Εκπλήξεις κρύβει η αναζήτηση των αμερικανικών μετοχών που συγκεντρώνουν τις περισσότερες και υψηλότερες τιμές-στόχους από τους αναλυτές της Wall Street.

 Εκπλήξεις, διότι οι επτά από τις δέκα μετοχές με τις υψηλότερες τιμές-στόχους μεταξύ των εισηγμένων που συμμετέχουν στον δείκτη-βαρόμετρο της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, τον S&P 500, είναι πετρελαϊκές. 

Αυτό το εύρημα προκύπτει, μάλιστα, αφού «φιλτράρει» κανείς τους αναλυτές μεταξύ αισιόδοξων (buy-side) και απαισιόδοξων (sell-side). Την επεξεργασία των περιθωρίων ανόδου των μετοχών του S&P 500 με τις υψηλότερες τιμές-στόχους πραγματοποίησε το MarketWatch της Dow Jones & Company. Οι περισσότερες από τις πετρελαϊκές που βγαίνουν στην επιφάνεια είναι σχετικά μεγάλης κεφαλαιοποίησης όμιλοι, τόσο παραγωγής υδρογονανθράκων όσο και έρευνας και ανάπτυξης κοιτασμάτων. 

Οι υψηλές πιέσεις που δέχτηκαν αδιακρίτως θεμελιωδών οι κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών του πετρελαϊκού κλάδου διαμορφώνει, όπως επισημαίνουν οι πιο ψύχραιμοι, σαφώς ελκυστικότερες αποτιμήσεις και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σημαντικά περιθώρια ανόδου, εφόσον η κατάσταση στις αγορές πετρελαίου σταθεροποιηθεί και αρχίσει να εξομαλύνεται με τις τιμές σε κάπως υψηλότερα επίπεδα. Κάτι που, πάντως, ακόμη αποτελεί ζητούμενο, με την τιμή του μαύρου χρυσού να αγγίζει πλέον τα 43 δολάρια το βαρέλι. 

Τι υποστηρίζουν 
Με τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο εξάμηνο, η οποία, μάλιστα, αναμένεται να επεκταθεί, θα περίμενε κανείς ότι οι πετρελαϊκές μετοχές θα ήταν το τελευταίο μέρος όπου θα επέλεγε να επενδύσει κανείς. Όπως φαίνεται, όμως, η άποψη τουλάχιστον ορισμένων εκ των στρατηγικών αναλυτών της Wall είναι διαφορετική. 

Μπορούν, λοιπόν, οι πετρελαϊκές μετοχές, έστω και κάποιες εξ αυτών, να δώσουν απρόσμενα θετικές εκπλήξεις φέτος; Η απάντηση είναι, προφανώς, καταφατική, αλλά υπό προϋποθέσεις που σχετίζονται τόσο με τη μακροοικονομική όσο και με τη μικροοικονομική εικόνα. 

Κατ’ αρχήν, αν εξετάσει κανείς την ιστορική πορεία του επιμέρους δείκτη του S&P 500, που παρακολουθεί τις εισηγμένες του ενεργειακού κλάδου, διαπιστώνει ότι οι μετοχές του δεν έχουν ποτέ σημειώσει υποχώρηση για δύο συνεχόμενες χρονιές, σύμφωνα με την Gluskin Sheff & Associates, όταν η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται. Ο εν λόγω οίκος εκτιμά πως οι ενεργειακές μετοχές θα σημειώσουν φέτος κατά μέσο όρο άνοδο 15%, μετά την πτώση τους το 2014 και ενόσω οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν κατά 50%. 

Όμως, δεν αναμένεται να συμβεί κάτι άμεσα. Οι αναλυτές περιμένουν πως θα χρειαστεί λίγο διάστημα για να κατακαθίσει η σκόνη από τον πάταγο της πτώσης των τιμών του αργού. Η τιμή του πετρελαίου είναι πιθανό να πέσει κι άλλο. Αλλά κάποια στιγμή αναμένεται να σταθεροποιηθεί. 

