Συσκέψεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τα όσα αποκάλυψε ο επιχειρηματίας

Πολιτικό σεισμό φαίνεται να έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του Έλληνα επιχειρηματία. Ενδεικτικά τα όσα μεταδίδουν τα ελληνικά συστημικά και μη Μέσα Ενημέρωσης. Τα περισσότερα αφιερώνουν εκτενή αποσπάσματα των όσων είπε, και όλοι -πολιτικοί, δημοσιογράφοι, συγκροτήματα και Δικαιοσύνη- επί ποδός καθώς τα όσα περιέγραψε, στηλιτεύοντας πρόσωπα, καταστάσεις και μεθοδεύσεις φαίνεται να έχουν προκαλέσει όχι απλώς αναταραχή, αλλά και έντονη ανησυχία στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

 

Διαβάστε τα σχετικά ρεπορτάζ. 

To TheToc.gr υπογραμμίζει τις “βαριές κατηγορίες” του Ανδρέα Βγενόπουλου για τη Δικαιοσύνη. 

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Οι αθέμιτες επεμβάσεις στην Δικαιοσύνη και η παρασιώπηση των τεράστιων οικονομικών διεκδικήσεων της Κύπρου».

Βαριές καταγγελίες εναντίον του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών από τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο. «Δε μπορώ να ανεχθώ φαινόμενα παραβίασης των νόμων αλλά και ανοησίας. Οι σημερινές μου καταγγελίες πρεπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή», υπογράμμισε. 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με θέμα «Οι αθέμιτες επεμβάσεις στην Δικαιοσύνη και η παρασιώπηση των τεράστιων οικονομικών διεκδικήσεων της Κύπρου έναντι της Ελλάδας», ο κ. Βγενόπουλος αποκάλυψε ότι η υπό εκκαθάριση Λαϊκή Τράπεζα έχει προσφύγει στο Διαιτητικό δικαστήριο κατά της Ελλάδας και διεκδικεί 4 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που υπέστη.

Επικαλούμενος τα πρακτικά της κυπριακής Βουλήςτόνισε  ο υπουργός Οικονομικών Γεωργιάδης είχε δώσει έγκριση για να προχωρήσει αυτό το αίτημα. Έκανε λόγο για εχθρική ενέργεια κατά της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά «τι θα είχε συμβεί αν η Γερμανία προσέφευγε κατά της Ελλάδας;».

Ο επικεφαλής της MIG σημείωσε ότι βγήκε η απόφαση που έβαλε στο αρχείο την έρευνα για την Λαϊκή Τράπεζα βάζοντας έτσι τέλος σε μια μακρόχρονη περίοδο ομηρίας του ιδίου. «Χάθηκε χρόνος μέχρι να αποδειχτεί ότι δεν είμαστε ελέφαντες». 

Όπως είπε, τους επόμενους 12 μήνες αναμένεται μια ακόμα σημαντική απόφαση με τη διεκδίκηση 1,2 δισ. ευρώ από την Κύπρο γιατί καταστράφηκε η επένδυση του ομίλου και άλλων επενδυτών. Αυτή η νόμιμη απαίτησή μας δυστυχώς ήταν η αιτία πρωτοφανών εχθροπραξιών από κύκλους της Κύπρου που ήθελαν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, υπογράμμισε.

Επίθεση σε Βαξεβάνη και εισαγγελέα Αγγελή

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρθηκε στον Κώστα Βαξεβάνη λέγοντας ότι έχει κάνει σφοδρές επιθέσεις για τις οποίες έχει ήδη καταδικαστεί με δυο μηνύσεις και υπάρχουν άλλες δεκαεπτά προς εκδίκαση. Στις 12 Ιανουαρίου του 2012 ο δημοσιογράφος είχε έρθει στο γραφείο μου, όπως είπε, και ρώτησε αν η εταιρεία κάνει χορηγίες προσθέτοντας ότι παρέχει υπηρεσίες αποδελτίωσης και πως επειδή η εικόνα του ομίλου δεν ήταν πολύ καλή, «θα μπορούσε να βοηθήσει». Ξεκαθάρισε πάντως: «Δε λέω ότι με εξεβίαζε, σε καμία περίπτωση».

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος απέκτησε πολιτικά ερείσματα επιτρέποντάς του να επεμβαίνει στην δικαιοσύνη. Έκανε λόγο για εκφοβισμό δικαστών. “Όταν βγαίνει μια απόφαση που τον καταδικάζει ο εισαγγελέας και ο δικαστής υφίστανται στοχοποίηση και ανελέητη επίθεση”.

Τα διάφορα θέματα που αναφέρει αναβιβάζονται από ορισμένα όργανα της Δικαιοσύνης ως θέματα, κατήγγειλε ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Με παραινέσεις του παρακινεί βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτουν ερωτήσεις σε υπουργούς, τόνισε. Εντεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης υιοθετώντας θέσεις του Κ. Βαξεβάνη για την έρευνα που αφορούσε στη MIG, υποστήριξε ο επικεφαλής του ομίλου και σημείωσε ότι ο υπουργός κ.  Παπαγγελόπουλος, απαντώντας σχετικά, έγραψε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης “παρακολουθεί την δικαστική εξέλιξη και πραγματοποιεί τις αναγκαίες ενέργειες. Θα πρέπει να τρελαθούμε εντελώς… Από που και ως που;”.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε λόγο για ανοχή της πολιτικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης και τμήματος της Δικαιοσύνης. 
«Δεν ξέρω τα κίνητρα της ανοχής που του παρέχεται αλλά οι συνέπειες στο κράτος δικαίου είναι καταστροφικές».

Στο πλαίσιο αυτό των επιθέσεων διά του Τύπου, αναφέρθηκε μάλιστα και στην πρόσφατη επίθεση με πρωτοσέλιδα εφημερίδας κατά της Έλλης Στάη, λέγοντας ότι “αναγκάστηκε πρόσφατα γνωστή τηλεπαρουσιάστρια να αποκαλύψει δημόσια όλα της τα περιουσιακά στοιχεία, μιλάμε για ανεπίτρεπτα πράγματα”.

