Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης με την Κριστιν Λαγκάρντ αποκαλύπτει ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ 

Το άγνωστο και δραματικό παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την Christine Lagarde το διάστημα του περασμένου Απριλίου-Ιουνίου, αποκαλύπτει ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας, σε συνέντευξη του στη “Realnews”.

Ο κ. Κατσάμπας κάνει λόγο ότι παρά το γεγονός ότι είχε απευθείας εντολή να διαπραγματευτεί με την επικεφαλής του ταμείου για παράταση της αποπληρωμής της δόσης της 9ης Απριλίου, αναγκάστηκε σε παραίτηση στις 7 Απριλίου, ακριβώς μετά την διήμερη επίσκεψη του τότε ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη στις ΗΠΑ, για επαφές με το ΔΝΤ και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο λόγος της παραίτησης του, όπως αναφέρει ο ίδιος, ήταν ο αποκλεισμός του από τις συναντήσεις του Γ. Βαρουφάκη- και κυρίως σε αυτή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ με την Christine Lagarde. Πριν την υλοποίηση του εν λόγω ραντεβού, είχε προηγηθεί μακροσκελής τηλεφωνική επικοινωνία Κατσάμπα- Τσίπρα. Σε αυτή ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον κ. Κατσάμπα τις ελληνικές θέσεις και του ζήτησε να μεταφέρει στην επικεφαλής του Ταμείου, την αδυναμία της Ελλάδας για αποπληρωμή της δόσης της 9ης Απριλίου. Ο έλληνας αξιωματούχος αναφέρει ότι  αποθάρρυνε τον Α. Τσίπρα  να υλοποιήσει αυτή την ιδέα γιατί θα έστελνε τα λάθος μηνύματα, όμως  πρωθυπουργός επέμενε.

Στην συνέχεια ο Θάνος Κατσάμπας, είχε δύο συναντήσεις με την επικεφαλής του Ταμείου καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του, για να καταλήξει σε μια υπεύθυνη στρατηγική την οποία και θα πρότεινε στην κυβέρνηση. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “προσπάθησα να πείσω τον πρωθυπουργό ότι τουλάχιστον στην επιστολή που θα της έστελνε να μην το διατυπώσει γραπτώς, ώστε να έχουμε περιθώρια να ζυγίζουμε αντιδράσεις και να καθορίσουμε τις κινήσεις μας”. Όμως ο πρωθυπουργός δεν άκουσε την συμβουλή. Κατά την συνάντηση του κ. Κατσάμπα με την Ch. Lagarde για να της παραδώσει την επιστολή Τσίπρα,  την παρακάλεσε να αποτραπεί πάση θυσία η όποια διαρροή ώστε να μην υπάρξει δημοσιοποίηση της.

Ακολούθησε η επίσκεψη Βαρουφάκη, όπου σύμφωνα με τον κ. Κατσάμπα, “όχι μόνο δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αλλά οδήγησε το ΔΝΤ, την ευρωζώνη και τις ΗΠΑ στο συμπέρασμα ότι η διαπραγματευτική ομάδα της τότε κυβέρνησης ήταν αμαθής, απροετοίμαστη και αναξιόπιστη”. Μάλιστα, ήταν τότε που στους εταίρους δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι  η κυβέρνηση δεν διαπραγματευόταν υπεύθυνα. Τρεις εβδομάδες μετά στο Eurogroup της 24ης Απριλίου και αφού είχε προηγηθεί και δεύτερη επίσκεψη του Γ. Βαρουφάκη στο ΔΝΤ, όπου η ελληνική πλευρά ακολούθησε την ίδια τακτική, έγινε αντιληπτό ότι η αρχή του τέλος του έλληνα ΥΠΟΙΚ είχε ξεκινήσει, αναφέρει ο κ. Κατσάμπας.   

Ο  πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αξιολογώντας τα πρόσωπα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, χαρακτηρίζει το Γιάνη Βαρουφάκη “εντελώς ακατάλληλο για τον ρόλο που του ανέθεσε ο κ. Τσίπρας”, καθώς ήταν υπερφίαλος, ανταγωνιστικός και υποστήριζε πολιτικές, πρόσωπα και τακτικές που είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδίωκε.

Τον πρωθυπουργό, ο κ. Κατσάμπας τον θεωρεί “ευφυή, αλλά άπειρο πολιτικό” στις διεθνής οικονομικές σχέσεις, ο οποίος έπεσε θύμα ημιμαθών συμβούλων, συμπεριλαμβανομένων και μελών του υπουργικού συμβουλίου. “Όλα κατέρρευσαν με την επιμονή του να διατηρήσει τόσο καιρό στη θέση τον κ. Βαρουφάκη, ενώ γνώριζε τουλάχιστον από τον Μάρτιο ότι δεν τον παίρνουν στα σοβαρά στο ΔΝΤ και την αμερικανική κυβέρνηση”.