Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Κυρίες και κύριοι, Καλή σας ημέρα.

Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός επέστρεψε αργά χθες το βράδυ από την επίσκεψή του στο Ιράν, η οποία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας. Ένα πλαίσιο που ορίζεται από την αρχή της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Η επίσκεψη σημαδεύτηκε από απόλυτη επιτυχία.

Αυτό που κρατάμε από την επίσκεψη αυτή είναι το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και των δύο πλευρών ιδιαίτερα στους τομείς των νέων τεχνολογιών, των πετρελαιοειδών, της μεταποίησης, της ενέργειας και των μεταφορών. Ήδη έχουν κλείσει σημαντικές συμφωνίες μεταξύ Ελλήνων και Ιρανών επιχειρηματιών που αφορούν στην ενέργεια, στις μεταφορές αλλά και στα αγροτικά προϊόντα.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την σκληρή δουλειά για την προώθηση των συμφερόντων της ελληνικής οικονομίας σε παραδοσιακές αλλά και σε νέες αγορές και είμαι βέβαιη ότι πολύ σύντομα τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα αρχίσουν να γίνονται ορατά.

Στο κεντρικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης :

Όπως γνωρίζετε την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκαν τη χώρα μας οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών και συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα θέματα της ατζέντας της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Η σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι βεβαίως ότι η όλη διαδικασία οφείλει να ολοκληρωθεί μέσα σε συντομότατο χρονικό διάστημα διότι, όπως τόνισα και την προηγούμενη εβδομάδα,  ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη έχουν χρόνο για χάσιμο.

Οι εστίες αστάθειας όπως φάνηκε χθες και από την εικόνα των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο πολλαπλασιάζονται και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος καθυστέρησης. Οι όποιες διαφορές πρέπει και μπορούν εξάλλου να γεφυρωθούν με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά τηρεί το γράμμα της συμφωνίας και καταθέτει προτάσεις που είναι σύμφωνες με τα όσα ορίζονται εκεί. Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο των θεσμών, που οφείλουν να έχουν εποικοδομητική στάση, ώστε να προχωρήσουμε απερίσπαστοι στο έργο της ανοικοδόμησης της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό:

 Ο Υπουργός Εργασίας τήρησε τη δέσμευσή του να καταθέσει βελτιωτική πρόταση για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων. Με τη νέα πρόταση και τις προσαρμογές, που προβλέπονται εκεί, ενισχύονται τα μικρά και μεσαία εισοδήματα ενώ υπάρχουν κλιμακωτές επιβαρύνσεις για τα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα.

Σε ό,τι αφορά τώρα το Αγροτικό:

Η πρόσκληση της Κυβέρνησης για εξαντλητικό και ειλικρινή διάλογο βρίσκεται πάντοτε στο τραπέζι. Ο διάλογος όμως δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση.

Βεβαίως, είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις του αγροτικού κόσμου, αυτές όμως δεν μπορεί να αδιαφορούν για τη συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας και ούτε βεβαίως για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που σηκώνουν τα τελευταία χρόνια το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Στόχος δικός μας είναι φυσικά να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις. Αυτός θεωρούμε ότι πρέπει να είναι και ο στόχος του αγροτικού κόσμου ο οποίος πρέπει να απομονώσει εκείνους που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις κινητοποιήσεις για πολιτικούς αποκλειστικά λόγους.

Να θυμίσω εξάλλου ότι αυτοί που σήμερα τους αγκαλιάζουν ήταν οι ίδιοι που λίγα χρόνια πριν τους λοιδορούσαν. Γιατί λοιπόν σήμερα κρατούν αυτή τη στάση; Μήπως επειδή θέλουν να εκμεταλλευτούν τις αγροτικές κινητοποιήσεις για άλλους σκοπούς; Νομίζουν ότι έτσι θα πιέσουν την κυβέρνηση ώστε να μην προωθήσει τις μεγάλες πρωτοβουλίες για τον έλεγχο των λιστών της φοροδιαφυγής, την αδειοδότηση των καναλιών, την καταπολέμηση της διαφθοράς; Αν είναι έτσι, διαμηνύουμε: Να μην ελπίζουν. Η κυβέρνηση είναι σταθερή και αποφασισμένη να προχωρήσει.