Ο εισαγγελέας Εφετών 

Ο επικεφαλής της MIG κατήγγειλε ότι εισαγγελέας Εφετών κ. Αγγελής διέρρευσε έγγραφα στον κ. Βαξεβάνη. Ως προϊστάμενος δικαστικής συνδρομής έκανε μηνυτήρια αναφορά που χρεώθηκε στην εισαγγελέα διαφθοράς κ. Ραϊκου και εν συνεχεία στην εισαγγελέα εφετών λόγω αρχαιότητας. Όπως είπε κ. Αγγελής στην κατάθεσή του είπε πως δεν γνωρίζει τίποτα προσωπικά, ότι λένε οι Κύπριοι. Σε απάντηση ποιοι Κύπριοι απάντησε «δεν θυμάμαι». 

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο η υπόθεση λανθασμένα συνεχίστηκε αλλά τελικά βγήκε το αθωωτικό αποτέλεσμα. Όπως αποκάλυψε υπάρχει προκαταρκτική εξέταση για διαρροή απορρήτων εγγράφων από τους κ.κ. Αγγελή – Βαξεβάνη. Η υπόθεση ξεκίνησε Μάρτιο του 2015. Για ποιο λόγο δεν έχει προχωρήσει ταχύτητα η υπόθεση, αναρωτήθηκε.

Για εκβιαστές

Δεν είναι οι μόνοι που έδρασαν έτσι, σχολίασε αναφορικά με την υπόθεση εκβιασμού που ήρθε στο φως της επικαιρότητας. Μίλησε για έναν εξ αυτών που είχε συνεχώς δημοσιεύματα και έστελνε μήνυμα «δώστε λεφτά για να σταματήσουμε». Μετά τις μηνύσεις και τις αγωγές τελικά διαμήνυσε «δώστε συγχωροχάρτι για να τελειώσουμε» και εν τέλει έκλεισε το περιοδικό με εξώφυλλο που ζητούσε συγνώμη από τη MIG.

Για τον πρώην συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά Στ. Παπασταύρου είπε ότι δεν μπορεί να δικαστεί στην Ελλάδα καθώς όσα έχουν ακουστεί από πολιτικούς δημιουργούν συνθήκες «μη δίκης». Αν δεν επέλθει σύνεση σε όσους διοικούν τη χώρα όλη η προσπάθεια να χτυπηθεί η διαφθορά δεν μπορεί να προχωρήσει. 

Για την υπόθεση Ψυχάρη: 

«Έχω άποψη, γνωρίζω καλά τις δραστηριότητες τις τραπεζικές. Δε με ενδιαφέρει το όνομα Ψυχάρης. Έχουν παραπεμφθεί 10 στελέχη της Alpha για απιστία. Αυτό είναι αδύνατον με 10 άτομα. Το να υπάρχουν 10 άτομα με δόλο σημαίνει εγκληματική οργάνωση. Είναι δυνατόν να υπάρχει δόλος σε όλους αυτούς; Μόνο αν υπάρχει κατέθεση που λέει μας απείλησε ο κ. Τάδε π.χ. να μας απολύσει. Μπορεί να είναι λάθος απόφαση αλλά όχι ποινικό αδίκημα».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι διαφωνεί με τη δήλωση του εκδότη περί “προσωρινότητας” της κυβέρνησης. “Κυνηγάει η κυβέρνηση τον Ψυχάρη; Αν το κάνει με δημόσιες δηλώσεις, τότε η ποινική δίωξη είναι άκυρη. Παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών», υπογράμμισε. 

Προειδοποίησε ότι «αν συνεχιστούν τέτοιες πρακτικές θα καταλήξουμε στο μεγαλύτερο φιάσκο της Δικαιοσύνης. Δε μπορείς όμως να παραβιάζεις τα ανθρώπινα δικαιώματά τους». 

Πουλάνε τις κασέτες από τα “βαλιτσάκια”

Ο κ. Βγενόπουλος κατήγγειλε, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν το έχει επιβεβαιώσει επακριβώς, ότι «στοιχεία από τους υπερκοριούς έχουν βγει στην αγορά προς πώληση. Πριν δε μπορούσες να τα χρησιμοποιήσεις, τώρα μπορείς. Πάμε για ζούγκλα. Αυτά είναι επιεικώς αστεία». 

Για φοροδιαφυγή είπε ότι “επιβραβεύονται οι παραβάτες και εμείς είμαστε οι ηλίθιοι που πληρώνουμε τα πάντα”.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν τραπεζικά σκάνδαλα, σημείωσε ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν έκνομες ενέργειες των τραπεζών. Όμως αυτά γίνονται σε μεμονωμένες περιπτώσεις”.

Ειδικά για το ζήτημα της δανειοδότησης εκδοτικών συγκροτημάτων παραδέχτηκε ότι “πράγματι ένας εκδότης θα έχαιρε  μιας καλύτερης αντιμετώπισης, προφανώς. Πρέπει όμως να υπάρξουν στοιχεία για τη διαπλοκή”. 

Το ρεπορτάζ του το ΒΗΜΑ, επισημαίνει τη “Σφοδρή επίθεση Βγενόπουλου σε Παπαγγελόπουλο, Αγγελή, Βαξεβάνη”, ενώ έκανε λόγο για μπανανία αλλά και για κατάσταση που έχει ξεφύγει. 

Σφοδρή επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσυνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον εισαγγελέα Εφετων κ. Ι. Αγγελή, αλλά και τον «συκοφάντη δημοσιογράφο» κ. Κώστα Βαξεβάνη, εξαπέλυσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.
Με χειμαρρώδη, καταγγελτικό λόγο, ο κ. Βγενόπουλος -με αφορμή την αρχειοθέτηση της υπόθεσης της Λαϊκής Τράπεζας και την ολοκλήρωση της έρευνας από την ελληνική δικαιοσύνη- παραθέτει σωρεία στοιχείων με τα οποία επιχειρεί να καταδείξει αφενός μεν την απευθείας επέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου στο πεδίο της Δικαιοσύνης, αφετέρου δε την αγαστή – υπόγεια συνεργασία ανάμεσα σε εκπροσώπους της Δικαιοσύνης και το περιοδικό «hot doc», με πολιτικά ερείσματα και ανοχή.

«Ιδιότυπη περίπτωση συκοφάντη ο Βαξεβάνης»

Ο κ. Βγενόπουλος έκανε λόγο για μπανανία αλλά και για κατάσταση που έχει ξεφύγει, τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη πρέπει να διαδραματίσει ρόλο ως διακριτή εξουσία.

