Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Η σημαντική αύξηση των εισπράξεων από τον τουρισμό, κατά 16,3% τον Ιούνιο και κατά 13,4% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, του ναυτιλιακού εισοδήματος, οι μειωμένες δαπάνες για τόκους αλλά και η αύξηση των εισροών από τα κοινοτικά ταμεία βελτίωσαν αισθητά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: 

Τον Ιούνιο καταγράφηκε πλεόνασμα 1,37 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 53% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, ενώ στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014 το έλλειμμα υποχώρησε κατά 54% και περιορίστηκε στο 1,1 δισ. ευρώ. Τόσο τον Ιούνιο, όσο και σε επίπεδο εξαμήνου ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές, εξέλιξη όμως που αντισταθμίστηκε από τη σημαντική αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος.

βελτίωση του ισοζυγίου είναι ακόμη μία από τις σημαντικές θετικές επιπτώσεις στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας από τις ισχυρές επιδόσεις στον τουρισμό, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την οικονομία που βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο να επιστρέψει στην ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης. Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τα στοιχεία του επταμήνου για τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις επιβεβαιώνουν πως ο στόχος των 19 εκατομμυρίων τουριστών για το 2014 θα επιτευχθεί, παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη ρωσική και ουκρανική αγορά.

Η Αθήνα συνεχίζει την εντυπωσιακή της ανάκαμψη με αύξηση άνω του 25% τον Ιούλιο και 31% σε επίπεδο έτους και, όπως φαίνεται, θα ξεπεράσει το στόχο των 750.000 επιπλέον αφίξεων φέτος, ενώ όλα τα σημαντικά αεροδρόμια της χώρας παρουσιάζουν διψήφιες αυξήσεις τον Ιούλιο με πρωταθλητές τα αεροδρόμια της Αθήνας (+31%), των Χανίων (+22,9%), της Μυκόνου (+39,9%), της Σαντορίνης (+26,7%) και της Καλαμάτας (+62,5%).

Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως, όπως έχει προειδοποιήσει κατά καιρούς η ΤτΕ, η μεγάλη προσαρμογή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών, για να καταστεί διατηρήσιμη μεσομακροπρόθεσμα προϋποθέτει σειρά μεταρρυθμίσεων και κυρίως αναπροσανατολισμό της παραγωγικής βάσης της οικονομίας με έμφαση στην αύξηση των εξαγωγών και κυρίως στην προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Όσον αφορά στην εξέλιξη του ισοζυγίου πληρωμών, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιούνιο:

[1] Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε σε 1,37 δισ. ευρώ καταγράφοντας σημαντική αύξηση 53% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013, κυρίως λόγω της καλής πορείας του τουρισμού, της βελτίωσης του ισοζυγίου αεροπορικών μεταφορών αλλά και της αύξησης των εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

[2] Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 394 εκατ. ευρώ και διευρύνθηκε στα 2,5 δισ. ευρώ από 2,1 δισ. τον Ιούνιο του 2013 εξαιτίας της αύξησης κατά 16,3% στις εισπράξεις από τον τουρισμό που αντανακλούν την αύξηση 13,7% στις αφίξεις ξένων τουριστών. Τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν σε 1,98 δισ., από 1,7 δισ. που ήταν τον Ιούνιο του 2013. Άνοδο παρουσίασαν και οι εισπράξεις από τις μεταφορές, κατά 11,7% αντανακλώντας τη βελτίωση του ισοζυγίου αεροπορικών μεταφορών.

[3] Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 208 εκατ. ευρώ ή κατά 19,24% και διαμορφώθηκε στα 1,28 δισ. ευρώ, λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης των καθαρών πληρωμών για πλοία, αφού οι πληρωμές αυξήθηκαν κατά 611% τον Ιούνιο, η οποία αντισταθμίστηκε από των περιορισμό των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων καθώς και τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των υπολοίπων αγαθών. Ειδικότερα οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός πλοίων και καυσίμων αυξήθηκαν 17,4% ενών κατά 6,2% αυξήθηκε η αντίστοιχη δαπάνη για εισαγωγές, εκτός πλοίων και καυσίμων. Συνολικά οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 2,19 δισ. αυξημένες κατά 28,7% ενώ οι συνολικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 25,1% και διαμορφώθηκαν σε 3,48 δισ.

[4] Οι πληρωμές για τόκους μειώθηκαν κατά 15,3% και διαμορφώθηκαν σε 614,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις της γενικής κυβέρνησης από την Ε.Ε. και από μεταναστευτικά εμβάσματα αυξήθηκαν 21,1% και ανήλθαν σε 690,1 εκατ.

Την ίδια ώρα, σωρευτικά στο πρώτο εξάμηνο του έτους:

[1] Το εμπορικό έλλειμμα ξεπέρασε οριακά τα 9 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 9,4% με τις συνολικές εξαγωγές να διαμορφώνονται σε 11,47 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 3,6% και τις συνολικές εισαγωγές να ανέρχονται σε 20,5 δισ. σημειώνοντας αύξηση 6%. Σύμφωνα με την ΤτΕ η αύξηση των καθαρών πληρωμών για πλοία που σχεδόν τριπλασιάστηκαν αντιστάθμισαν τη μείωση του ελλείμματος των υπολοίπων αγαθών. Οι εξαγωγές πλην πλοίων και καυσίμων αυξήθηκαν κατά 3%, ενώ οι εισαγωγές πλην πλοίων και καυσίμων εμφάνισαν οριακή μείωση.

[2] Τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 3,94 δισ. από 3,47 δισ. στο περσινό πρώτο εξάμηνο καταγράφοντας αύξηση 13,4% αντανακλώντας την αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών κατά 15,6%. Την ίδια ώρα τα έσοδα από τις μεταφορές αυξήθηκαν κατά περίπου 7,8% και ανήλθαν σε 6,28 δισ. απο 5,8 δισ. ευρώ πέρσι.

[3] Οι πληρωμές για τόκους μειώθηκαν στα 2,96 δισ. ευρώ απο 3,26 δισ. πέρσι σημειώνοντας πτώση 9,2%.

Καταπλέουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη δύο κρουαζιερόπλοια

Καταπλέει σήμερα, στις 8 το πρωί, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προερχόμενο από την Οδησσό, το κρουαζιερόπλοιο AIDA AURA. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση είναι η πέμπτη φορά φέτος που το πλοίο θα «πιάσει» στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλοίο επιβαίνουν 1.200 επιβάτες, κυρίως Γερμανοί τουρίστες, οι οποίοι θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη για 12 ώρες. Στις 8 το βράδυ το AIDA AURA θα αναχωρήσει με προορισμό τη Ρόδο. Επιπλέον, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΛΘ, αύριο Παρασκευή 22 Αυγούστου, στις 7 το πρωί καταπλέει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το κρουαζιερόπλοιο SILVER SPIRIT προερχόμενο από το λιμάνι της Καβάλας. Το κρουαζιερόπλοιο θα αναχωρήσει στις 7 το απόγευμα με προορισμό το Βόλο. Στο πλοίο επιβαίνουν 440 επιβάτες, με πλήρωμα 200 ατόμων, ενώ θα πραγματοποιήσουν εκδρομές στην πόλη της Θεσσαλονίκης και σε κοντινούς τουριστικούς και αρχαιολογικούς χώρους.