“Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση η επιστροφή στη δραχμή” είπε ο υπουργός 

Αποτιμώντας την χθεσινή συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη στην εκομπή του Ν. Χατζηνικολάου στο Star, τα ΝΕΑ σημειώνουν τα εξής:

“Με έναν φάκελο με έξι προτεινόμενες από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις, θα μεταβεί την προσεχή Δευτέρα στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Στη βάση αυτών των προτάσεων, θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα προηγηθούν και η χώρα θα κριθεί από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα υλοποιήσει.

Μιλώντας την Δευτέρα το βράδυ στην τηλεόραση του Star, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε παράλληλα, ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στην αποπληρωμή των χρεών της προς το ΔΝΤ και ότι «είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης των πόρων για όλο το τετράμηνο (της παράτασης)».

Τόνισε ότι μοναδική λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους εντός της ευρωζώνης και «σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή». Μάλιστα, ερωτηθείς για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, είπε ότι «ο Λαπαβίτσας έχει κτίσει ολόκληρη καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή».

Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η  έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν το χειρότερο σενάριο και προσπαθούμε να το αποφύγουμε, προσθέτοντας ότι  η αναδιάρθρωση εντός της Ευρωζώνης είναι η μόνη λύση.
«Πρώτα αναδιάρθρωση και μετά τα δανεικά αυτό λέμε».

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος

Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος για το οποίο προειδοποίησε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε περίπτωση που η χώρα μας δεν αποπληρώσει τη δόση στην ΕΚΤ και εμφανίσθηκε βέβαιος πως οι δόσεις θα αποπληρωθούν κανονικά.

«Οι αποπλήρωμες θα γίνουν στο ακέραιο» είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε πως κανένας στο Eurogroup δεν θέλει πιστωτικά γεγονότα.

Επιπλέον απαντώντας σε ερώτηση αν συμφέρει την χώρα μία έξοδος από το ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο υποστηρίζοντας πως θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και θα γυρνούσε στην νεολιθική όπως είπε εποχή.

Ωστόσο επεσήμανε πως εάν η Ευρωζώνη δεν αλλάξει την αρχιτεκτονική της δομή η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει και έκανε λόγο για την ανάγκης ενός νέου ευρωπαϊκό Deal, όπως είπε, στο οποίο θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Το κείμενο συμφωνίας με το Eurogroup

Επίσης ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο κείμενο συμφωνίας με το Eurogroup στο οποίο όπως τόνισε δεν υπάρχει καμία αναφορά σε μνημόνιο και πρόσθεσε πως το μόνο δεσμευτικό για την Κυβέρνηση είναι η επιστολή που εστάλη στον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ, ενώ ανακοίνωσε πως την Δευτέρα θα πάει στο Eurogroup με φάκελο τεσσάρων μεταρρυθμίσεων.
«Πετύχαμε το διαχωρισμό του μνημονίου από τη δανειακή σύμβαση… Εξασφάλισε ότι δεν θα επιβάλω υφεσιακά μέτρα στους επόμενους τέσσερις μήνες» είπε.

Ο ΦΠΑ
Σύμφωνα με τον ίδιο εάν υπαναχωρούσε μπροστά στα όπλα του ισχυρού τότε θα έπρεπε να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά, να κόψει συντάξεις και να δεσμευθεί σε συγκεκριμένο νούμερο για το πρωτογενές πλεόνασμα.
«Αυτό δεν έγινε» σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτό που επιτεύχθηκε ήταν η ελληνική κυβέρνηση να μιλήσει για «κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα» χωρίς να δώσει νούμερα τα οποία δεν θα μπορούσε να είναι πιστή.
«Με αυτό τον προσδιορισμό (κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα) σταματάει η αυτοματοποιημένη λιτότητα» είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, για το οποίο είπε πως έκανε ακριβώς το αντίθετο.
«Ο κ. Χαρδούβελης δεν διαπραγματεύθηκε συμμετείχε σε αυτοματοποιημένες διαδικασίες» σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης.

Βασικές προϋποθέσεις ανάπτυξης
Έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή διαδικασία στη χώρα:

* Να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου από τον βραχνά του Δημοσίου, μέσω και της πάταξης της γραφειοκρατίας (π.χ. άμεση λειτουργία νέας επιχείρησης μόνο με την ταυτότητα τού υποψήφιου επενδυτή, περίοδος χάριτος 1- 2 ετών για τις εισφορές στα ταμεία, το Δημόσιο να μην ζητεί πιστοποιητικά από τους πολίτες για πληροφορίες που έχει το ίδιο το Δημόσιο, κ.ά.).