Είμαι βέβαιη ότι πολύ σύντομα και οι αγρότες θα καταλάβουν ποιοι θέλουν την εξεύρεση λύσης και ποιοι παίζουν ύποπτα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη τους, εκμεταλλευόμενοι την πραγματική αγωνία και τα πραγματικά τους προβλήματα.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, καλούμε τους αγρότες σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρούμε από κοινού τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Όσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες: Να θυμίσω ότι σήμερα συνεδριάζει ξανά η διάσκεψη των Προέδρων για τον ορισμό των νέων μελών του ΕΣΡ.  Αυτό που πρέπει όλοι όμως να κρατήσουν, είναι ότι η συναίνεση για να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία αυτή είναι συνταγματική υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων και όχι προνόμιο ή δικαίωμα της διάσκεψης των Προέδρων.

Είναι απαραίτητο πολιτικά, αλλά και νομικά, να βρεθεί κοινός τόπος και να στελεχωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή. Καλούμε, λοιπόν, την αντιπολίτευση και ειδικά τη ΝΔ να σταματήσει να προβάλει προσκόμματα και να συνδράμει επιτέλους στην προσπάθεια για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Είναι πλέον καιρός η χώρα μας και σε αυτό το πεδίο να περάσει σε μια νέα εποχή. Το έχουν ανάγκη οι πολίτες, το πολιτικό σύστημα αλλά και η ίδια η ενημέρωση, καθώς είναι ακριβώς εδώ που κρίνονται οι θέσεις, οι προθέσεις και η αξιοπιστία όλων των πολιτικών δυνάμεων αλλά και του ίδιου του κράτους.

Τονίζω όμως ξανά ότι αν αυτό δεν γίνει, η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει μπροστά και να ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης με κάθε νόμιμο διαθέσιμο τρόπο.

Στο μέτωπο του προσφυγικού:Οι εργασίες στα πέντε hotspotsσυνεχίζονται  με εντατικούς ρυθμούς και η Ελλάδα θα είναι έτοιμη εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 Φεβρουαρίου. Αυτό όμως που έχει σημασία από δω και στο εξής, δεν είναι μόνο η τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας μας αλλά και η τήρηση των δεσμεύσεων των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και κυρίως η τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας, η οποία αποτελεί και το κλειδί για τον περιορισμό των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης.

Να ενημερώσω, εξάλλου, ότι πριν από λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο προκειμένου να τον ενημερώσει για την χθεσινή επίσκεψη της στην Τουρκία.

Ειδικά για το θέμα του ΝΑΤΟ σας ενημερώνω ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέστησε απολύτως σαφές ότι οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας σε σχέση με το προσφυγικό, θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και θα διασφαλίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες. Πρόταση για κοινές περιπολίες δεν τέθηκε καν.

Σε ό,τι αφορά τώρα την προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης:Αυτή προχωρά  με γοργούς και εντατικούς ρυθμούς:

Συγκεκριμένα:

Το νομοσχέδιο για την Δημόσια Διοίκηση:  Το μεγάλο βήμα για την αποκομματικοποίηση του κράτους έχει ήδη εισαχθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί, το αργότερο,  μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Περιμένουμε από την αντιπολίτευση να στηρίξει αυτή τη μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία χωρίς μικρότητες και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό.

Επίσης, η συζήτηση για το νομοσχέδιο επιτάχυνσης του Κυβερνητικού Έργου: Αυτό που έχει ως κορμό, είναι οι σημαντικές διατάξεις για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και το οποίο επιλύει το μέγιστο πρόβλημα της υγειονομικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας ξεκινά από αύριο στη Βουλή.

Πολύ σύντομα λοιπόν θα αποτελεί νόμο του κράτους. Και αυτό αποτελεί από μόνο του επαρκή απάντηση σε όσους αμφισβήτησαν την αποφασιστικότητα αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Και φυσικά η αντιπολίτευση είναι υποχρεωμένη τώρα να πάρει θέση. Θα υποστηρίξει αυτή τη μεγάλη κυβερνητική πρωτοβουλία ή θα προτιμήσει την άσκοπη μεμψιμοιρία και τις υπεκφυγές;

