Θα αρχίσει να υλοποιείται από τον προσεχή Νοέμβριο

Τριπλή συμφωνία ορόσημο, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την τραπεζική ενοποίηση στην Ε.Ε., επιτεύχθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές, στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας πριν από τη διάλυση του σώματος για τις ευρωεκλογές, ενέκριναν τη συμφωνία που πέτυχαν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά και η οποία αποτελείται από τρία νομοσχέδια: τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης τραπεζών, το ευρωπαϊκό ταμείο εξυγίανσης και την προστασία των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, με 588 ψήφους υπέρ και 81 κατά, η ολομέλεια ενέκρινε έκθεση, σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη θέσπιση ενιαίων κανόνων και ενιαίας διαδικασίας για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και ορισμένων επιχειρήσεων επενδύσεων, στο πλαίσιο ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και ενός ενιαίου ταμείου εξυγίανσης τραπεζών, καθώς και για την τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, μιλώντας για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, διαβεβαίωσε το Σώμα ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν συμφωνήσει να επικυρώσουν τη σχετική συμφωνία μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Κυρίαρχο στοιχείο της συμφωνίας που εγκρίθηκε, αποτελεί το γεγονός ότι από τη στιγμή που αυτή τεθεί σε ισχύ – όπως επεσήμανε και ο ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ στη συζήτηση που προηγήθηκε – μέτοχοι και πιστωτές θα χρηματοδοτούν τη διάσωση μιας τράπεζας και όχι οι φορολογούμενοι. Στο μέλλον, τόνισε ο κ. Μπαρνιέ, κάθε τράπεζα θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι μπορεί να διασωθεί χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την οικονομία.

Με την έγκριση της σχετικής συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο, προστίθεται ένα ακόμη δομικό στοιχείο στη δημιουργία της ενιαίας τραπεζικής ένωσης αφού, όπως διευκρινίζεται, οι τράπεζες που κινδυνεύουν με χρεοκοπία, θα μπορούν πλέον να ανατρέξουν άμεσα σε ένα ταμείο 55 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες και όχι από τους φορολογούμενους, προκειμένου να διασωθούν.

Με την έγκριση της συμφωνίας Ευρωκοινοβουλίου – Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιδιώκεται η μεταρρύθμιση της τραπεζικής νομοθεσίας, έτσι ώστε να σπάσουν οι δεσμοί μεταξύ τραπεζικών προβλημάτων και δημοσίου χρέους. Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
– Δημιουργείται αποτελεσματικότερο σύστημα εποπτείας μεγάλων τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται νωρίτερα και να επιλύονται, πριν οι τράπεζες καταφεύγουν, για τη διάσωσή τους, στα χρήματα των φορολογουμένων.
– Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τις Τράπεζες και θα αναλάβει το κόστος της διάσωσης των χρεοκοπημένων τραπεζών, προστατεύοντας έτσι τους φορολογούμενους. Δημιουργείται ένα εθνικό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, έτσι ώστε να μην είναι οι φορολογούμενοι εκείνοι που πρέπει να παρέχουν την εγγύηση ορθής λειτουργίας των τραπεζών.