Η Goldman Sachs, για παράδειγμα, περιμένει μια αργή, αλλά πάντως ανάκαμψη, με την τιμή των 70 δολαρίων ανά βαρέλι να θεωρείται μακροπρόθεσμα από τον αμερικανικό οίκο το νέο φυσιολογικό επίπεδο έναντι επιπέδων κοντά στα 45 δολ. όπου κινείται τώρα το αργό. Οι αναλυτές της Goldman, επικαλούμενοι τη μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων, υποβάθμισαν, πάντως, τις εκτιμήσεις τους για το Nymex ή, αλλιώς, WTI κατά το 2015, στα 47,15 δολάρια το βαρέλι, από 73,75 δολάρια προηγουμένως. Στην Deutsche Bank περιμένουν το πετρέλαιο να ανακάμψει αργότερα φέτος μεταξύ 65 και 70 δολαρίων αργότερα, ενώ στην JP Morgan μιλούν για επανάκαμψη προς τα 88 δολ. Η Societe Generale, επίσης, προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την τιμή του αργού και αναμένει το Brent στα 55 δολάρια το βαρέλι το 2015, μειωμένο κατά 15 δολάρια από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της. Για το WTI, εκτιμά πως θα υποχωρήσει κατά 14 δολάρια, στα 51 δολάρια το βαρέλι. Στη Morgan Stanley βλέπουν, όμως, το πετρέλαιο να επανακάμπτει προς τα 85 δολάρια και το δολάριο να διευρύνει τα κέρδη του έναντι των εμπορικών του εταίρων. 

Το στοίχημα 
Η διαφορά της τιμής των συμβολαίων μελλοντικής παράδοσης αργού πετρελαίου με τις τρέχουσες τιμές, φαινόμενο ευρέως γνωστό ως contango, έχει αρχίσει να μεγαλώνει τόσο, που διευρύνεται μαζικά πλέον και η αποθεματοποίηση αργού από ιδιώτες επενδυτές, με στόχο την πώληση αργότερα σε υψηλότερες τιμές. 

Έτσι, στις αρχές της εβδομάδας, ενώ το πετρέλαιο Brent για παράδοση τον Φεβρουάριο κόστιζε περί τα 47 με 48 δολάρια το βαρέλι, το αντίστοιχο συμβόλαιο για παράδοση σε 12 μήνες κόστιζε 12 δολάρια ακριβότερα. Για το δε αμερικανικό αργό, το West Texas Intermediate, η διαφορά αυτή ήταν 9 δολάρια. Και έτσι πολλοί, που έχουν τη διαθέσιμη ρευστότητα για τόσο μεγάλα deals, αγοράζουν αργό για να το πουλήσουν όταν οι τιμές ανακάμψουν. 
Αυτό είναι εν πολλοίς και το στοίχημα στις πετρελαϊκές μετοχές που επιλεγούν οι αναλυτές στη Wall και για τις οποίες διατηρούν τιμές-στόχους από 40% εως και 79% υψηλότερες από τις τρέχουσες. 

Ξεκάθαρα, όμως, η τρέχουσα περίοδος εξακολουθεί να κυοφορεί εντονότατες διακυμάνσεις και οι προβλέψεις για ανάκαμψη τιμών πετρελαίου και μετοχών έχουν ορίζοντα δωδεκάμηνο και όχι βραχυπρόθεσμο. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι προβλέψεις αυτές θα επαληθευτούν. Άλλωστε, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι στα τέλη του 2014 το πετρέλαιο θα είχε τη μισή τιμή απ΄ ό,τι στις αρχές. Το μόνο που μπορεί να εκτιμήσει κανείς με σχετική ασφάλεια έιναι ότι η βιαιότητα της τρέχουσας πτώσης εμπεριέχει ενδεχομένως υπερβολές. 

Nabors Industries Ltd. 
Η Nabors Industries Ltd είναι μια εταιρεία που λειτουργεί ως ανάδοχος γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες και, επίσης, εκτελεί εργασίες και υπηρεσίες συντήρησης και αναβάθμισης των πηγαδιών. Κυρίως διενεργεί επίγειες γεωτρήσεις για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, αλλά και γεωθερμίες. Οι υπηρεσίες που προσφέρει στις εγκαταστάσεις η Nabors περιλαμβάνουν τη διαχείριση της λειτουργίας τους αλλά και τη στέγαση του προσωπικού και άλλες υπηρεσίες υποστήριξης. Στα τέλη του εννεαμήνου λειτουργούσε με περιθώριο καθαρού κέρδους της τάξης του 6%, βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Οι μετοχές στο δωδεκάμηνο που πέρασε εμφανίζουν υποχώρηση της τάξης του 36% και διαπραγματεύονται 0,51 φορές τη λογιστική της αξία και 8,8 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη της χρήσης του 2014. Έχει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 3 δισ. δολ. 