Αναλυτικότερα:

«Μέχρι το τέλος του 2014, ο Κώστας Βαξεβάνης ήταν μια ιδιότυπη περίπτωση συκοφάντη δημοσιογράφου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βγενοπούλος, «από την κυβερνητική αλλαγή όμως του 2015 και μετά, ο Κώστας Βαξεβάνης απέκτησε δυστυχώς πολιτικά ερείσματα που του επέτρεψαν να επεμβαίνει αθέμιτα στη Δικαιοσύνη, με εκφοβισμό δικαστών, όταν οι αποφάσεις τους δεν τον ικανοποιούν, με έπαινο αυτών που τον ικανοποιούν, με καταγγελίες δήθεν παράνομων πράξεων δικαστών προς εκφοβισμό, και με παραινέσεις προς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που καταθέτουν ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Η δραστηριότητα του Βαξεβάνη, δεν θα ήταν επιτυχής εάν δεν είχε την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και τμήματος της Δικαιοσύνης, και κυρίως της ατιμωρησίας του για το ποινικό αδίκημα της διαρροής απόρρητων εγγράφων, καθώς και της ατιμωρησίας των δικαστικών λειτουργών που τα προμηθεύουν. Δεν γνωρίζω τα κίνητρα της ανοχής και της πολιτικής στήριξης που του παρέχεται, όμως οι επιπτώσεις στην ανεξαρτησία και το αμερόληπτο της Δικαιοσύνης, καθώς και τη λειτουργία του κράτους Δικαίου είναι καταστροφικές».

Ο επικεφαλής της MIG θυμήθηκε μάλιστα παλαιότερη επίσκεψη του Κώστα Βαξεβάνη στο γραφείο του, κατά την οποία ο δημοσιογράφος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για χορηγίες και διαφημίσεις. Ο Κώστας Βαξεβάνης, πάντα κατά τον κ. Βγενόπουλο, είχε τονίσει ότι παρέχει υπηρεσίες για τη βελτίωση της δημόσιας εικόνας ιδιωτών και νομικών προσώπων, δηλώνοντας πρόθυμος να βοηθήσει. «Δεν λέω ότι μας εξεβίασε, ωστόσο διερωτώμαι αν θα υπήρχε όλο αυτό, στην περίπτωση που είχαμε συνεργαστεί», σημείωσε.

Για τον εμφύλιο στη Δικαιοσύνη

Αναφερόμενος στον κ. Παπαγγελόπουλο, ο κ. Βγενόπουλος ανέγνωσε δημοσίευμα του Τύπου, σύμφωνα με το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός επικοινωνούσε απευθείας με εισαγγελέα, δίνοντας οδηγίες για την ανάθεση υπόθεσης. «Έπρεπε τουλάχιστον να το διαψεύσει», είπε, «για να προφυλάξει τόσο το κύρος και την εικόνα των εισαγγελέων, όσο και την αντίληψη περί της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».
Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε επίσης σε ενέργειες του κ. Παπαγγελόπουλου, «με εμφανή διάθεση επηρεασμού της Δικαιοσύνης», σε υποθέσεις που τον αφορούσαν. Με αφορμή μάλιστα παλαιότερη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού περί παρακολούθησης των δικαστικών εξελίξεων δικαστικών υποθέσεων που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον, ο ίδιος εξερράγη: «θα πρέπει να τρελαθούμε εντελώς. Ο υπουργός παρακολουθεί τις δικαστικές εξελίξεις υποθέσεων; Και που είναι στη δική μου υπόθεση το δημόσιο συμφέρον; Η Λαϊκή δεν έχει πάρει λεφτά από το δημόσιο».

Με άξονα, δε, τα δημοσιεύματα του περιοδικού Hot Doc, περί πραξικοπήματος στη Δικαιοσύνη, ο κ. Βγενόπουλος τόνισε ότι «δύο ημέρες αργότερα, βγαίνει ο Παπαγγελόπουλος και λέει ότι δεν θα ανεχθούμε δικαστικά πραξικοπήματα. Απόλυτη τρομοκρατία απέναντι σε δικαστές».

Ο επικεφαλής της MIG δεν δίστασε να καταγγείλει τον εισαγγελέα Εφετών και πρώην προϊστάμενο Δικαστικής Συνδρομής κ. Ιωάννη Αγγελή, ως πηγή διαρροής απόρρητων εγγράφων στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, αποδίδοντας τις κινήσεις του στην «προσπάθεια προώθησης της καριέρας του, γινόμενος αρεστός στα κέντρα εξουσίας που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την εξέλιξή του». Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στη διαρροή μηνυτήριας αναφοράς που μόνον ο εισαγγελέας θα μπορούσε να έχει.

Με αφορμή τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης, ο ίδιος διερωτήθηκε επίσης για την καθυστέρηση χειρισμού της δικογραφίας, αλλά και γιατί δεν έχει περάσει ακόμη πειθαρχικό ο κ. Αγγελής.

Απαντώντας σε ερώτηση περί φημών για εμφύλιο στη Δικαιοσύνη, ο κ. Βγενοπούλος συνέστησε «υπομονή» μέχρι η κυβέρνηση να κάνει γνωστές τις δικές της επιλογές. Συγκεκριμένα είπε «εάν είναι αλήθεια τα περί εμφυλίου, αντί να διαλύσουν τα της Δικαιοσύνης, ένα πράγμα έχω να συστήσω, υπομονή! Τον Ιούνιο λήγει η θητεία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κύριας Ευτέρπης Κουτζαμάνη, και τον Σεπτέμβριο αυτή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ισιδώρου Ντογιάκου. Υπομονή!».

Άκυρη η δίωξη κατά του Στ. Ψυχάρη και τραπεζικών στελεχών

Σε ερώτηση σχετικά με την ποινική δίωξη κατά του εκδότη κ. Σταύρου Ψυχάρη και στελεχών της Alpha Bank, για προσωπικό δάνειο του εκδότη, ο κ. Βγενοπούλος χαρακτήρισε άκυρη τη δίωξη.
«Ο Ψυχάρης είναι ένα όνομα. Εμένα με ενδιαφέρει πρωτίστως το τραπεζικό σκέλος. Οταν μιλάμε για το αδίκημα της απιστίας δέκα ατόμων, η υπόθεση παραπέμπει ουσιαστικά σε εγκληματική οργάνωση. Οποίος το ισχυρίζεται αυτό, δεν ξέρει πως λειτουργεί μια τράπεζα!».

