Οι νέες προειδοποιήσεις Βάιντμαν για τον κίνδυνο επιστροφής της ευρωκρίσης, η υπόθεση των αμερικανικών παρακολουθήσεων, αλλά και η Βραζιλία του Μουντιάλ είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο διεθνής Τύπος.

 Για κίνδυνο επιστροφής της ευρωκρίσης εάν δεν τηρηθούν οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες, προειδοποιεί ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας. Σε συνέντευξή του προς την Welt am Sonntag ο Γενς Βάιντμαν υπογραμμίζει ότι μέσω της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής εξαγοράστηκε απλώς χρόνος για τις κυβερνήσεις προκειμένου να υλοποιήσουν δομικές μεταρρυθμίσεις και να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν δεν αξιοποιηθεί τώρα αυτός ο χρόνος, η κρίση χρέους μπορεί να αναζωπυρωθεί πολύ γρήγορα. «Η κρίση κατέδειξε ποιο είναι το αποτέλεσμα όταν οι χώρες δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα και χάνουν την αξιοπιστία τους», λέει χαρακτηριστικά ο Γενς Βάιντμαν, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Ο πονοκέφαλος του Ομπάμα

Στις νέες υποθέσεις κατασκοπείας στη Γερμανία από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρεται σήμερα η ισπανική El Pais: «Το σκάνδαλο στη Γερμανία έχει μια ιδιαιτερότητα: προφανώς οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν ενημερώσει τον Μπαράκ Ομπάμα. Αυτό είναι πολύ βαρύ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κατασκοπεία προκαλεί πονοκέφαλο στον αμερικανό πρόεδρο. Εν ολίγοις: δικαίως η Γερμανία προχώρησε σε απέλαση πράκτορα ενώ ο Ομπάμα θα πρέπει να μάθει τι ακριβώς κάνουν οι μυστικές του υπηρεσίες».

Την κλιμάκωση της έντασης στην Εγγύς Ανατολή σχολιάζει σήμερα η ισραηλινή Haaretz: «Η επίθεση θα διαρκέσει μέχρι να επιστρέψει και πάλι η ηρεμία, είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου. Ο υπ. Εξωτερικών Λίμπερμαν έχει μια διαφορετική προσέγγιση: προτείνει να συνεχιστεί η επιχείρηση μέχρι τέλους, μέχρι δηλαδή να καταληφθεί η Λωρίδα της Γάζας. Άλλοι πολιτικοί προτείνουν να προχωρήσει η κατάληψη της Γάζας και μετά να παραδοθεί ο έλεγχος στον Αμπάς. Όλες αυτές οι λύσεις όμως είναι εκτός πραγματικότητας. Το δείχνουν άλλωστε παλαιότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το Ισραήλ θα πρέπει τώρα να εξηγήσει ότι ένας από τους στόχους, που ήταν η τιμωρία της Χαμάς, επετεύχθη. Ήρθε πλέον ο καιρός να φροντίσουν οι διαμεσολαβητές για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών».

Η «νέα ντροπή» της Βραζιλίας

Η Ολλανδία κατέκτησε το Σάββατο την Τρίτη θέση στο Μουντιάλ, με τη νέα ήττα της Βραζιλίας να σχολιάζεται ξανά από τον Τύπο.

Η βραζιλιάνικη Folha de Sao Paulo σημειώνει ότι «η Βραζιλία επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, χάνει από την Ολλανδία και κατατάσσεται τέταρτη. Ο Φελιπάο πρέπει να αντικατασταθεί». Για «νέα ντροπή» κάνει λόγο η Correio de Estado ενώ η O Globo επισημαίνει ότι ήταν «ένα Μουντιάλ των αρνητικών ρεκόρ για τη Βραζιλία».

Η ολλανδική NRC Handelsblad εκτιμά ότι «οι οράνιε μπορούν να γυρίσου σπίτι με το κεφάλι ψηλά» ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και η De Telegraaf που επισημαίνει ότι «πρόκειται για ένα μετάλλιο με χρυσό περίβλημα. Σε λίγους μήνες θα το καταλάβουν αυτό και οι ίδιοι οι παίκτες της Ολλανδίας».