Range Resources Corp. 
Η Range Resources είναι από τις μετοχές εκείνες που ξεχωρίζουν, επειδή κατέχει τη δεύτερη μεγαλύτερη θέση στην πλούσια σε φυσικό αέριο περιοχή Marcellus της Πενσιλβάνια και διαθέτει άνω του μέσου όρου αποθέματα και επιχειρησιακή τεχνογνωσία στο μεγαλύτερο και χαμηλότερου κόστους κοίτασμα στις ΗΠΑ. Στα τέλη του εννεαμήνου λειτουργούσε με περιθώριο καθαρού κέρδους της τάξης του 30%. Οι μετοχές στο δωδεκάμηνο που πέρασε εμφανίζουν υποχώρηση της τάξης του 40% και διαπραγματεύονται 2,5 φορές τη λογιστική της αξία και 31 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη της χρήσης του 2014. Έχει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 8 δισ. δολ. Θεωρείται μια από εκείνες της πετρελαϊκές που εκτιμάται από ορισμένες πλευρές ότι μπορεί να αντέξει καλύτερα απο ανταγωνίστριές της στην πτώση των τιμών του αργού. 

Newfield Exploration Co. 
Η Newfield Exploration Company είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου και δραστηριοποιείται, παράλληλα, στην εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων. Οι περιοχές δραστηριοποίησής της Newfield Exploration στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν το λεγόμενο Mid-Continent, τα Βραχώδη Όρη και το Τέξας. Η Newfield, όμως, έχει και διεθνείς δραστηριότητες, και ειδικότερα στην Κίνα. Στα τέλη του εννεαμήνου λειτουργούσε με περιθώριο καθαρού κέρδους της τάξης του 45,5%, ενώ οι μετοχές στο δωδεκάμηνο εμφανίζουν υποχώρηση της τάξης του 9%, δηλαδή υπεραποδίδουν σε σχέση με τον κλάδο. Η Newfield διαπραγματεύεται 0,88 φορές τη λογιστική της αξία και 12,3 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη της χρήσης του 2014. Έχει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 3,1 δισ. δολ. 

Freeport – McMoRan Inc. 
Η Freeport – McMoRan Inc. είναι μια διεθνής εταιρεία φυσικών πόρων και, κυρίως, πολύτιμων μετάλλων με έδρα στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Η Freeport λειτουργεί και εκμεταλλεύεται ένα μεγάλο, μακροπρόθεσμο και γεωγραφικά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων με σημαντικά αποθέματα χαλκού, χρυσού, μολυβδαίνιου, κοβαλτίου, πετρελαίου και φυσικού αέριου. Η Freeport διαπραγματεύεται 1,1 φορές τη λογιστική της αξία και 11 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη της χρήσης του 2014. Έχει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 24 δισ. δολ. Οι μετοχές της στο δωδεκάμηνο εμφανίζουν υποχώρηση της τάξης του 32%. 

Noble Energy Inc. 
Η Noble, γνωστή ευρέως στην Ελλάδα από τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη, παραγωγή και εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εκτιμάται ότι διαθέτει μεγάλο ανεκτέλεστο έργων, σχετικά χαμηλό κόστος παραγωγής και ισχυρά ποσοστά ανάπτυξης της παραγωγής. Διαθέτει ευρύτατες δραστηριότητες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Κόλπο του Μεξικού αλλά και στη Βόρεια Θάλασσα και τη Δυτική Αφρική. Στα τέλη του εννεαμήνου λειτουργούσε με περιθώριο καθαρού κέρδους της τάξης του 34%, ενώ οι μετοχές στο δωδεκάμηνο εμφανίζουν πτώσης της τάξης του 33%. Η Noble διαπραγματεύεται 1,55 φορές τη λογιστική της αξία και 16,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2014. Έχει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 15 δισ. δολ. 

