Αμερικανική αντιπροσωπεία επιχειρηματιών αναμένεται στην Ελλάδα τους προσεχείς μήνες

Της Δέσποινας Συριοπούλου-Αποστολή στην Washington

Αντιπροσωπεία από 15 μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις από τους τομείς του εμπορίου και της μεταποίησης θα βρεθεί στην Ελλάδα εντός του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, υπό την στενή καθοδήγηση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Steven T. Mnuchin, αλλά και την εποπτεία του ίδιου του αμερικανού προέδρου, ως συνέχεια των όσων συζητήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ της ελληνικής και αμερικανικής αντιπροσωπείας στον Λευκό Οίκο.

Με εμφανή τη στήριξη του DonaldTrump, η οποία διατυπώθηκε, όπως τόνιζε η ελληνική κυβερνητική αποστολή, και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και στη διάρκεια της διευρυμένης συνάντησης μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών, και στη συνέχεια δημόσια στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε, φαίνεται να δημιουργούνται επί της ουσίας οι συνθήκες, να υφίστανται οι προϋποθέσεις και να τίθεται το σταθερό υπόβαθρο για την συνέχεια της ελληνικής προσπάθειας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.  Για την ακρίβεια αμερικανικών επενδύσεων. Αυτό είναι που δίδεται έμφαση αμφότερα και από τις δυο πλευρές. 

Αυτό άλλωστε βγαίνει και από την συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον D. Trump, με Αμερικανούς επενδυτές και επιχειρηματίες – παρουσία και του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Pyatt-, ενός ανθρώπου που τους τελευταίους μήνες έχει πολύ μεγάλη δράση, συνεργαζόμενος με τις ελληνικές αρχές για την δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν εκπρόσωποι και στελέχη από μεγάλα επενδυτικά Funds, από τη -μεταξύ άλλων- Marathon Asset Management, με αξία χαρτοφυλακίου άνω των 15 δις δολαρίων, της ABS που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 5 δις, της Silver Point Capital, με αξία κοντα στα 10 δις και της Greylock Capital, με αξία άνω του 1 δις.

Η πενθήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώθηκε, έχοντας θέσει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών με όρους –πέρα των άλλων- και οικονομικούς.

Η προσέλκυση (ελληνοαμερικανικών και) αμερικανικών κεφαλαίων ήταν ένα από τα βασικά θέματα και ψηλά στην ατζέντα του Έλληνα Πρωθυπουργού, με όπλο της επιχειρηματολογίας του την σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, την ανοδική τάση της οικονομίας, τους βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες, αλλά και την πεποίθηση της επιτυχούς εξόδου από το πρόγραμμα τον προσεχή Αύγουστο (2018).

Με σύνθημα η «Ελλάδα επιστρέφει» ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε και στους δυο σταθμούς της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, -Σικάγο και Washington- να δώσει σε όσους ενδιαφερόμενους εν δυνάμει επενδυτές, με τους οποίους και συναντήθηκε, ότι η Ελλάδα πλέον αλλάζει, κάνει τομές, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παθογένειες του παρελθόντος και αναδιαμορφώνει το κλίμα με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων. Αυτό άλλωστε το είδαμε και στην κοινή συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο, μετά το τέλος της κατ’ ιδίαν συνάντησης και αντίστοιχα της διευρυμένης συνάντησης με τη συμμετοχή υπουργών, όταν σε σχετικό ερώτημα ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «προτεραιότητα» την προσέλκυση επενδύσεων, και αναφέρθηκε διεξοδικά στα βήματα που έχουν γίνει προκειμένου οι συνθήκες στην χώρα μας να δημιουργούν ένα φιλικό πλαίσιο για επενδυτικές επιχειρηματικές κινήσεις στη χώρα μας.

Σικάγο

Στο Σικάγο, τον πρώτο σταθμό της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με μια ομάδα επιφανών στελεχών της ομογένειας και επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων, κάνοντας την πρώτη επί αμερικανικού εδάφους παρουσίαση της εικόνας της Ελλάδας και των βελτιώσεων που έχουν συντελεστεί. Το πρόσωπο που είχε την ευθύνη για την συνάντηση και τους συμμετέχοντας ήταν ο EndyZemenidis, ο εκτελεστικός διευθυντής μιας νεόκοπης οργάνωσης, του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανών ηγετών, ενώ τα πρόσωπα που συμμετείχαν ήταν ο AnthosChrysanthou, μιας startupεταιρίας, της  translate.com, ο RichardDriehausαπό το DriehausCapital, ο MartinCabreraαπό το CabreraCapital,  η MariaPappasταμίας της περιφέρειας Cookτου Σικάγου, η ΜaryBarnicle, εκτελεστική Διευθύντρια στο τμήμα ρυθμιστικών υποθέσεων της αεροπορικής εταιρείας UnitedAirlines, ο MichaelMarks, διευθυντής της εταιρίας CushmanandWakefieldπου δραστηριοποιείται στο Realestate, ο AaronRiceτης δικηγορικής εταιρίας BakerMcKenzie, ο TedDiamantidisτης εταιρίας DiamondImporters, ο KevinJohnsonπρόεδρος της GlidepathSolutions, ο DemetriEliopoulos, διευθυντής της RMBCapitalκαι ο EliasBoufisαπό την DriehausPrivateEquity.

 

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι προοπτικές που ανοίγονται στην οπτικοακουστική βιομηχανία, ύστερα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Cinespace Film Studios, και της συνάντησης που είχε με τους προέδρους της εταιρείας, Στέλιο Μιρκόπουλο και Άλεξ Πίσιο. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας και γενικότερα η ελληνική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή και του αρμόδιου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μια χώρα υποδοχής επενδύσεων στο χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ιδίως και μετά την θεσμοθέτηση του μέτρου για την επιδότηση οπτικοακουστικών έργων στο πλαίσια λειτουργίας του Εθνικού κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ).

Αυτό που φαίνεται από τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια δυναμική, η οποία έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί και μακροπρόθεσμα  να αποδώσει καρπούς. Η αρχή έγινε, οι βάσεις τέθηκαν, το μόνο που απομένει να δούμε είναι η συνέχεια και η συνέπεια των όσων συμφωνήθηκαν, ώστε επιτέλους μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών (και των προηγούμενων κυβερνήσεων), η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύσει κεφάλαια και ξένες επενδύσεις.    

   Δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