Πολλαπλές είναι οι πληγές που άνοιξαν στην κυβέρνηση οι δηλώσεις στήριξης των ευρωπαίων εταίρων, καθώς εκτός από τη διαβεβαίωση προς τις αγορές ότι η χώρα δεν θα αφεθεί στην τύχη της οι αξιωματούχοι έστειλαν σαφή μηνύματα «υπακοής» προς τους κκ Σαμαρά και Βενιζέλο. Τελευταία ριπή ήρθε από τον ορθολογιστή και πρωτεργάτη της θεωρίας του βιώσιμου χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM δεν έμεινε μόνο στην περιγραφή της πλατφόρμας λύσης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων της Ελλάδας, αλλά προχώρησε παρακάτω, θίγοντας ευθέως την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης και στιγματίζοντας τις άστοχες πολιτικές επιλογές.

Σε αυτό πλαίσιο ο Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας, τη Δευτέρα στην Μπρατισλάβα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, «Η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει πρόωρα από το υπάρχον πρόγραμμα προκαλεί κάποια αβεβαιότητα στις αγορές» , προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι σε διαφορετική θέση από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι «ανολοκλήρωτες».

Το διπλό χτύπημα του Κλάους Ρέγκλινγκ δείχνει πως το κλίμα στην Ευρώπη δε ευνοεί τον Αντώνη Σαμαρά και τη συγκυβέρνηση καθώς δεν έχουν ανταποκριθεί στα συμφωνηθέντα και ως εκ τούτου οι Ευρωπαίοι δεν τους οφείλουν πολιτική στήριξη.

Το κλίμα όμως αλλάζει και στο εσωτερικό όπως αποκάλυψε το sofokloeuisn.gr σκιαγραφόντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής. Η κατάσταση όμως επιδεινώνεται καθώς «Τα Νέα» στην ηλεκτρονική τους έκδοση σφυροκοπούν την Σοφία Βούλτεψη χρησιμοποιώντας ως όπλο τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ. 

Γράφοντας ότι η δήλωση του επικεφαλής του ESM έρχεται να διαψεύσει εμμέσως τους ισχυρισμούς της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη που το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στο Mega επέμεινε ότι οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει καμία δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης, προκάλεσαν την ανησυχία στις αγορές.

Δήλωσε επίσης η Σοφία Βούλτεψη ότι όταν βγήκε η Ιρλανδία από το μνημόνιο στις 13 Σεπτεμβρίου όλοι σιώπησαν και «δεν έλεγαν τρελές όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πάντως πως οι Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος, που έχουν λάβει στήριξη από τον ESM και τον EFSF, έχουν γίνει οι πρωταθλητές των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη και ως εκ τούτου θα είναι σε καλύτερη θέση για μελλοντική ανάπτυξη «αν συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους».

«Ο δανεισμός μας έρχεται με όρους που υποχρεώνουν τις δανειζόμενες χώρες να θεσπίσουν προγράμματα συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. Το όφελος αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι σαφές, αν και συχνά πολύ οδυνηρό βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δημιουργεί τη βάση για πιο βιώσιμη ανάπτυξη», είπε ο Ρέγκλινγκ.

Ακόμη, υπογράμμισε πως τα προγράμματα δανεισμού του EFSF και του ESM βελτιώνουν σημαντικά τη βιωσιμότητα του χρέους στις χώρες του προγράμματος. Αναφέρθηκε δε εκ νέου στα οφέλη για την Ελλάδα, ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, σημειώνοντας πως η χώρα έχει λάβει δάνεια με μέσο όρο λήξης 32 ετών, με επιτόκιο 1,5% – ίσο με το κόστος χρηματοδότησης του οργανισμού – και με 10ετές μορατόριουμ για την καταβολή των τόκων που παράγει ετήσια εξοικονόμηση 8,6 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό (4,7% του ελληνικού ΑΕΠ).

«Δεν υπάρχει καμία απειλή του χρέους στην Ελλάδα, τουλάχιστον κατά την επόμενη δεκαετία, παρά το πολύ υψηλό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το χρέος είναι βιώσιμο, εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις», επανέλαβε ο Ρέγκλινγκ.

Πηγή

Ρέγκλινγκ: Αναμένουμε έκθεση που θα ξεκαθαρίσει τις