EQT Corp. 
Η EQT Corporation είναι μια καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας, με έμφαση στην περιφέρεια των Απαλαχίων, και αντικείμενο την εμπορία, μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου σε πελάτες χονδρικής και λιανικής. Στο δωδεκάμηνο οι μετοχές της εμφανίζουν πτώση της τάξης του 14%. Διαπραγματεύεται 2,49 φορές τη λογιστική της αξία και 23,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2014. Καλύπτεται από μεγάλο αριθμό αναλυτών και έχει επιδείξει μια από τις πλέον ανθεκτικές συμπεριφορές στην πρόσφατη πτώση των μετοχών του κλάδου. Στα τέλη του εννεαμήνου λειτουργούσε με περιθώριο καθαρού κέρδους της τάξης του 17%, ενώ εμφανίζει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 11 δισ. δολ. 

Williams Companies Inc. 
Με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 30,8 δισ. δολ., η Williams Companies Inc. είναι από τις μεγαλύτερες αμερικανικές ανεξάρτητες εταιρείες ενεργειακών υποδομών. Επικεντρώνεται στη σύνδεση των πόρων υδρογονανθράκων στη Βόρεια Αμερική με τις αναπτυσσόμενες αγορές κατανάλωσης της αμερικανικής επικράτειας για φυσικό αέριο, υγρά φυσικού αερίου (NGL) και ολεφίνες. Η Williams κατέχει και λειτουργεί χαρτοφυλάκιο αγωγών και περιουσιακά στοιχεία επεξεργασίας φυσικού αερίου. Στα τέλη του εννεαμήνου λειτουργούσε με περιθώριο καθαρού κέρδους της τάξης του 81%, ενώ οι μετοχές στο δωδεκάμηνο που πέρασε εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 10%, υπεραποδίδουν, δηλαδή, ευρέως σε σχέση με τον κλάδο, που κινείται σε αρνητικό έδαφος. Η Williams διαπραγματεύεται 3,3 φορές τη λογιστική της αξία και 44 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη 2014. 

Wynn Resorts Ltd. 
Η Wynn Resorts Limited κατέχει και λειτουργεί πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα-καζίνο σε κομβικές περιφέρειες, όπως στο Λας Βέγκας στη Νεβάδα των ΗΠΑ και στο Μακάο στην Κίνα. Τα resorts του ομίλου διαθέτουν δωμάτια και σουίτες, εστιατόρια, γήπεδα γκολφ, καθώς και ένα on-site δίκτυο αντιπροσώπευσης πολυτελών αυτοκινήτων. Στο δωδεκάμηνο οι μετοχές της εμφανίζουν πτώση της τάξης του 24%, ενώ διαπραγματεύεται 2,5 φορές τις πωλήσεις της και 19 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της. Στα τέλη του εννεαμήνου λειτουργούσε με περιθώριο καθαρού κέρδους της τάξης του 14%, ενώ εμφανίζει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 15 δισ. δολ. 

QEP Resources Inc. 
Η QEP Resources Inc. είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου. Οι δραστηριότητες της QEP επικεντρώνονται στα Βραχώδη Όρη και στις μεσοδυτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Η QEP, παράλληλα, συγκεντρώνει, συμπιέζει, επεξεργάζεται και διαχειρίζεται φυσικό αέριο για τρίτους. Έχει κεφαλαιοποίηση 3,5 δισ. δολ. και η μετοχή της εμφανίζει πτώση της τάξης του 33% στο δωδεκάμηνο. Διαπραγματεύεται 13,7 φορές τα κέρδη της και 0,99 φορες τη λογιστική της αξία. 

Quanta Services Inc. 
Η Quanta Services ανήκει στον κατασκευαστικό και μηχανολογικό κλάδο της αμερικανικής αγοράς, καθώς παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών και καλωδιακής τηλεόρασης, καθώς και το αμερικανικό Δημόσιο. Ειδικεύεται σε συστήματα φωτισμού με έργα σε όλη τη Βόρεια Αμερική και έχει κεφαλαιοποίηση 5,6 δισ. δολ. Στο δωδεκάμηνο οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει κατά 14%, ενώ διαπραγματεύονται 1,26 φορές τη λογιστική της αξία και 14,1 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2014.