Η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα, διότι η Αθήνα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις των δημοσιονομικών της και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Atlantic Council στην Ουάσινγκτον.

«Δεν αναμένω ότι η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας θα αποτελέσει πρόβλημα» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν» έκρινε, αναφερόμενος στους όρους του μνημονίου, το οποίο συμφωνήθηκε με την Αθήνα τον Νοέμβριο του 2012. Ο Ολλανδός επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είπε επίσης ότι η Ελλάδα κατάφερε να εγγράψει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και ανέκτησε εν μέρει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.

«Η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά, με βαρύ τίμημα, αλλά υπερέβη τις προσδοκίες» επέμεινε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πρόκειται να εξετάσει εάν η Αθήνα θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από την ΕΕ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας ολοκληρώνεται για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη της χρονιάς, ωστόσο ο δανεισμός της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τυπικά μπορεί να διαρκέσει έως τις αρχές του 2016, εάν δεν συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό.

«Όχι» σε παράταση στη Γαλλία

Όσον αφορά το θέμα της Γαλλίας, ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να συμφωνήσει να παραταθεί περαιτέρω η προθεσμία που έχει δοθεί στη Γαλλία για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο το οποίο έχει θεσπιστεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς η κυβέρνησή της δεν προώθησε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των δύο επιπλέον ετών που δόθηκαν στο Παρίσι.

Η Γαλλία τυπικά όφειλε να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της ως τα τέλη του 2013, αλλά τον Ιούνιο του 2013 η ΕΕ αποφάσισε να δώσει στο Παρίσι παράταση δύο ετών, ως το 2015, λόγω της ύφεσης στην ευρωζώνη.

«Πώς αξιοποιήθηκε ο χρόνος αυτός; Δεν αξιοποιήθηκε. Επομένως δεν πρέπει να το ξανακάνουμε αυτό», είπε ο Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του Atlantic Council στην Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι δεν αναμένει να επιτύχει τους στόχους ούτε έως το 2015, αλλά προσδοκά ότι θα επανέλθει εντός ορίων σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά της το 2017.

Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι πριν δοθεί κι άλλος χρόνος σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της ευρωζώνης, η κυβέρνησή της θα πρέπει να καλείται να λαμβάνει αποφάσεις για τις μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου της παράτασης η οποία θα της χορηγείται.

«Θα πρέπει να κάνουμε μια απαράβατη συμφωνία για το πώς θα χρησιμοποιείται ο χρόνος αυτός. Αυτό χρειάζεται να γίνεται εξαρχής και με αξιόπιστο τρόπο», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