Παραθέτοντας μάλιστα παράδειγμα της πολυπρόσωπης εσωτερικής λειτουργίας της τράπεζας, και των συναφών αποφάσεων, σημείωσε ότι δεν γίνεται, δεν μπορεί να σταθεί μια τέτοια κατηγορία. «Είναι δυνατόν σε 40-50 άτομα, να υπάρχει δόλος;» είπε. «Οταν βλέπω απιστία δέκα ατόμων, θα μου επιτρέψετε να έχω τεράστιες αμφιβολίες».

Σε σχέση με το πρόσωπο του κ. Ψυχάρη, ο κ. Βγενοπούλος τοποθετήθηκε τελικά, παρότι – όπως είπε – διαφωνεί με την ανακοίνωση του ΔΟΛ περί «προσωρινού». Συσχετίζοντας μάλιστα τα όσα είχε ήδη καταγγείλει περί τον κ. Παπαγγελόπουλο και τις επεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη, διερωτήθηκε : «κυνηγάει η κυβέρνηση τον Ψυχάρη; Η ποινική δίωξη είναι άκυρη!».

Η Κύπρος και η προσφυγή

Ο κ. Βγενόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα της προσφυγής της ΜΙG (και 18 ελλήνων επενδυτών) εναντίον της Κύπρου, στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, η απόφαση του οποίου αναμένεται εντός των προσεχών 12 μηνών_ όπως είπε. Διεκδικούν ποσά της τάξεως του 1,2 δις ευρώ, καθώς – όπως υπογράμμισε – η Λαϊκή Τράπεζα καταστράφηκε από παράνομες πράξεις και παραλείψεις οργάνων και εκπροσώπων της κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο ίδιος απεκάλυψε, δε, ότι η υπό εκκαθάριση σήμερα Λαϊκή Τράπεζα έχει προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας, διεκδικώντας ποσό άνω των 4 δις ευρώ, ως αποζημίωση από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, και επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος δεν χορήγησε ELA στα κυπριακά υποκαταστήματα της Λαϊκής στην Ελλάδα.
Με οξείς χαρακτηρισμούς, ο κ. Βγενόπουλος μίλησε για πρωτοφανή εχθρική ενέργεια της Κύπρου κατά της Ελλάδας, παραθέτοντας στοιχεία για να καταδείξει ότι «η κυπριακή κυβέρνηση όχι μόνον ήταν ενήμερη αλλά είχε δώσει και την έγκρισή της».

«Στο πλαίσιο αυτό, ο συναγελασμός και η συνεργασία μεταξύ διαφόρων ελλήνων με Κύπριους αξιωματούχους, εφόσον βεβαίως η υπόθεση αυτή τους είναι γνωστή, είναι αδιανόητος, προτού η Κύπρος αποσύρει την εξωφρενική απαίτηση της”, πρόσθεσε. «Προφανώς, εξαιρούνται οι συνεννοήσεις για την επίλυση του κυπριακού, που είναι το μείζον εθνικό θέμα, αλλά για οτιδήποτε άλλο το δημόσιο συμφέρον της χώρας μας πρέπει να πρυτανεύσει. Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα είχε συμβεί, αν π.χ. η Γερμανία είχε αυτή την απαίτηση απέναντι μας;». 

To ρεπορτάζ του CNN Greece τιτλοφορείται “Καταγγελίες Βγενόπουλου για αθέμιτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη” και σημειώνονται τα εξής: 

Σε σειρά καταγγελιών σχετικά με την ύπαρξη αθέμιτων παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη προχώρησε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Ο πρόεδρος του Ομίλου MIG αναφέρθηκε στην «πρωτοφανή» όπως την χαρακτήρισε «συκοφαντική εκστρατεία που δέχεται ο όμιλός του και ο ίδιος προσωπικά», από τον δημοσιογράφο, Κώστα Βαξεβάνη, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Όπως, υποστήριξε ότι «μέχρι το τέλος του 2014 ο Κ. Βαξεβάνης ήταν μια ιδιότυπη περίπτωση συκοφάντη δημοσιογράφου που στην περίπτωσή μας δρούσε κατά συρροή και κατ΄ επάγγελμα, γι΄ αυτό άλλωστε έχει καταδικαστεί για δύο μηνύσεις σε φυλάκιση 26 μηνών, ενώ εκκρεμούν άλλες 17 μηνύσεις εναντίον του προς εκδίκαση».

«Όμως», όπως πρόσθεσε, «από τη Κυβερνητική αλλαγή του 2015 και μετά ο Κ. Βαξεβάνης απέκτησε δυστυχώς πολιτικά ερείσματα που του επέτρεψαν να επεμβαίνει αθέμιτα στη Δικαιοσύνη με εκφοβισμό των δικαστών όταν οι αποφάσεις τους δεν τον ικανοποιούν, με έπαινο αυτών που τον ικανοποιούν, με καταγγελίες δήθεν παρανόμων πράξεων δικαστών προς εκφοβισμό και με παραινέσεις προς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταθέτουν ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς προκειμένου να πετύχει τους στόχους του».

Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε ακόμη σε ενέργειες του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου οι οποίες ενείχαν τα στοιχεία επηρεασμού της Δικαιοσύνης στις υποθέσεις που τον αφορούσαν, σε ακούσιο ή εκούσιο συντονισμό με τον Κ. Βαξεβάνη, ενώ σχολίασε δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος επικοινωνούσε απ΄ευθείας και έδινε οδηγίες σε Εισαγγελέα τονίζοντας ότι «έπρεπε τουλάχιστον να το διαψεύσει για να προφυλάξει τόσον το κύρος και την εικόνα των Εισαγγελέων όσο και την αντίληψη περί της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».
Ακόμη, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βγενόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόσφατη θετική απόφαση της αρμόδιας Εισαγγελέως Εφετών που αρχειοθέτησε σειρά κατηγοριών από την Κύπρο και έτσι «τερμάτισε μια μακρόχρονη περίοδο ιδιότυπης ομηρίας». Στη συνέχεια, ενημέρωσε ότι στους επόμενους περίπου 12 μήνες αναμένεται η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο οποίο έχει προσφύγει η MIG και άλλοι 18 Έλληνες επενδυτές εναντίον της Κύπρου διεκδικώντας ποσά της τάξεως του 1,2 δισ. Ευρώ, επειδή η ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ καταστράφηκε από παράνομες πράξεις και παραλείψεις οργάνων και εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επεσήμανε.

