Εκτενές άρθρο για την Εθνική Τράπεζα και την προωθούμενη πώληση μειοψηφικού πακέτου της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank φιλοξενεί το Bloomberg.

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας πριν από οκτώ χρόνια ήταν μια σπάνια επιτυχία στην προσπάθεια της Ελλάδας να καταστήσει τις τράπεζες ανώτερες στην νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα δημιούργησε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ δυο χωρών που παραδοσιακά είναι αντίπαλοι. «Τώρα, η Εθνική Τράπεζα έρχεται αντιμέτωπη με την προοπτική πώλησης σχεδόν του ήμισυ του πιστωτικού ιδρύματος για να καλύψει τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζικών αρχών, ύστερα από την κρατική βοήθεια που έλαβε στη διάρκεια της κρίσης χρέους της χώρας».

«Η εξαγορά άνοιξε το δρόμο, τουλάχιστον στα χαρτιά για τη δημιουργία ενός μεγάλοι τραπεζικού ομίλου στην νοτιοανατολική Ευρώπη, σημείωσε ο Wolfango Piccoli, διευθύνων σύμβουλος της Teneo Intelligence. «Ηταν το πρώτο μεγάλο ελληνοτουρκικό ντιλ σε μια περίοδο που η βελτίωση των σχέσεων Αθήνας-Αγκυρας δεν ήταν εύκολο να «πουληθεί» στην Τουρκία».

Το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, επισημαίνει ότι η Εθνική προσέλαβε τις Goldman Sachs Group Inc, Morgan Stanley και Bank of America Corp, για την πώληση των μετοχών της Finansbank, μια κίνηση που δηματοδοτεί το τελευταίο βήμα σε μια σειρά αποεπενδύσεων ελληνικών τραπεζών από την περιοχή.

Οι πηγές του Bloomberg αναφέρουν ότι η εθνική τράπεζα μπορεί να ξεκινήσει με ένα public offering της τάξης του 20%-25% στους επόμενους τέσσερις μήνες, και ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού. Το 40% της συμμετοχής της ΕΤΕ απαιτείται να πουληθεί ως το τέλος του 2015 και μπορεί να οδηγήσει στην άντληση έως και 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της Citi. Η Finansbank αντιστοιχεί στο 25% του ενεργητικού του ομίλου ύψους 111 δισ. ευρώ. Τα κέρδη β’ τριμήνου της τράπεζας αυξήθηκαν 28% στα 85 εκατ. ευρώ.

Ένας άλλος λόγος για την απροθυμία είναι ότι οι τιμές για τις τουρκικές τράπεζες είναι οι σχετικά χαμηλές αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Kerem Baykal, fund manager στην Ak Yatirim στην Κωνσταντινούπολη. Η παρούσα τιμή προς τη λογιστική αξία υποδηλώνει 24% discount σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. «Η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να πάρει περισσότερα εάν απευθυνόταν στην αγορά σε μια πιο ευνοϊκή περίοδο».

Οι ουρανοξύστες στην περιοχή Levent της Κωνσταντινούπολης όπου η Finansbank θα έχει τα νέα της γραφεία, είναι εμβληματικοί της μεταμόρφωσης της πόλης, αναφέρει το Bloomberg. «Η Finansbank είναι η χρυσή χήνα», τονίζει χαρακτηριστικά ο Timothy Ash, επικεφαλής οικονομολόγος της Standard Bank για τις αναδυόμενες αγορές. Πρόκειται για ένα μεγάλο franchise. Στην Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία, οι ελληνικές τράπεζες πλήρωσαν πολλά δολάρια για τα υφιστάμενα δίκτυα που ουσιαστικά είχαν πιθανώς κάποια αμφισβητήσιμα ερείσματα.

Πηγή