Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλαςεξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Μ. Σάλλας: Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε, όπως καταλαβαίνετε, ήταν η αμοιβαία ενημέρωση για την κατάσταση της Αγοράς και της Οικονομίας. Διαπιστώθηκε ότι τα πράγματα στον οικονομικό τομέα και στην Αγορά είναι πολύ καλύτερα από ότι ήταν πριν από λίγο καιρό.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε, ήταν το θέμα της ρευστότητας. Στο θέμα της ρευστότητας διαπιστώνεται πια, ότι οι τράπεζες και μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, είναι σε πολύ ισχυρότερη και πολύ καλύτερη θέση. Προηγήθηκε η σταθεροποίηση και στη συνέχεια τροφοδοτείται η αγορά, σταδιακά, με βελτίωση και ικανοποιητικό ρυθμό.

Το τρίτο θέμα ήταν τα κόκκινα δάνεια. Είναι ένα θέμα που, όπως είχαμε πει και την περασμένη εβδομάδα, από αρκετούς που έκαναν δηλώσεις, είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, νομίζω όμως ότι είναι και ελεγχόμενο και πιστεύω απόλυτα δυνατό να διαχειριστούμε με τρόπους που δεν θα δημιουργήσουμε κανένα κοινωνικό πρόβλημα και θα αντιμετωπιστεί σταδιακά με τρόπο που, θα έλεγα κατά τη δική μου άποψη, εξαιρετικό, άψογο και συνεπή για την αγορά και την οικονομία.

Δημοσιογράφος: κ. Σάλλα, θα πρέπει να περιμένουμε νέα εργαλεία για τη ρύθμιση δανείων τους επόμενους μήνες;

 Μ. Σάλλας: Θα υπάρξουν.

Δημοσιογράφος: Πότε;

Μ. Σάλλας: Θα υπάρξουν, θα υπάρξουν σταδιακά. Έχουν μελετηθεί κλάδοι. Δεν υπάρχει μέρα που δεν υπάρχει αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως γνωρίζετε, τα κόκκινα δάνεια δεν αφορούν 10 ή 20 ή 50 μεγάλες επιχειρήσεις, ούτε μόνο κάποια στεγαστικά δάνεια. Αφορούν χιλιάδες επιχειρήσεις. Συνδέεται η επίλυση του θέματος στενά με την ανάπτυξη της οικονομίας και είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πως αυτό το αντιμετωπίζουμε.

Δημοσιογράφος: Αφορούν και τα νοικοκυριά, κ. Πρόεδρε;

Μ. Σάλλας: Κοιτάξτε, υπάρχει επεξεργασία… και για τα νοικοκυριά και σε πολλούς τομείς υπάρχει μελέτη και αντιμετώπιση καθημερινή.

Δημοσιογράφος: Τι νέο εργαλείο μπορούμε να περιμένουμε;

Μ. Σάλλας: Τι νέο; Καταρχήν πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν κλάδοι οι οποίο αναλύονται, οι οποίοι έχουν αναλυθεί και υπάρχουν αντιμετωπίσεις και ρυθμίσεις καθημερινά. Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα δάνεια, το κάθε δάνειο ή η κάθε περίπτωση για κάθε επιχείρηση ή κλάδο, είναι ακριβώς έτσι διαμορφωμένη ή διαμορφώνεται ούτως ώστε, να βοηθήσει την επιχείρηση που η καθεμία έχει ένα πολύ ιδιαίτερο πρόβλημα. Αλλού θα πρέπει να γίνει κάποια μετοχοποίηση, αλλού θα πρέπει να γίνει επέκταση της εξόφλησης, αλλού μείωση επιτοκίου, αλλού διάφορα πράγματα.