Το ρεπορτάζ από το Πρώτο Θέμα σημειώνει: Βγενόπουλος: Δικαιώθηκα για την Λαϊκή Τράπεζα παρά τον «πόλεμο» από λειτουργούς της Δικαιοσύνης και ανθρώπους του Τύπου

«Έληξε μια περίοδος ιδιότυπης ομηρείας μου» – «Με την αλλαγή κυβέρνησης μπορούσε να επεμβαίνει στη δικαιοσύνη εις βάρος μου ο Βαξεβάνης»

Ευθείες και  αθέμιτες  πολιτικές παρέμβασεις στη δικαιοσύνη σε συνεργασία με μέσα μαζικής ενημέρωσης κατήγγειλλε ο επικεφαλής της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος σε συνέντευξη που  έδωσε  σήμερα το μεσημέρι. Ο κ. Βγενόπουλος εξέφρασε την ικανοποιήση του για την απόφαση της εισαγγελέως Εφετών που αρχειοθέτησε σειρά κατηγοριών σε βάρος του από την Κύπρο, απόφαση που τερμάτισε «μια μακρόχρονη περίοδο ιδιότυπης ομηρείας».

Ο επικεφαλής της MIG αποκάλυψε ότι η Λαϊκή Τράπεζα έχει προσφύγει κατά της Ελλάδος και διεκδικεί αποζημείωση 4 δισ. για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και έκανε λόγο για εχθρική ενέργεια κατά της Ελλάδας. Επίσης ενημέρωσε ότι στους επόμενους 12 μήνες αναμένεται η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού στο οποίο έχει προσφύγει η MIG και άλλοι επενδυτές διεκδικώντας 1,2 δις. ευρώ επειδή η Λαική Τράπεζα καταστράφηκε από παράνομες πράξεις και παραλείψεις  οργάνων και εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η νόμιμη απαίτησή μας, είπε,  δυστυχώς ήταν η αιτία πρωτοφανών εχθροπραξιών από κύκλους της Κύπρου, που ήθελαν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

Στη συνέχεια ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στη συκοφαντική εκστρατεία που δέχεται ο όμιλος του και ο ίδιος προσωπικά από τον δημοσιογράφο Κ. Βαξεβάνη. «Στις 12 Ιανουαρίου του 2012, ο δημοσιογράφος είχε έρθει στο γραφείο μου» είπε «και ρώτησε αν η εταιρεία κάνει χορηγίες, προσθέτοντας ότι παρέχει υπηρεσίες αποδελτίωσης και πως επειδή η εικόνα του ομίλου δεν ήταν πολύ καλή, «θα μπορούσε να βοηθήσει».

Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης o Κ. Βαξεβάνης είπε ο κ. Βγενόπουλος, απέκτησε πολιτικά ερείσματα, κάτι που του επέτρεπε να επεμβαίνει στη δικαιοσύνη. Τα  διάφορα θέματα που αναφέρει αναβιβάζονται από ορισμένα όργανα της δικαιοσύνης ως θέματα, κατήγγειλε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ενώ με παραινέσεις του παρακινεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτουν ερωτήσεις σε υπουργούς, τόνισε.

 Έντεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης υιοθετώντας θέσεις του Κ. Βαξεβάνη για την έρευνα που αφορούσε στη MIG, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου, ο οποίος υποστήριξε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθεί αυτή την υπόθεση, κάνοντας  λόγο για ανοχή της πολιτικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Μίλησε επίσης για εκφοβισμό καθώς όταν βγαίνει μια απόφαση που καταδικάζει τον Κ. Βαξεβάνη , ο εισαγγελέας υφίσταται στοχοποίηση. Ο Κ. Βαξεβάνης, είπε,  έχει καταδικαστεί για συκοφαντία σε δύο μηνύσεις ενώ εκκρεμούν σε βάρος του άλλες 17.

Επίσης  κατήγγειλε ότι ο εισαγγελέας Εφετών κ. Αγγελής διέρρευσε δικαστικά έγγραφα. Ως προϊστάμενος δικαστικής συνδρομής έκανε μηνυτήρια αναφορά που χρεώθηκε στην εισαγγελέα διαφθοράς κ. Ράικου και εν συνεχεία στην εισαγγελέα εφετών λόγω αρχαιότητας. Όπως ανέφερε, ο κ. Αγγελής στην κατάθεσή του, είπε ο κ. Βγενόπουλος, δεν γνωρίζει τίποτα προσωπικά για τις κατηγορίες πέραν του  ότι λένε οι Κύπριοι. Σε απάντηση ποιοι Κύπριοι, απάντησε «δεν θυμάμαι». Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, η υπόθεση λανθασμένα συνεχίστηκε αλλά τελικά βγήκε το αθωωτικό αποτέλεσμα.  Όπως αποκάλυψε, υπάρχει προκαταρκτική εξέταση για διαρροή απόρρητων εγγράφων από τους κ.κ. Αγγελή και Βαξεβάνη. Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015. Για ποιο λόγο δεν έχει προχωρήσει ταχύτατα η υπόθεση; αναρωτήθηκε.

Καταλήγοντας ο κ. Βγενόπουλος τόνισε ότι οι ισχυρισμοί του τεκμηριώνονται από έγγραφα που έδωσε στους δημοσιογράφους, ενώ διαθέτει σειρά άλλων στοιχείων τα οποία είναι εμπιστευτικά και δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα αλλά είναι έτοιμος να τα προσκομίσει αρμοδίως αν του ζητηθεί ώστε να συνδράμει στην καλύτερη αντιμετώπιση φαινομένων που αφήνουν ανεπίτρεπτες αμφιβολίες για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Απαντώντας  σε ερωτήσεις ανέφερε την περίπτωση δίωξης των στελεχών της Alpha για τα προσωπικά δάνεια προς τον κ. Σταύρο Ψυχάρη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της MIG, είναι αδύνατο να υπάρχει δόλος σε 10 στελέχη της Alpha Bank.  Τότε πρόκειται για εγκληματική οργάνωση είπε και πρόσθεσε πως είναι αδύνατο να παραπεμφθούν 10 στελέχη της Alpha Bank για απιστία. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν καταφέρεται  εναντίον του κ Τσίπρα ή της κυβέρνησης. « Εγώ εξηγώ τις απίστευτα άστοχες ενέργειες του υπ. Δικαιοσύνης. Εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχω μέσα ενημέρωσης ούτε έχω δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Η ερμηνεία για ότι γίνεται σε ότι αφορά εμάς ακούει στο όνομα «Βαξεβάνης». Οι καταγγελίες μου πρέπει να ερευνηθούν από τη δικαιοσύνη αλλά και τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, κατέληξε. 

