Τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ελληνικής αναπτυξιακής Τράπεζας συζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας με τον υποψήφιο Επίτροπο και πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσχοβισί . Πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα όχημα που θα αποτελέσει το «παιδί» του ΕΤΕΑΝ το οποίο σημειωτέο έχει αδιάθετα κονδύλια μέσω των οποίων θα στηριχθούν και τα σχέδια επιδότησης επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων τα οποία επίσης συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ανδρών.

Το ΕΤΕΑΝ έχει άδεια πιστωτικού ιδρύματος και η πρόταση είναι να μετατραπεί σε αναπτυξιακή τράπεζα για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εμφαση θα δοθεί σε τομείς που σήμερα δεν έχουν προσεγγιστεί όπως είναι η αγορά του Leasing του factoring αλλά και μικρού ύψους δάνεια προς επιχειρήσεις.

Προτείνεται επίσης η τράπεζα να απορροφήσει στην συνέχεια άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μεταξύ των οποίων και το ελληνικό επενδυτικό ταμείο που τελεί αυτή τη περιοδο υπό ενεργοποίηση με έδρα το Λουξεμβούργο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί κατ ελάχιστο ένας χρόνος για την αναπττυξή της θα έχει κρατική εποπτεία αλλά επαγγελματικό μάνατζμεντ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει ένας μεσοχρόνιος σχεδιασμός και ζήτησε τη βοήθεια της γαλλικής πλευράς με την παροχή τεχνογνωσίας για τη δημιουργία αυτού του συγκεκριμένου Νομικού Προσώπου. «Δεν μιλάμε για Ίδρυμα υπό την έννοια της λήψης καταθέσεων, αλλά μιλάμε για εξειδικευμένη προσπάθεια προώθησης ρευστότητας στην αγορά, την ώρα που την έχει ανάγκη», είπε.

Ο Γάλλος αξιωματούχος στις δηλώσεις του επιβεβαίωσε τις ελληνικές εξαγγελίες, προέβη σε ανασκόπηση των επαφών που είχε στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας τον κ. Σαμαρά, με τον Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Βενιζέλο και τον Υπουργό των Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και ανέφερε «ξέρω ότι έχετε πολύ έξυπνα προγράμματα που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο άκουσα με μεγάλη χαρά όλες τις απόψεις του Υπουργού».

«Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα όπως ακριβώς και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη», ανέφερε. «Η Ευρώπη δεν πρέπει ούτε να θέτει κάποιες ποινές ούτε περιορισμούς, αλλά μόνο ελπίδες. Ελπίδες για την βελτίωση της ανάπτυξης, ελπίδες για την αύξηση της απασχόλησης και κυρίως των νέων. Γιατί είναι απαράδεκτο, σε μια χώρα όπως στην Ελλάδα, να αφήνουμε τόσους πολλούς νέους χωρίς προοπτική».

πηγή