Μικρή αύξηση στα 5,241 δισ. σημείωσαν τα φέσια του δημοσίου τον Ιούνιο. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,8 δισ. ευρώ, από πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Αναλυτικά τα στοιχεία. 

Στο 1,8 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ εξάμηνο σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ τα φέσια του δημοσίου (ληξιπρόθεσμες οφειλές συν εκκρεμείς επιστροφές φόρων) σημείωσαν μικρή άνοδο, στα 5,241 δισ., από 5,148 δισ. τον Μάιο (για το πεντάμηνο).

Όπως αναφέρει ο Χρ. Σταϊκούρας το α΄ εξάμηνο του έτους το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 1,8 δισ. ευρώ, από πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (αν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 2,2 δισ. ευρώ εφέτος, από 590 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Έτσι, η χώρα συνεχίζει να έχει, για 2η συνεχόμενη χρονιά, υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της σταθεροποιούνται.

Δηλαδή, φαίνεται ότι διασφαλίζεται, με επώδυνες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η βασική αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας, την προώθηση της απασχόλησης, τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Όπως ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με τη διανομή "μερίσματος" ύψους 450 εκατ. ευρώ σε 690.000 νοικοκυριά.
Πλέον, βρισκόμαστε μπροστά στη νέα μεγάλη πρόκληση.

Να μετατρέψουμε, το συντομότερο δυνατό, τη σταθεροποίηση σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή. Προς αυτήν την κατεύθυνση επιβάλλεται από όλους μας σκληρή δουλειά, συγκλίσεις και εθνικό σχέδιο, ώστε να μπορέσει η χώρα να εξέλθει από το ανηφορικό τούνελ που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια, αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας.

Τα φέσια του δημοσίου

Στα 5,241 δισ. ευρώ ανήλθαν τα φέσια του δημοσίου στο εξάμηνο (ληξιπρόθεσμες οφειλές συν εκκρεμείς επιστροφές φόρων) έναντι 5,148 δισ. τον Μάιο του 2014 (πενταμήνου).

Από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων άμεσοι φόροι είναι τα 484 εκατ. και έμμεσοι τα 106 εκατ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, τις υψηλότερες οφειλές έχουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (2,96 δισ.), ενώ ακολουθούν τα νοσοκομεία με 790 εκατ. και η τοπική αυτοδιοίκηση με 388 εκατ.

Οφειλές ύψους 50 εκατ. ευρώ έχει το Υπουργείο Αμύνης, 50 εκατ. το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας και 40 εκατ. το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Επίσης το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης έχει οφειλές 31 εκατ. και το Υπ. Τουρισμού 30 εκατ. ευρώ.