Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε τη «σημαντική πρόοδο» στο δημοσιονομικό τομέα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που πέτυχε η Ελλάδα.

Η τοποθέτηση του αξιωματούχου της ευρωζώνης έγινε στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής και στο πλαίσιο του νομισματικού διαλόγου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου για το ποια είναι η θέση του σχετικά με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνηση να ακολουθήσει τα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και να μην ζητήσει νέο πρόγραμμα στήριξης, ο κ. Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει, δηλώνοντας ότι αυτό δεν είναι θέμα της αρμοδιότητάς του. «Εμείς κάνουμε την πολιτική μας με βάση την εντολή που έχουμε και οι κυβερνήσεις τη δική τους», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για το θέμα αυτό μεταξύ της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στα δημοσιονομικά, στον προϋπολογισμό και στις διαρθρωτικές αλλαγές. «Αυτή την πρόοδο την αναγνωρίζουν και οι αγορές, που πρόσφεραν χρηματοδότηση στην Ελλάδα, βασιζόμενες στην προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμά της», είπε.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε για αποδυνάμωση της ανάπτυξης και κάλεσε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από το χαμηλό πληθωρισμό, ωστόσο η επιτυχία των νομισματικών μέτρων που πήραμε πρόσφατα βασίζεται σε ένα αριθμό παραγόντων, όπως οι μεταρρυθμίσεις και ανταγωνιστικότητα, που είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για τη δημιουργία επενδυτικού κλίματος, ανέφερε.

Σχετικά με τη συμμετοχή των τραπεζών στην πρώτη δημοπρασία στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs), ο κ. Ντράγκι τόνισε πως ήταν εντός των ορίων που ανέμενε η ΕΚΤ. Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν μαζί με αυτά της δημοπρασίας του Δεκεμβρίου. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι τα TLTROs θα δράσουν ως ένα ισχυρό εργαλείο για τη διευκόλυνση νέων πιστωτικών ροών στην πραγματική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό προειδοποίησε τις τράπεζες που παίρνουν δάνεια μέσω των TLTROs ότι θα κληθούν να τα επιστρέψουν στην ΕΚΤ εάν δεν τα περάσουν στην πραγματική οικονομία.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