“Δριμεία επίθεση Βγενόπουλου κατά Βαξεβάνη” κάνει λόγο ο ο ΣΚΑΙ, σημειώνοντας “Πυρά του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο κατηγόρησε ευθέως για παρεμβάσεις με δημοσιεύματα του στο έργο της Δικαιοσύνης, τα οποία χρησιμοποιούν σε βάρος του, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ”

Πυρά εξαπέλυσε ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.

Ο κ. Βγενόπουλος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, κατηγόρησε ευθέως τον κ. Βαξεβάνη για παρεμβάσεις με δημοσιεύματα του στο έργο της Δικαιοσύνης, τα οποία χρησιμοποιούν σε βάρος του, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατήγγειλε δε, ότι ο κύριος Βαξεβάνης έχει την ανοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και μίλησε για απίστευτες εξωθεσμικές ενέργειες.

Ανέφερε μάλιστα ότι ο κ. Βαξεβάνης έχει καταδικαστεί ήδη από δύο μηνύσεις ενώ εκκρεμούν ακόμη 17 και αποκάλυψε ότι «Στις 12 Ιανουαρίου του 2012, ο δημοσιογράφος είχε έρθει στο γραφείο μου και ρώτησε αν η εταιρεία κάνει χορηγίες, προσθέτοντας ότι παρέχει υπηρεσίες αποδελτίωσης και πως επειδή η εικόνα του ομίλου δεν ήταν πολύ καλή, θα μπορούσε να βοηθήσει». 

Με τίτλο “Α. Βγενόπουλος: Eξωφρενικές οικονομικές διεκδικήσεις της Κύπρου κατά της Ελλάδας” το enikonomia.gr κάνει εκτενές ρεπορτάζ για την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της MIG. 
 
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρθηκε σε μία σειρά θεμάτων που προέκυψαν από τις εμπειρίες και τις γνώσεις του ως επικεφαλής ενός μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου από τον οποίον ζουν περίπου 30.000 οικογένειες, πρώην επικεφαλής Τράπεζας, αλλά και δικηγόρου επί 35 έτη.

Κατ΄ αρχήν ο κ. Βγενόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του επειδή η πρόσφατη θετική απόφαση της αρμόδιας Εισαγγελέως Εφετών που αρχειοθέτησε σειρά κατηγοριών από την Κύπρο «τερμάτισε μια μακρόχρονη περίοδο ιδιότυπης ομηρίας», αλλά και εξέφρασε την λύπη του γιατί «χάθηκε πολύς χρόνος και έγιναν πολλές προσπάθειες για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες».

Στη συνέχεια ενημέρωσε ότι στους επόμενους περίπου 12 μήνες αναμένεται η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο οποίο έχει προσφύγει η MIG και άλλοι 18 Έλληνες επενδυτές εναντίον της Κύπρου διεκδικώντας ποσά της τάξεως του 1,2 δισ. Ευρώ, επειδή η ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ καταστράφηκε από παράνομες πράξεις και παραλείψεις οργάνων και εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αυτή η νόμιμη προσφυγή μας», τόνισε, «ήταν η αιτία ανήθικων και πρωτοφανών εχθροπραξιών από πλευράς ορισμένων Κυπριακών κύκλων, που παράλληλα επιχείρησαν να αποπροσανατολίσουν την κοινή τους γνώμη από τις ευθύνες του δικού τους πολιτικοοικονομικού κατεστημένου που κατέστρεψε την ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και την οικονομία της χώρας τους».

Ακολούθως ο κ. Βγενόπουλος απεκάλυψε ότι η υπό εκκαθάριση σήμερα ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έχει προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας διεκδικώντας ποσό άνω των 4 δισ. Ευρώ σαν αποζημίωση από το κούρεμα των Ελληνικών Ομολόγων και επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος δεν χορήγησε ELA στα Κυπριακά Υποκαταστήματα της ΛΑΪΚΗΣ στην Ελλάδα. Γι΄αυτήν την πρωτοφανή εχθρική ενέργεια της Κύπρου κατά της Ελλάδας ο κ. Βγενόπουλος έδωσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση όχι μόνον ήταν ενήμερη αλλά είχε δώσει την έγκρισή της! «Όταν ο αδελφός σου μένει στο σπίτι δίπλα σου και έχετε άριστες σχέσεις σου κάνει μία αγωγή διεκδικώντας το δικό σου σπίτι, είναι δυνατόν η σχέση αυτή να παραμείνει ίδια;», διερωτήθηκε ο κ. Βγενόπουλος και συνέχισε ότι «στα πλαίσια αυτά ο συναγελασμός και η συνεργασία μεταξύ διαφόρων Ελλήνων με Κύπριους αξιωματούχους, εφόσον βέβαια η υπόθεση αυτή τους είναι γνωστή, είναι αδιανόητος προτού η Κύπρος αποσύρει την εξωφρενική απαίτησή της. Προφανώς εξαιρούνται οι συνεννοήσεις για την επίλυση του Κυπριακού που είναι το μείζον εθνικό θέμα, αλλά για οτιδήποτε άλλο το δημόσιο συμφέρον της χώρας μας πρέπει να πρυτανεύσει. Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα είχε συμβεί αν π.χ. η Γερμανία είχε αυτή την απαίτηση απέναντί μας».