Σας ευχαριστώ.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΝΕΡΗ:Πριν λίγες ημέρες σε συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ρώτησε τον εκπρόσωπο της Κομισιόν κ. Πατρίκ Πακέ, εφόσον συγκροτηθεί η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, σε ποια σύνορα θα αναλάβει δράση. Στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας ή σε αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία ότι αποτελούν σύνορα και με βάση αυτά προχωράει και στις παραβιάσεις χωρικών υδάτων, εναέριου χώρου κτλ. Η απάντηση του κ. Πακέ  ήταν, σας διαβάζω αυτολεξεί: «Δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση σας». Ήθελα να ρωτήσω πώς εξηγεί η κυβέρνηση την άρνηση της Κομισιόν να τοποθετηθεί και μάλιστα σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, περί κοινών περιπολιών, συνδιαχείρισης του Αιγαίου κτλ. 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Προφανώς, επειδή όπως είπατε και εσείς, πρόκειται για μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα,  γι’ αυτό.  Και να  επαναλάβουμε και εδώ, για μια ακόμη φορά: Περιρρέουσα ατμόσφαιρα, διαρροές, δημοσιεύματα από κάποιες πηγές «έγκυρες» κτλ., νομίζω ότι δεν μπορούν να αποτελούν ζητήματα σοβαρής συζήτησης σε ένα τέτοιο επίπεδο.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ:Θα ήθελα να ρωτήσω αν η κυβέρνηση σε περίπτωση έντασης των αγροτικών κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που οι αγρότες αποφασίσουν να έρθουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ, σκέφτεται να αλλάξει τακτική και να υιοθετήσει μια ποιο σκληρή στάση, ενδεχομένως για να προασπίσει και να διασφαλίσει την ελεύθερη και απρόσκοπτη λειτουργία στους δρόμους, στα οδικά δίκτυα. Αν, δηλαδή, βλέπεται ότι η στάση κατανόησης και ανοχής, εν πάση περιπτώσει  μπορεί να τροποποιηθεί σε μια τέτοια περίπτωση.    

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:Ξέρετε ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι στάση ανοχής. Είναι κατανόησης και αποδοχής για το δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να διαδηλώνουν, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, όποια αυτοί νομίζουν, χωρίς να κρίνονται ακριβώς γι’ αυτό. Για την κυβέρνηση αποτελεί στοιχείο της Δημοκρατίας. Και νομίζω ότι έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει για όλους μας διαχρονικά. Να μην θυμίσω άλλες εποχές. Τι λεγόταν όσον αφορά κινητοποιήσεις, που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια – και με ένταση τα τελευταία μνημονιακά χρόνια.

Σήμερα, πριν από λίγο, είδα την ανακοίνωση του μπλόκου των Τεμπών, ότι δεν θα κατέβουν με τρακτέρ, διότι θέλουν να προσέλθουν σε διάλογο. Και αυτό πρέπει να το επισημάνουμε.

Αλλά να πούμε και κάτι άλλο: Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι και κανόνες. Αν πάω εγώ, ας πούμε, με ένα αυτοκίνητο να ανέβω σε ένα πεζοδρόμιο νομίζω ότι η τροχαία θα με σταματήσει και θα με κατεβάσει. Επίσης υπάρχουν κανόνες για το ποια οχήματα εισέρχονται στο κέντρο της Αθήνας. Νομίζω είναι δουλειά της τροχαίας να δει τι θα κάνει απέναντι σε αυτό. 

ΑΝΤΩΝΙΟΥ:Από την αρχική τοποθέτησή σας, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός με την κυρία Μέρκελ, αντιλαμβάνομαι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν ενήμερη για την πρόθεση Βερολίνου – Άγκυρας, να κινηθούν στην κατεύθυνση υποστήριξης μιας πρότασης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη διαδικασία του προσφυγικού. Με δεδομένο ότι η Αθήνα διαρκώς προσπαθεί, (και δικαιολογημένα, γιατί η μεγαλύτερη ροή προσφύγων προς την Ευρώπη γίνεται από ελληνικού εδάφους) να αναδείξει έναν κεντρικό ρόλο στη διαχείριση του ζητήματος. Μήπως έχουμε μπει σε μια διαδικασία λήψης αποφάσεων ερήμην της Αθήνας, περιθωριοποίησης της Ελλάδας στην κεντρική διαχείριση του ζητήματος αυτού;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:Δεν το βλέπουμε έτσι. Ωστόσο δεν είχε τεθεί σε εμάς ζήτημα για το ΝΑΤΟ. Πραγματικά δεν ήταν κάτι, αλλά προφανώς επειδή δεν μας αφορούσε. Νομίζω, ότι η κυρία Μέρκελ με τον κύριο Νταβούτογλου, συζήτησαν για θέματα…

