Ομιλία του Υπουργού  σε εκδήλωση για το μεταναστευτικό και προσφυγικό

Την εκτίμηση ότι έως τις 20 Ιουλίου αναμένεται να έχει αποσυμφορηθεί πλήρως από μετανάστες και πρόσφυγες το λιμάνι του Πειραιά και η περιοχή του Ελληνικού, εξέφρασε το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, σε εκδήλωση για το μεταναστευτικό και προσφυγικό, που οργάνωσαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, τα μέλη της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ.

Όπως τόνισε ο κ. Δρίτσας, πρόκειται για μια διαδικασία που εξαρτάται συνεχώς από την πορεία εργασιών στα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, ενώ εξήρε το ρόλο των τοπικών κοινωνιών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος. Παράλληλα, χαρακτήρισε «άθλο» το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία των επιχειρήσεων διάσωσης δεν υπήρξεκαμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, ενώ ανέφερε ότι περισσότεροι από 150.000 μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκαν στη θάλασσα από το Λιμενικό.

Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος τόνισε ότι από την αρχή που η χώρα μας κλήθηκε να αντιμετωπίζει το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα καλύφθηκαν άμεσα οι βασικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων σε οργανωμένες δομές.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι λύσαμε τα πάντα, αλλά συνδυάσαμε τον ανθρωπισμό και τις ανάγκες της ασφάλειας των τοπικών πληθυσμών, προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτεί η πιο ακραία ακροδεξιά φωνή» σημείωσε ο κ.Τόσκας, ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στις 19 Μαρτίου, τη χαρακτήρισε αναγκαία προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

Όπως είπε, σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των προσφύγων που θα παραμείνει στη χώρα μας θα είναι γύρω στις 25.000 από τα 55.000 άτομα, ενώ αναφερόμενος στην αντιπολίτευση υποστήριξε ότι δεν πρότεινε ρεαλιστικές λύσεις, αλλά μια αόριστη αντίληψη για την ασφάλεια και την τάξη.

Ο κ.Τόσκας συμπλήρωσε, ακόμη, ότι ο ελληνικό λαός απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα έδειξε μια παραδειγματική στάση με ελάχιστες περιπτώσεις αντίδρασης απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που έτρεχαν να σώσουν το κεφάλι τους ή να βρουν μια καλύτερη τύχη.

 

Πηγή