Μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλους τους λαούς της Μεσογείου και έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, έλαβε χώρα πριν λίγες ώρες. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία για την επίθεση στο «Μαβί Μαρμαρά» που προκάλεσε το θάνατο 9 Τούρκων ακτιβιστών. Τότε ο στόλος που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, δέχθηκε δολοφονική επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις. Αν θυμάστε ο Ερντογάν μόνο πόλεμο δεν κήρυξε κατά του Ισραήλ κι επί μήνες η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα τεταμένη στην περιοχή.

Κι όμως, πριν λίγες ώρες ο Νετανιάχου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν προτροπής του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο στόχος του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, ήταν να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που είναι παραδοσιακές σύμμαχοι της Ουάσινγκτον.

Ο παγκόσμιος χωροφύλακας, λοιπόν, ήρθε για να φτιάξει τις σχέσεις δύο πολύ σημαντικών γι’ αυτόν συμμάχων. Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που γίνεται χαμός στη Μεσόγειο και το Αιγαίο για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Την ίδια στιγμή που ένα κράτος, η Κύπρος, απειλείται με αφανισμό παρά το γεγονός ότι έχει δύο τουλάχιστον χρυσοφόρα οικόπεδα.

Την ίδια ώρα που οι Ρώσοι επιχειρούν να ελέγξουν το ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής, είτε βάζοντας πόδι στην Κύπρο είτε με τα συνεχή «σουλάτσα» του κύριου Gazprom στην Ελλάδα.

Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη με απρόβλεπτες για την Ελλάδα συνέπειες. Αν Ισραήλ και Τουρκία, με την προτροπή της Ουάσιγκτον γίνουν ξανά σύμμαχοι για να ελέγξουν την περιοχή τότε μπαίνουμε σε πολύ διαφορετικά μονοπάτια από αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα. Χαρακτηριστικό των εξελίξεων είναι το εξής:

«Η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία θα φέρει δραματικές αλλαγές στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει στο CNN Turk ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Alon Liel, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής Κύπρου”.

Την απάντηση αυτή έδωσε ο Ισραηλινός πολιτικός, ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο για το κατά πόσο το Ισραήλ σκοπεύει να διακόψει τη συνεργασία με την Κύπρο και να επιδιώξει τη συνεργασία της Άγκυρας στο πεδίο των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

πηγή

Διαβάστε σχετικά

Οι Τούρκοι επιτίθενται στο φυσικό αέριο της Κύπρου