ΑΝΤΩΝΙΟΥ:Με συγχωρείτε, δεν μας αφορά, μιλάμε για…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:Όσον αφορά δική μας θέση σε σχέση με μια εμπλοκή που αφορά την Ελλάδα, αυτό εννοώ. Δεν μας έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα. Ενημερωτικά αυτό. Από εκεί και πέρα, όπως είπα και στην τοποθέτησή μου, εάν η συζήτηση αυτή αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ας πούμε για τη δίωξη εμπόρων ανθρώπων, στα παράλια της Τουρκίας, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο προφανώς δεν το βλέπουμε αρνητικά.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Επ’ αυτού. Τι βλέπουμε αρνητικά; 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:Εάν αυτό αφορούσε κάτι το οποίο θα προσέβαλε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τους διεθνείς κανόνες, αυτό θα το βλέπαμε αρνητικά. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε τέτοιο δεδομένο, τουλάχιστον από αυτά για τα οποία ενημέρωσε σήμερα. Η κυρία Μέρκελ, επικοινώνησε σήμερα με τον Πρωθυπουργό. Επικοινώνησαν περίπου στις 10 το πρωί και αυτό το οποίο σας ανέφερα στην εισήγηση, είναι και αυτό το οποίο συζητήθηκε.

ΒΙΤΑΛΗΣ:Υπάρχει σκέψη από την ελληνική πλευρά όπως καταγράφεται σε δημοσιεύματα, να χρησιμοποιηθούν πλωτά hotspotsγια τον έλεγχο τουλάχιστον σε πρώτη φάση των προσφυγικών ροών;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:Είναι σε ένα νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται ήδη στη διαβούλευση και μιλάει για μερικές τέτοιες δομές που αφορούν νησιά στα οποία φτάνουν πρόσφυγες και δεν θα έχουν hotspots. Τα hotspots, όπως ξέρετε, δεν υπάρχουν σε όλα τα νησιά παρά μόνο σε πέντε.  Θα είναι μία δομή για διευκόλυνση νησιών τα οποία δεν έχουν hotspotsπροκειμένου να γίνεται εκεί η καταγραφή.

ΜΑΝΗ:Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσίασε χθες το Euro2day, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιούνκερ-Τουσκ, στη συζήτηση-διαπραγμάτευση που είχαν με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 16 Νοεμβρίου έγιναν δέκτες απειλών-εκβιασμών, από πλευράς Ερντογάν, από τα υπέρογκα δισεκατομμύρια που ζήτησε μέχρι τις απειλές ότι θα φέρει με λεωφορείο τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, κλπ. Το ερώτημά μου είναι ότι, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, όλα αυτά έμειναν μυστικά, δεν ενημερώθηκαν οι ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως αυτό που μας αφορά δεν ενημερώθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για το αποτέλεσμα αυτής της έντονης συζήτησης ή διαπραγμάτευσης που έγινε τότε. Τώρα που βγήκαν αυτά στο φως, με κάποιο τρόπο η κυβέρνηση θα τα αξιοποιήσει; Η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει στη συζήτηση πια που γίνεται για το Προσφυγικό να ληφθεί υπόψη αυτή η παράμετρος; Και να ζητήσει και εξηγήσεις γιατί έμειναν κρυφά όλα αυτά;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:Είδα προσεκτικά το δημοσίευμα χθες στο Euro2day. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε μια συζήτηση που έγινε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και βεβαίως όταν αυτά γίνονται σε συζητήσεις στις οποίες, όπως ξέρετε, δεν κρατούνται πρακτικά. Ενδεχομένως κρατούνται καμιά φορά σημειώσεις, αλλά πρακτικά δεν κρατούνται. Επομένως, δεν είναι δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης να σχολιάσει μία συζήτηση που φέρεται να έγινε μεταξύ πολιτικών αρχηγών και μάλιστα από κάτι το οποίο πιθανόν διέρρευσε.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Εδώ και καιρό λέγατε για την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, είχατε βάλει τον πήχη κοντά στον Ιανουάριο, μετά πάτε στον Φεβρουάριο. Χθες ακούσαμε δραματικούς τόνους από τον κύριο Τσακαλώτο. Είπε ότι εάν τυχόν δεν κλείσει σύντομα, τότε έρχονται τα χειρότερα. Σε ποια φάση είμαστε, πόσο επείγει και τι φοβόμαστε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είμαστε ακριβώς στη φάση που περιέγραψε ο κύριος Τσακαλώτος. Και η θέση της κυβέρνησης και η τακτική που ακολουθείται από την υπογραφή της συμφωνίας και μετά είναι διακηρυγμένη και είναι η εξής: Θέλουμε να φτάσουμε γρήγορα στην πρώτη αξιολόγηση, η οποία αφορά, και την ψήφιση Ασφαλιστικού κλπ. Αυτά τα οποία γνωρίζετε όλοι. Και ο στόχος της ανάγκης να συμβούν αυτά μέσα στο συμφωνημένο χρόνο, που είναι σύντομος, είναι για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη μεγάλη συζήτηση για το χρέος, που θεωρούμε ότι αποτελεί κομβικό σημείο για την ελληνική οικονομία και για την πορεία της χώρας τα επόμενα πολλά χρόνια.