* Να υπάρξει σημαντικό ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Στην Ελλάδα να υπάρξει δημόσια- ανεξάρτητη από το κράτος- επενδυτική τράπεζα, στην οποία να περάσει και δημόσια περιουσία ως εχέγγυο.

Ιδιωτικοποιήσεις
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι η είσοδος επενδυτών στον ΟΣΕ είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά «στη ΔΕΗ σε καμία περίπτωση». Χαρακτήρισε πολύ σημαντική και καινοτόμο επένδυση, αυτή της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και ιδιαίτερα χαμηλό το τίμημα για το Ελληνικό, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να ξανακοιτάξουμε το θέμα με τα αεροδρόμια». Δήλωσε ότι ήταν απαράδεκτος ο τρόπος που δημιουργήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ («ήταν για να σκοτώσουμε τα ασημικά της οικογένειας», είπε). Γενικότερα ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τους νόμους και τους επενδυτές που έχουν ήδη βάλει χρήματα.
Διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία ότι έρχονται στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην εξαντλήσει το τετράμηνο της παράτασης τής δανειακής σύμβασης και να έχει πιο γρήγορα μια συμφωνία με τους εταίρους.

Οι «κόκκινες γραμμές»
Είπε ότι «κόκκινες γραμμές» είναι να μην υπάρξουν υφεσιακά μέτρα και να επιλυθεί ένα σύστημα εξισώσεων με τρεις αγνώστους: πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με το ποια θα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και επενδύσεις μεγαλύτερες από τις αποταμιεύσεις.

Φορολογικά
Μιλώντας για τα φορολογικά, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεν θα βάλουμε έκτακτο φόρο». Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ύψος 23% του ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι «θέλω να το δω σταδιακά να πέφτει στο 15%». Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, είπε ότι «θα είναι τόσο ανεπαίσθητη αλλαγή και τόσο ήσσονος σημασίας, που θα είναι μια κίνηση καλής θέλησης προς τους εταίρους». Πρόσθεσε δε, ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον ΦΠΑ στα νησιά, στην παραμεθόριο, στα ξενοδοχεία, στα φάρμακα και στα τρόφιμα.

Ο ΕΝΦΙΑ
Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ.
«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο, αλλά αυτό μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες. Ένα νόμος αλλάζει με άλλο νόμο. Μέχρι να αλλάξει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ είναι πατριωτικό καθήκον να τον πληρώνουμε» είπε.
Σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες δήλωσε πως πρέπει να αλλάξουν διευκρινίζοντας πως αυτό θα τεθεί στον επόμενο προϋπολογισμό.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ως κέρδος από τη διαπραγμάτευση το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε πως δεν θα επιβληθούν υφεσιακά μέτρα τους επόμενους τέσσερις μήνες και ως «ζημία» ότι δεν υπήρξε συμφωνία για αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία θα είναι το αντικείμενο της επόμενης διαπραγμάτευσης.

Το αφορολόγητο όριο

Για το αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ, ανέφερε ότι εάν χρειαστεί να εισαχθεί βήμα- βήμα θα γίνει έτσι, ενώ η ρύθμιση για τις 100 δόσεις είναι υπό συζήτηση και με τους εταίρους. Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης κατατίθεται σήμερα στη Βουλή (έλαβε χθες υπογραφή και από τον υπουργό Οικονομικών) και το αρχικό κόστος είναι 200 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα και ισοδύναμα.

Η φοροδιαφυγή
Τέλος, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ενοποιήθηκαν ήδη όλες οι λίστες (και εκείνες με τα εμβάσματα στο εξωτερικό) και το υπουργείο είναι έτοιμο να κινηθεί εναντίον εκείνων που έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό χωρίς να έχουν φορολογηθεί. Παράλληλα, είπε ότι πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση «εθελοντικής νομιμοποίησης», ήτοι της πληρωμής φόρων εν γνώσει ότι δεν θα υπάρξουν διώξεις.

Έξι προτάσεις για χαλάρωση της “θηλιάς” ρευστότητας

Παράθυρο από Βαρουφάκη να πληρώσουμε και φέτος ΕΝΦΙΑ!