Στη συνέχεια ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρωτοφανή συκοφαντική εκστρατεία που δέχεται ο Όμιλός του και ο ίδιος προσωπικά από τον Κ. Βαξεβάνη αναφέροντας χαρακτηριστικά «μέχρι το τέλος του 2014 ο Κ. Βαξεβάνης ήταν μία ιδιότυπη περίπτωση συκοφάντη δημοσιογράφου που στην περίπτωσή μας δρούσε κατά συρροή και κατ΄επάγγελμα, γι΄αυτό άλλωστε έχει καταδικαστεί για δύο μηνύσεις σε φυλάκιση 26 μηνών, ενώ εκκρεμούν άλλες 17 μηνύσεις εναντίον του προς εκδίκαση. Όμως από τη Κυβερνητική αλλαγή του 2015 και μετά ο Κ. Βαξεβάνης απέκτησε δυστυχώς πολιτικά ερείσματα που του επέτρεψαν να επεμβαίνει αθέμιτα στη Δικαιοσύνη με εκφοβισμό των δικαστών όταν οι αποφάσεις τους δεν τον ικανοποιούν, με έπαινο αυτών που τον ικανοποιούν, με καταγγελίες δήθεν παρανόμων πράξεων δικαστών προς εκφοβισμό και με παραινέσεις προς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταθέτουν ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Η δραστηριότητα του Κ. Βαξεβάνη δεν θα ήταν επιτυχής εάν δεν είχε την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και τμήματος της Δικαιοσύνης και κυρίως της ατιμωρησίας του για το ποινικό αδίκημα της διαρροής απορρήτων εγγράφων καθώς και της ατιμωρησίας των δικαστικών λειτουργών που του τα προμηθεύουν. Δεν γνωρίζω τα κίνητρα της ανοχής και της πολιτικής στήριξης που του παρέχεται, όμως οι επιπτώσεις στην ανεξαρτησία και το αμερόληπτο της Δικαιοσύνης καθώς και στη λειτουργία του Κράτους Δικαίου είναι καταστροφικές» και ο κ. Βγενόπουλος κατέληξε «δυστυχώς το φαινόμενο Βαξεβάνη είναι πλέον απειλή για τη χώρα» και παρέθεσε απόσπασμα από το άρθρο του κ. Σταύρου Κοντονή, Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τίτλο «Δικαιοσύνη και ισονομία έναντι πάντων» που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 30 Νοεμβρίου 2015 που καταλήγει λέγοντας: «Γι΄αυτόν τον λόγο ανακοινώσεις και δημοσιεύματα που βάλλουν κατά των δικαστικών λειτουργών, όταν οι αποφάσεις τους δεν είναι αρεστές, ισοδυναμούν με προσπάθειες ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης, επηρεασμού της κρίσης τους και άσκησης τρομοκράτησης. Σ΄αυτή την περίπτωση κανένας δεν πρέπει να μείνει απαθής».

Εν συνεχεία ο κ. Βγενόπουλος απεκάλυψε την παράνομη όσο και απίστευτη δραστηριότητα του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών κ. Γ. Αγγελή, ο οποίος σε αγαστή συνεργασία με τον Κ. Βαξεβάνη δημοσιοποιεί διαρκώς απόρρητα στοιχεία της Δικαιοσύνης και προσπαθεί να προωθήσει την καριέρα του γινόμενος αρεστός στα κέντρα εξουσίας που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την εξέλιξή του. Σχολιάζοντας αυτό το θέμα ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε ότι «αυτή την περίοδο διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση κατά του κ. Αγγελή και του κ. Βαξεβάνη για διαρροή απορρήτων στοιχείων, στη δικογραφία της οποίας έχουν ήδη κατατεθεί 5 υπομνήματα-αναφορές με πρόσθετες καταγγελίες ξεκινώντας από τις 30 Μαρτίου 2015» και εξέφρασε την απορία του για την καθυστέρηση χειρισμού αυτής της δικογραφίας «δεδομένου ότι και οι δύο καταγγελθέντες δεν είναι απλώς ύποπτοι για διάπραξη των ιδίων ποινικών αδικημάτων αλλά και εν τη πράξει εμφανίζονται να τα επαναλαμβάνουν κατά συρροή».

Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε ακόμη σε ενέργειες του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου οι οποίες ενείχαν τα στοιχεία επηρεασμού της Δικαιοσύνης στις υποθέσεις που τον αφορούσαν, σε ακούσιο ή εκούσιο συντονισμό με τον Κ. Βαξεβάνη, ενώ σχολίασε δημοσίευμα (ΕΘΝΟΣ 6-12-2015 Δ. Βερύκιος) που ανέφερε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος επικοινωνούσε απ΄ευθείας και έδινε οδηγίες σε Εισαγγελέα τονίζοντας ότι «έπρεπε τουλάχιστον να το διαψεύσει για να προφυλάξει τόσον το κύρος και την εικόνα των Εισαγγελέων όσο και την αντίληψη περί της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

Ακολούθως ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά και στις πρόσφατες αλλαγές που έκανε στον νόμο περί Τύπου ο Υπουργός Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι «επί της αρχής είναι ορθό να προστατεύονται περισσότερο οι εναγόμενοι για συκοφαντική δυσφήμηση δημοσιογράφοι, όμως αυτή η προστασία έπρεπε να δίνεται μόνον σε όσους δημοσιογράφους σέβονται τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ», ενώ συνεχίζοντας ανέφερε ότι «οι υπόλοιπες διατάξεις περί μίας αγωγής σε εκτεταμένη αρθρογραφία για το ίδιο θέμα και περί συνεκδικάσεων οδηγεί σε αρνησιδικία και ενισχύει την λεγόμενη εκβιαστική δημοσιογραφία και την επί χρήμασι ανάληψη συμβολαίων ηθικής απαξίωσης φυσικών και νομικών προσώπων που είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, κι αυτές τις θέσεις μου δεν τις εκφράζω τώρα που είναι και επίκαιρες, αλλά τις είχα καταθέσει ηλεκτρονικά στη διαδικασία του Opengov, όπου και προφανώς δεν λήφθηκαν καν υπ΄όψιν».

