Η έξοδος από τα Μνημόνια- Κύριο άρθρο του Τύπου της Κυριακής

Είναι θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να νομοθετήσει σημαντικές ρυθμίσεις για την οικονομική ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών που τα τελευταία 4,5 χρόνια υπέστησαν πρωτοφανή συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, αλλά και των επιχειρήσεων που επίσης έχουν πληγεί βαρύτατα από την οικονομική κρίση.

Βασικό διαπραγματευτικό όπλο της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να πείσει τους δανειστές για την αναγκαία χαλάρωση της πολιτικής ασφυκτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και την εφαρμογή ευνοϊκών μέτρων για τους Ελληνες πολίτες και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους αποτελούν, αναμφίβολα, οι επιδόσεις του υπουργείου Οικονομικών στην αύξηση των δημόσιων εσόδων και τη μείωση των κρατικών δαπανών, οι οποίες είναι φέτος καλύτερες από τις αντίστοιχες προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού, με συνέπεια να εκτιμάται πλέον ότι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014 θα είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό που έχει προβλεφθεί.

Αυτό σημαίνει ότι το επιπλέον αυτό ποσό μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κόστους που θα προκαλέσουν οι νέες ρυθμίσεις. Με απλά λόγια, το σημαντικό είναι ότι, εάν χρειαστεί, πολλές από τις ρυθμίσεις ελάφρυνσης μπορούν να νομοθετηθούν και μονομερώς, χωρίς δηλαδή τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, εφόσον διαπιστωθεί ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στην άρνησή τους για την εφαρμογή διατάξεων που θα αποκαθιστούν αδικίες εις βάρος των Ελλήνων πολιτών, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τα επαχθή δημοσιονομικά μέτρα του Μνημονίου.

Είναι ενθαρρυντικό ότι ο πρωθυπουργός επισημαίνει το τελευταίο διάστημα σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα εξέρχεται πλέον από τα Μνημόνια και εισέρχεται σε μια περίοδο ανάπτυξης. Αυτό όμως θα πρέπει να αποτυπωθεί επίσης, τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, η οποία δεν αντέχει άλλη λιτότητα, όσο και στην πραγματική οικονομία, η οποία αναμένει να αναπνεύσει βαθιά με την αποκατάσταση της ρευστότητας, την ενίσχυση των εισοδημάτων και τη θέσπιση κινήτρων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, πράγμα που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και καινούργια εισοδήματα.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας περνά υποχρεωτικά μέσα από τον τερματισμό της ακραίας λιτότητας και την προώθηση μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας και την ανάπτυξη της οικονομίας. Πλέον, δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις.