Ο πάγος στην εγχωρία αγορά σπάει από τις εξαγωγές.

Τους κραδασμούς που προκαλεί η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στην εσωτερική αγορά επιχειρούν να απορροφήσουν με νέες δουλειές στο εξωτερικό οι μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις. Ύστερα και από το σοκ του 2012, αρκετές εταιρείες του FTSE 25 έχουν πλέον καταρτίσει ένα εξωστρεφές business plan που τους επιτρέπει, σε μεγάλο βαθμό, να περιορίσουν τις απώλειες από το «πάγωμα» της αγοράς που ξεκίνησε και τυπικά όταν η χώρα μπήκε σε προεκλογική τροχιά.

Σε ποιους κλάδους δραστηριοποιούνται; Στο λιανεμπόριο, που πρώτο πλήττεται σε καιρούς κρίσης και πρώτο επίσης ενισχύεται μόλις βελτιωθεί το κλίμα, στη βιομηχανία, στις αερομεταφορές και στις κατασκευές, τομείς που μπορούν να αναζητήσουν ευκαιρίες εκτός συνόρων. Επί της ουσίας, οι εταιρείες αυτές μεταφέρουν το βάρος της ανάπτυξής τους εκτός Ελλάδος, προκειμένου να αντισταθμίσουν τη στασιμότητα (στην καλύτερη περίπτωση) ή μια ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται επί ελληνικού εδάφους. Αυτό μεταφράζεται σε επιτάχυνση της δημιουργίας νέων σημείων πώλησης στο εξωτερικό, σε αναζήτηση και διεκδίκηση νέων έργων και γενικότερα στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εσόδων εκτός Ελλάδας.

Folli Follie
Ειδικότερα, η Folli Follie, που εμφανίζει δραστηριότητα σε 25 χώρες με περισσότερα από 500 σημεία πώλησης, θα παραμείνει και φέτος προσηλωμένη στην περαιτέρω διεύρυνση της παρουσίας στο εξωτερικό. Εξάλλου, όπως ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, η εισηγμένη θα εμφανίσει το 2015 ανάπτυξη πωλήσεων από το εξωτερικό 10%-15%, με τα άμεσα σχέδια να περιλαμβάνουν την επέκταση της αλυσίδας λιανικής Collective σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Ας σημειωθεί ότι σήμερα το 90% του ΕBITDA της εισηγμένης προέρχεται από το εξωτερικό.

Jumbo
Στην επιτάχυνση του business plan που αφορά στην ενίσχυση του δικτύου καταστημάτων στο εξωτερικό προχωρά η Jumbo. H εταιρεία σχεδιάζει να ανοίξει ακόμα ένα κατάστημα στη Ρουμανία έως το τέλος του Ιουνίου, έχοντας ήδη το προηγούμενο εξάμηνο δημιουργήσει τρία σημεία πώλησης σε Ρουμανία και Κύπρο. Η διεθνοποίηση της Jumbo έχει απορροφήσει σε σημαντικό βαθμό τις «αναταράξεις» από την ελληνική κρίση: τη στιγμή που οι πωλήσεις παρέμειναν σταθερές στην Ελλάδα, σε Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία εμφάνισαν διψήφια άνοδο. Η διοίκηση εκτιμά πως η αρρυθμία στην ελληνική αγορά θα συνεχιστεί και για αυτό διατηρεί την εκτίμηση για ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών μεταξύ +4% έως +6%.

Όμιλος Σαράντη
Και ο όμιλος Σαράντη γνωρίζει καλά πόσο ισχυρό είναι το «χαρτί» της εξωστρέφειας, μιας και οι πωλήσεις σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, που αντιπροσωπεύουν το 62% του συνόλου, απορρόφησαν τις απώλειες της τάξης του 3,8% στην Ελλάδα που καταγράφηκαν κατά το εννεάμηνο του 2014. Η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σερβία είναι από τις αγορές στις οποίες θα δώσει έμφαση κατά τη φετινή χρονιά η εισηγμένη, η οποία ευνοείται και από την υψηλή ρευστότητα που διαθέτει (θετική καθαρή ταμειακή θέση ύψους 6,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο).

Aegean
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή και για την περαιτέρω διεθνοποίηση της δραστηριότητας της Aegean, που τους τελευταίους μήνες εντάσσει διαρκώς νέους προορισμούς στα δρομολόγιά τους και προετοιμάζεται να «απλώσει τη βεντάλια» προς Αραβική Χερσόνησο και Ασία.

Κατασκευαστικές
Στον κλάδο των κατασκευών ήδη το ανεκτέλεστο των τριών μεγαλύτερων τεχνικών ομίλων (Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, J&P Άβαξ) προέρχεται κατά 40% έως 50% από το εξωτερικό, με τις εταιρείες να αναζητούν διαρκώς νέα έργα εκτός Ελλάδας. Η κοινοπραξία αραβικών και τουρκικών εταιρειών –της οποίας ηγείται ο όμιλος Ελλάκτωρ– που έχει αναλάβει την κατασκευή του μετρό της Ντόχα, προϋπολογισμού 4,2 δισ. ευρώ, εξασφάλισε πρόσφατα χρηματοδότηση άνω του 1 δισ. ευρώ. Την ανυπαρξία έργων στην Ελλάδα αντισταθμίζει και η J&P Άβαξ, που, ως θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου J&P Overseas, αναζητά διαρκώς νέα projects εκτός. Ένα από τα τελευταία αφορά το ενεργειακό project, προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ, που ανέλαβε κοινοπρακτικά με άλλες εταιρείες στη Μάλτα.

ΜΕΤΚΑ
Η διασπορά αποτελεί το «συνώνυμο» της ΜΕΤΚΑ, που κατά το εννεάμηνο τα έσοδα του ομίλου από τη δραστηριοποίησή του σε χώρες εκτός Ελλάδος (Συρία, Αλγερία, Ιράκ, Ιορδανία, Τουρκία και άλλες χώρες) αφορούν το 92,88% των συνολικών εσόδων. Ταυτόχρονα, η εξωστρέφεια έχει «θωρακίσει» από τις επιπτώσεις της κατάρρευσης των κατασκευών και την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, που έχει εξασφαλίσει διψήφιο EBITDA από τις ΗΠΑ και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ το «γύρισμα» της αγοράς σε Αίγυπτο και Τουρκία αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας της εισηγμένης.

Ποιοι επιμένουν ελληνικά
Παρά την επιδείνωση των συνθηκών, πολλοί όμιλοι συνεχίζουν να αξιολογούν τις ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζονται εντός συνόρων.

Ένας από αυτούς είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ότι θα πραγματοποιήσει επένδυση 150 εκατ. ευρώ για την αποπεράτωση της νέας μονάδας παραγωγής αιολικής ενέργειας ισχύος 73,2 MW στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου (νότια από το ακρωτήριο Σούνιο) που αναμένεται να λειτουργήσει έως την εκπνοή του 2015, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Επίσης, η εταιρεία έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την LG το έργο της εγκατάστασης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες, που είναι προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.

Ένα «βαρύ» επενδυτικό πρόγραμμα εντός Ελλάδας διαθέτει και ο ΟΤΕ, που θα επενδύσει συνολικά περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στην περιφέρεια (Θράκη, Μακεδονία, Δυτ. Ήπειρο, Β. Αιγαίο, Πελοπόννησο κ.α.). Η εισηγμένη προγραμματίζει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας


Πηγή