Καταλήγοντας ο κ. Βγενόπουλος τόνισε ότι όλοι οι ισχυρισμοί του τεκμηριώνονται από έγγραφα που συνοδεύουν το Δελτίο Τύπου προς τους δημοσιογράφους, ενώ διαθέτει και σειρά άλλων στοιχείων τα οποία είναι εμπιστευτικά και δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα, αλλά είναι έτοιμος να τα προσκομίσει αρμοδίως, εφόσον του ζητηθεί, ώστε να συνδράμει στην καλύτερη αντιμετώπιση φαινομένων που αφήνουν ανεπίτρεπτες αμφιβολίες για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε μία περίοδο όπου η Δικαιοσύνη καλείται να έχει το πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής που μαστίζουν τον τόπο. «Όμως η Δικαιοσύνη πρέπει να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο ως διακριτή εξουσία χωρίς πολιτικές επεμβάσεις και δυστυχώς αυτή η αρχή παραβιάζεται βάναυσα»

Ο Ελεύθερος Τύπος σημειώνει “Σφοδρή επίθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου” κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, σημειώνοντας αναλυτικά τα εξής:

Σε σειρά καταγγελιών σχετικά με την ύπαρξη αθέμιτων παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη προχώρησε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ομίλου MIG κ.Α. Βγενόπουλος.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην «πρωτοφανή» όπως την χαρακτήρισε «συκοφαντική εκστρατεία που δέχεται ο όμιλος του και ο ίδιος προσωπικά», από τον δημοσιογράφο κ. Κ. Βαξεβάνη.

Όπως, υποστήριξε ότι «μέχρι το τέλος του 2014 ο Κ. Βαξεβάνης ήταν μια ιδιότυπη περίπτωση συκοφάντη δημοσιογράφου που στην περίπτωσή μας δρούσε κατά συρροή και κατ΄επάγγελμα, γι΄αυτό άλλωστε έχει καταδικαστεί για δύο μηνύσεις σε φυλάκιση 26 μηνών, ενώ εκκρεμούν άλλες 17 μηνύσεις εναντίον του προς εκδίκαση».

«Όμως», όπως πρόσθεσε, «από τη Κυβερνητική αλλαγή του 2015 και μετά ο Κ. Βαξεβάνης απέκτησε δυστυχώς πολιτικά ερείσματα που του επέτρεψαν να επεμβαίνει αθέμιτα στη Δικαιοσύνη με εκφοβισμό των δικαστών όταν οι αποφάσεις τους δεν τον ικανοποιούν, με έπαινο αυτών που τον ικανοποιούν, με καταγγελίες δήθεν παρανόμων πράξεων δικαστών προς εκφοβισμό και με παραινέσεις προς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταθέτουν ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς προκειμένου να πετύχει τους στόχους του».

Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, «η δραστηριότητα του Κ. Βαξεβάνη δεν θα ήταν επιτυχής εάν δεν είχε την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και τμήματος της Δικαιοσύνης και κυρίως της ατιμωρησίας του για το ποινικό αδίκημα της διαρροής απορρήτων εγγράφων καθώς και της ατιμωρησίας των δικαστικών λειτουργών που του τα προμηθεύουν. Δεν γνωρίζω τα κίνητρα της ανοχής και της πολιτικής στήριξης που του παρέχεται, όμως οι επιπτώσεις στην ανεξαρτησία και το αμερόληπτο της Δικαιοσύνης καθώς και στη λειτουργία του Κράτους Δικαίου είναι καταστροφικές».

Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε ακόμη σε ενέργειες του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου οι οποίες ενείχαν τα στοιχεία επηρεασμού της Δικαιοσύνης στις υποθέσεις που τον αφορούσαν, σε ακούσιο ή εκούσιο συντονισμό με τον Κ. Βαξεβάνη, ενώ σχολίασε δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος επικοινωνούσε απ΄ευθείας και έδινε οδηγίες σε Εισαγγελέα τονίζοντας ότι «έπρεπε τουλάχιστον να το διαψεύσει για να προφυλάξει τόσον το κύρος και την εικόνα των Εισαγγελέων όσο και την αντίληψη περί της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».
Ακόμη, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βγενόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόσφατη θετική απόφαση της αρμόδιας Εισαγγελέως Εφετών που αρχειοθέτησε σειρά κατηγοριών από την Κύπρο και έτσι «τερμάτισε μια μακρόχρονη περίοδο ιδιότυπης ομηρίας».

Στη συνέχεια, ενημέρωσε ότι στους επόμενους περίπου 12 μήνες αναμένεται η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο οποίο έχει προσφύγει η MIG και άλλοι 18 Έλληνες επενδυτές εναντίον της Κύπρου διεκδικώντας ποσά της τάξεως του 1,2 δισ. Ευρώ, επειδή η ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ καταστράφηκε από παράνομες πράξεις και παραλείψεις οργάνων και εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επεσήμανε..

Τέλος, ο πρόεδρος της MIG αποκάλυψε ότι η υπό εκκαθάριση σήμερα ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έχει προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας διεκδικώντας ποσό άνω των 4 δισ. Ευρώ ως αποζημίωση από το κούρεμα των Ελληνικών Ομολόγων και επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος δεν χορήγησε ELA στα Κυπριακά Υποκαταστήματα της ΛΑΪΚΗΣ στην Ελλάδα.

Γι΄αυτήν την «πρωτοφανή εχθρική ενέργεια της Κύπρου κατά της Ελλάδας», όπως την χαρακτήρισε, έδωσε στοιχεία σειρά στοιχείων τα οποία, κατά τον ίδιο, «αποδεικνύουν ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση όχι μόνον ήταν ενήμερη αλλά είχε δώσει την έγκρισή της!» για την συγκεκριμένη ενέργεια.

«Όταν ο αδελφός σου μένει στο σπίτι δίπλα σου και έχετε άριστες σχέσεις σου κάνει μία αγωγή διεκδικώντας το δικό σου σπίτι, είναι δυνατόν η σχέση αυτή να παραμείνει ίδια;», διερωτήθηκε ο κ. Βγενόπουλος και συνέχισε ότι «στα πλαίσια αυτά ο συναγελασμός και η συνεργασία μεταξύ διαφόρων Ελλήνων με Κύπριους αξιωματούχους, εφόσον βέβαια η υπόθεση αυτή τους είναι γνωστή, είναι αδιανόητος προτού η Κύπρος αποσύρει την εξωφρενική απαίτησή της. Προφανώς εξαιρούνται οι συνεννοήσεις για την επίλυση του Κυπριακού που είναι το μείζον εθνικό θέμα, αλλά για οτιδήποτε άλλο το δημόσιο συμφέρον της χώρας μας πρέπει να πρυτανεύσει. Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα είχε συμβεί αν π.χ. η Γερμανία είχε αυτή την απαίτηση απέναντί μας».

Βγενόπουλος: Δικαιώθηκα για την Λαϊκή Τράπεζα παρά τον «πόλεμο