωθούν επίσημα από την ΕΚΤ το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής. Οι υπό εξέταση 130 τράπεζες έχουν ήδη παραλάβει ανεπίσημα τα αποτελέσματα των stress tests από χθες το μεσημέρι με τη δέσμευση να μην δημοσιοποιηθούν.

Το Bloomberg επισημαίνει επίσης ότι με βάση το προσχέδιο, 105 τράπεζες φαίνεται να περνούν την αξιολόγηση.

Δέκα από τις τράπεζες που δεν θα καταφέρουν να περάσουν τα stress tests, αντιμετωπίζουν κεφαλαιακές ανάγκες, τις οποίες θα πρέπει να καλύψουν , σύμφωνα με την πηγή του Bloomberg, η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της καθώς δεν έχει αρμοδιότητα να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται το μέγεθος να αλλάξει καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις πριν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Στόχος της ΕΚΤ είναι μέσα από τα stress tests να επανακτήσει η ευρωζώνη την εμπιστοσύνη της μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει εδώ και πέντε χρόνια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να σχολιάσει υποθέσεις για το αποτέλεσμα της συνολικής αξιολόγησης» , αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Οποιαδήποτε συμπεράσματα ως προς το τελικό αποτέλεσμα της άσκησης θα αποτελούν υποθέσεις μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων» σημειώνεται.

Οι τράπεζες με κεφαλαιακές ανάγκες θα έχουν διορία δύο εβδομάδων για να υποβάλουν νέο σχέδιο αύξησης κεφαλαίων.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις φαίνεται να υπάρχουν προσδοκίες για τις κυπριακές τράπεζες σε ότι αφορά στα αποτελέσματα των stress tests.