Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση και ένα στοίχημα με τις αγορές, ωστόσο δυσκολότερο απ΄ όλα αποδεικνύεται το “κυνηγητό” με το χρόνο.

 

Οδεύοντας στην ολοκλήρωση των stress tests μέσα στο μήνα και προχωρώντας τις συζητήσεις – διαδικασίες για το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, από κανένα επίσημο στόμα δεν λαμβάνεται η ρητή διαβεβαίωση ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει ομαλά εντός του έτους.

Σε ερώτηση του Capital.gr προς τη διοίκηση του ΤΧΣ κατά την προχθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, για το εάν στο νόμο που βρίσκεται υπό επεξεργασία για το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης θα υπάρχει, ή πρέπει να υπάρχει, πρόβλεψη για τυχόν παράταση της διαδικασίας π.χ. για ένα δίμηνο, με παράλληλη “ασυλία” από την Οδηγία BRRD, η απάντηση ήταν σαφής. “Ο κίνδυνος για την ανακεφαλαιοποίηση υπάρχει πάντα”. “Αφού υπάρχει κίνδυνος, δεν υπάρχει και planB;”, επανήλθαμε για να λάβουμε ξανά την ίδια απάντηση με την προσθήκη ότι “planBδεν υπάρχει”.

Η τοποθέτηση αυτή που κινείται ένα “τόνο” υψηλότερα από τις δηλώσεις που έχουν κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο ο διοικητής της ΤτΕ, όσο και οι τραπεζίτες λέγοντας ότι “η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να γίνει μέχρι 31/12/2015”, “επικυρώθηκε” χθες ακόμη πιο εμφατικά από τις Βρυξέλλες.

“Οι Έλληνες θέλουν ανακεφαλαιοποίηση πριν από το τέλος του έτους, αλλά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένο. Εξαρτάται από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Υπάρχουν προαπαιτούμενα, μετά η εφαρμογή τους, μετά ο έλεγχος της εφαρμογής και μετά η εκταμίευση των υπόλοιπων 15 δισ. για τις τράπεζες”, δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε. στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Οι δηλώσεις αυτές σημαίνουν ότι όσο και να “τρέχουν” οι διαδικασίες προς την ανακεφαλαιοποίηση, αν το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του συμφωνηθέντος προγράμματος, χάνονται τα χρονοδιαγράμματα για την ανακεφαλαιοποίηση.

Το προφανές είναι ότι μαζί με αυτά χάνεται η διασφάλιση των καταθετών άνω των 100.000 ευρώ για εξαίρεση της συμμετοχής τους στην εξυγίανση των τραπεζών, αφού από 1/1/2016 τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η κοινοτική Οδηγία για το bail in. Περαιτέρω, εξαφανίζονται οι προοπτικές άρσης των capital controls και αλυσιδωτά η οικονομική ανάπτυξη καταλήγει όνειρο θερινής νυκτός.

Το κυριότερο όλων, αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χάσει το χρονοδιάγραμμά της εξαιτίας καθυστερήσεων ή αστοχιών στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, χάνεται η ευκαιρία να επανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα τόσο στο εξωτερικό (τις διεθνείς αγορές στις οποίες θα προσφύγουμε για δανεισμό και τους διεθνείς επενδυτές που χρειαζόμαστε για επενδύσεις), όσο και στο εσωτερικό (από τους καταθέτες). Και αυτό είναι, όπως λένε οι τραπεζίτες, το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν κυβέρνηση και τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίηση.

Πηγή: Capital.gr – N. Mαλλιαρά