Δυναμική φαίνεται ότι αποκτά ο ελληνικός τουρισμός στις ΗΠΑ, με τα μηνύματα για την εφετινή σεζόν να είναι κάτι παραπάνω από θετικάΗ ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ πραγματοποιεί σειρά επαφών με στελέχη της αμερικάνικης τουριστικής αγοράς, φορείς και θεσμικούς παράγοντες στη Νέα Υόρκη, φιλοδοξώντας να δώσει συνέχεια στην ανοδική πορεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο διάστημα το 2013 καταγράφηκαν 466.500 αφίξεις Αμερικανών στην Ελλάδα, αριθμός αυξημένος κατά 24% σε σχέση με το 2012.

Ίδια εικόνα και για τις εισπράξεις, που ανήλθαν στα 506 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 32,9% σε σχέση με το 2012. Η ανάλυση αυτών των στοιχείων καταδεικνύει ότι η μέση κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη για τον Αμερικανό τουρίστα αυξάνεται.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Πάνος Λειβαδάς αναφέρθηκαν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και στην ασφάλεια που παρέχει ως προορισμός, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο ιαματικός, θρησκευτικός, συνεδριακός και 3ης ηλικίας τουρισμός.

Αναφέρθηκαν επίσης στην ανάπτυξη ενός στοχευμένου προγράμματος τουρισμού και την υιοθέτηση όλης τη νέας τεχνολογίας (Ίντερνετ και τις σύγχρονες μεθόδους μάρκετινγκ). Μέσω αυτών οι αμερικανοί μπορούν να αποκτήσουν ενημέρωση για τον τόπο προορισμού τους και να αντλήσουν πληροφόρηση για ότι αφορά την τουριστική Ελλάδα.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη το Ίδρυμα  «Σταύρος Νιάρχος» με θέμα «Ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ελλάδα, με έμφαση στους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας», η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε πως η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί να δημιουργήσει  θέσεις εργασίας κυρίως για τις νέες ηλικίες.

Β. Παπ.