Δημοσιογράφος: Κούρεμα;

Μ. Σάλλας: Για κούρεμα. Νομίζω ότι οι τρόποι αυτοί που αντιμετωπίζουμε σε παρούσες αξίες βοηθάνε και αυτό. Εκείνο που έχει σημασία, δεν είναι να δημιουργήσουμε πρόβλημα ή στο τραπεζικό σύστημα ή στις επιχειρήσεις, αλλά να υπάρχει μία ισορροπημένη εξέλιξη και αντιμετώπιση που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα πουθενά. Επαναλαμβάνω ότι, το θέμα το συγκεκριμένο συνδέεται στενά με την πορεία της ανάπτυξης του τόπου και της εξόδου από την κρίση. Έχουμε μπει σε πολύ σοβαρό σταθεροποιημένο περιβάλλον αυτήν την περίοδο. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δούμε θέματα τα οποία δημιουργούν συνθήκες ανάκαμψης, ακόμα και σε προβληματικές επιχειρήσεις. Παράδειγμα βλέπετε τομείς τους οποίους ήδη ρυθμίζουμε. 

Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε, πόσο φτάνουν τα κόκκινα δάνεια;

Μ. Σάλλας: Κοιτάξτε να δείτε. Το συνολικό είναι κάτι ανάμεσα στα 75 με 77 δισ. ευρώ. Όμως, οι τράπεζες έχουν ασφάλεια…

Δημοσιογράφος: Το πραγματικό;

Μ. Σάλλας: Αυτό είναι. Οι τράπεζες έχουν προβλέψεις πάνω από το 50%. Η δε περιουσία και οι εξασφαλίσεις που έχουν υπερβαίνουν το επιπλέον ποσό. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα, απλά η επίλυση και η σταδιακή αντιμετώπισή του, θα πρέπει να γίνει με τρόπο που βοηθά την πορεία και την έξοδο από την κρίση της οικονομίας.

Δημοσιογράφος: Το μέχρι σήμερα πλαίσιο, όμως, κ. Σάλλα; Γιατί έχουν εφαρμοστεί ήδη νόμοι και ρυθμίσεις για τα δάνεια, δεν έχουν αποδώσει;

Μ. Σάλλας: Έχουν αποδώσει πολύ. Άλλωστε, υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες έχουν διασωθεί. Όχι μόνο έχουν διασωθεί, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αρχίζει πια, όχι μόνο να ανακάμπτει, άλλωστε βλέπετε τον εξαγωγικό τομέα, τη μεταποίηση τροφίμων, τον αγροτικό τομέα, συμβολαιακοί, τραπεζικοί…  αναπτύσσονται λοιπόν, εργαλεία τα οποία αξιοποιούνται.

Δημοσιογράφος: Νέα ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μπορεί να υπάρξει;

Μ. Σάλλας: Δεν βλέπω τον λόγο, διότι ούτως ή άλλως, οι τράπεζες οι ελληνικές είναι, από πλευράς κεφαλαίων πολύ σοβαρά και ισχυρά κεφαλαιοποιημένες. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι πρόσφατα σε stress test της Τράπεζας της Ελλάδος, βγήκανε κάποια ποσά τα οποία έπρεπε να κεφαλαιοποιηθούν ή ζητούσε, κάτω από συνθήκες επιδείνωσης κρίσης, κάποια ποσά που θα έπρεπε οι τράπεζες να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου. Ας πούμε είπαν για την Τράπεζα Πειραιώς 400 εκατ., ζητήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, κάναμε 1, 75 δισ. Το ίδιο έγινε και για τις άλλες τράπεζες. Για αντίστοιχο ή μικρότερο ποσό 200 εκατ. για την Alpha Bank, η Alpha Bankέκανε αύξηση 1 δισ. Η Εθνική, επίσης, μεγαλύτερο από αυτό που ζητήθηκε.

Θέλω να πω λοιπόν, ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι εξαιρετικά ισχυρό και έχει από τους υψηλότερους δείκτες στην Ευρώπη.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει πρόβλεψη για κούρεμα και επέκταση δόσεων για τα νοικοκυριά, κ. Πρόεδρε;

Μ. Σάλλας: Δεν ήταν τέτοιο θέμα το αντικείμενο συζήτησης και δεν συζητήθηκαν τέτοια.