Τι θέλει να αποφύγει και αγνοεί τα «γεράκια» της Fed 

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις αναμένουν οι αναλυτές την ολοκλήρωση  της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Σύμφωνα με το Bloomberg, η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το ιστορικό χαμηλό που βρίσκονται σήμερα, μεταξύ 2015 και 2017. 

Παρά τα πέντε χρόνια σταθερής οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου σταδιακά, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός. Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ θα εξετάσουν κατά πόσο η πρόοδος προς το στόχο της πλήρους απασχόλησης και του σταθερού πληθωρισμού δικαιολογεί την πρώτη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από το 2006.

Η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, πάντως δεν δείχνει διατεθειμένη να ακολουθήσει τον «δρόμο» της αύξησης των επιτοκίων -τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον-, καθώς δημοσίως έχει δηλώσει πως η αμερικανική αγορά εργασίας δεν έχει ανακάμψει  ακόμα πλήρως και ότι η πρόωρη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να φρενάρει την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα.

Η Τζάνετ Γέλεν είναι αποφασισμένη να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και να ρισκάρει να αντιμετωπίσει αυξημένο πληθωρισμό παρά να διακινδυνεύσει να αυξήσει τα επιτόκια και να χρειαστεί να αντιμετωπίσει μία ακόμη περίοδο ύφεσης της οικονομίας.

Κατά την ίδια το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ που έχει μειωθεί στο 6,2% έχει προκαλέσει «υπερεκτίμηση» της βελτίωσης στον τομέα της εργασίας σε μια περίοδο που το ενεργό εργατικό δυναμικό παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας των ΗΠΑ.

Τα «γεράκια» πιέζουν

Η κα. Γέλεν και οι βασικοί της συνεργάτες στην αμερικανική κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένοι να μην αυξήσουν πρόωρα τα επιτόκια δανεισμού, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της εύθραυστης αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, τους επόμενους μήνες θα πρέπει να υπερασπιστούν τη δέσμευσή τους αυτή, διότι αναμένεται ότι θα ενταθούν οι πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από στελέχη της Fed, από τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο, ενδεχομένως ακόμη και από τις αγορές.

Αφότου ανέλαβε την ηγεσία της Fed από τον Μπεν Μπερνάνκι, τον περασμένο Φεβρουάριο, η κ. Γέλεν έχει καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ των «γερακιών» της Fed που ανησυχούν για το επίπεδο του πληθωρισμού και των υπολοίπων που έχουν εστιασμένη την προσοχή τους στη μείωση της ανεργίας.

Το εφιαλτικό σενάριο που προσπαθεί να αποφύγει η κ. Γέλεν είναι να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού και στη συνέχεια να δει τις αγορές και την αμερικανική οικονομία να δέχονται τόσο μεγάλο πλήγμα, ώστε να πρέπει να μειώσει και πάλι τα επιτόκια.

BofA: Την άνοιξη η πρώτη αύξηση

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Bank of America Merril Lynch, δείχνει ότι ολοένα και περισσότεροι επενδυτές εκτιμούν ότι η Fed θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων της, την άνοιξη του 2015.

To 48% των fund managers που συμμετείχαν στην έρευνα, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά τους, στο β΄ τρίμηνο του 2015.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι από την συνεδρίαση της Fed είναι πιθανό να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά με το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκια.

Fitch: Σοκ στις αγορές από ενδεχόμενη αλλαγή νομισματικής πολιτικής από τη Fed

 
Η Fitch προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Fed, νωρίτερα του αναμενόμενου, θα προκαλούσε σοκ στην αγορά.
 
Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις θα δεχτούν οι πιο αδύναμες χώρες των αναδυόμενων αγορών, υπογραμμίζει η Fitch, τονίζοντας ότι η μετάβαση της πολιτικής που ακολουθεί η Fed στο δρόμο προς την ομαλοποίηση είναι γεμάτη προκλήσεις και κινδύνους. 
 
"Οι διεθνείς αγορές μπορεί να μην είναι πλήρως προετοιμασμένες, ώστε να κατορθώσουν να διαχειριστούν μια ισχυρή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Υπάρχει ένα σενάριο σοκ, ένα αρνητικό σενάριο, το οποίο αν επιβεβαιωθεί, τότε οι κλυδωνισμοί διεθνώς θα είναι μεγάλοι".
 
Στη λίστα κινδύνου των χωρών που θα δεχτούν σοκ είναι:
 
– Μογγολία
 
– Τουρκία
 
– Ουκρανία
 
– Ελ Σαλβαδόρ
 
– Ουγγαρία
 
– Λίβανος
 
– Τζαμάικα