Για τους περισσότερους ευρωβουλευτές, τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν είναι ικανοποιητικά και εκφράζουν τη λύπη τους για την έλλειψη προόδου στο άσυλο και την ΟΝΕ.

 

Στη σημερινή συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ στην ολομέλεια του ΕΚ, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών επέκρινε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ουσιαστικές συμφωνίες για τον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ότι λίγα θα αλλάξουν στο πεδίο και ότι θα συνεχίσουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές στη Μεσόγειο.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι επανέλαβε ότι το ΕΚ περιμένει εδώ και αρκετό καιρό την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου και κάλεσε το Συμβούλιο να υιοθετήσει τη θέση του με ειδική πλειοψηφία. Ο κ. Ταγιάνι τόνισε ότι η πρόταση του ΕΚ αποτελεί ένα «άριστο σημείο εκκίνησης», καθώς είναι ισορροπημένη και υποστηρίζεται ευρέως από το ΕΚ.

Το ΕΚ εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του στο ότι οι ηγέτες της ΕΕ, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, δεν έχουν καταφέρει να παράσχουν τις απαραίτητες διασφαλίσεις προκειμένου να αποφευχθεί παρόμοια κρίση στο μέλλον.

Μπορείτε να παρακολουθήστε τις παρεμβάσεις των ομιλητών κάνοντας κλικ στα ονόματά τους παρακάτω:

Donald Tusk , Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 

Jean Claude Juncker, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Manfred WEBER (ΕΛΚ, Γερμανία)

Udo BULLMANN (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Γερμανία)

Raffaele FITTO (ΕΣΜ, Ιταλία)

Guy VERHOFSTADT (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο)

Ska KELLER (Πράσινοι, Γερμανία)

Curzio MALTESE (Ευρ. Ενωτ. Αρ., Ιταλία)

Nigel FARAGE (ΕΕΑΔ, ΗΒ)

Nicolas BAY (EΕΕ, Γαλλία)

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ μαγνητοσκοπημένη εδώ.