Σ’ αυτό εντάσσονται και όλες μας οι αγωνίες προκειμένου να ολοκληρωθεί. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κανέναν λόγο να φοβόμαστε, δεν έχουμε καμία επίσημη συζήτηση ότι αυτό δεν θα γίνει ή ότι απειλούνται οι προθεσμίες. Και είμαστε σε αναμονή του δεκαήμερου που έχουν ζητήσει περίπου – είναι γνωστό ότι δεν θα είναι εδώ – και για την επιστροφή τους αμέσως μετά. Να θυμίσω, όμως, ότι σ’ αυτό το μεσοδιάστημα οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται. Δεν είναι κενός χρόνος, ακριβώς για να υπάρξουν λύσεις-συγκλίσεις σε σημεία στα οποία από την πρώτη φάση έχουν βρεθεί διαφοροποιήσεις. Επομένως, εμείς παραμένουμε πιστοί, ακολουθούμε αυτή την κατεύθυνση και νομίζουμε αυτή είναι που εξυπηρετεί το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας. Προφανώς, αυτό που εννοούσε και ο κύριος Τσακαλώτος και είναι έτσι, δεν θα είναι ευχάριστη η εξέλιξη για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα σε ένα παγκόσμιο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω για το Ασφαλιστικό. Οι θεσμοί έφυγαν αφήνοντας πίσω πάρα πολλά ανοιχτά ζητήματα και για την εθνική σύνταξη και για το ποσοστά αναπλήρωσης. Ήθελα να σας ρωτήσω, ο κύριος Κατρούγκαλος χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το «ακόμη» δεν το καταλαβαίνω ως σχολιασμό. Προφανώς ο κύριος Κατρούγκαλος έχει σηκώσει και σηκώνει το μεγάλο βάρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που, σας θυμίζω, δεν είναι μια απλή διαδικασία, δεν είναι ένα απλό νομοθέτημα που θα κατατεθεί, θα ψηφιστεί και τελειώσαμε. Έχει και πολλά βάρη πάνω του. Το βάρος να βρει αυτή τη μεγάλη λύση, τη βέλτιστη λύση, με δεδομένο ότι έχεις ένα ασφαλιστικό σύστημα που κατέρρευσε τα προηγούμενα χρόνια -να μην επαναλάβουμε τα αίτια, σαφώς δεν αφορούν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- και ταυτοχρόνως δημοσιονομικούς στόχους που τέθηκαν από τη συμφωνία του καλοκαιριού. Και να ξαναθυμίσω ότι έχει ψηφιστεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάποιοι το ξεχνούν ενδεχομένως το διάστημα αυτό. Και πρέπει να βρεθεί η λύση, όχι ως προς τον στόχο, ο στόχος είναι γνωστός και ψηφισμένος, αλλά ως προς τον τρόπο. Έχει μεγάλη σημασία, λοιπόν, να γίνει μία μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία θα έχει και διάρκεια. Δεν ξεκινά μια μεταρρύθμιση και ολοκληρώνεται σε μια μέρα. Έχει μεταβατικότητα την οποία έχει δείξει όλη τη διάθεση και ο υπουργός να τη συζητήσει, και με τις ομάδες που θεωρούν ότι απειλούνται τα δικαιώματά τους ή ότι πλήττονται. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση ο κύριος Κατρούγκαλος σηκώνει ένα πολύ μεγάλο βάρος.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, με βάση τη διαπραγμάτευση, εάν υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις από τους θεσμούς, θα δοθεί πάλι ο λόγος στον ελληνικό λαό, απ’ ό,τι δήλωσε σε συνέντευξή του ο Πάνος Καμμένος, ο κυβερνητικός σας εταίρος, ετοιμάζεστε για εκλογές;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα το πωάλλη μία φορά: Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πάμε σε εκλογές. Και όπως σας είπα και την προηγούμενη φορά στη συζήτηση που είχαμε εδώ, δεν είναι ζήτημα αν απειλείται ή θα μπορούσε να απειληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας αφορά αυτό. Απειλείται η χώρα. Δεν μπορούμε να πάμε πάλι σε εκλογές για όλους τους λόγους σταθεροποίησης της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής. Επομένως, αυτά τα σενάρια καλό είναι να σταματήσουν. Δεν βοηθούν τη χώρα. Σας θυμίζω ότι, και με τη συζήτηση που έγινε και χθες και με τις αναταράξεις στο Χρηματιστήριο, το να βγαίνει μήνυμα που δεν το δίνει η κυβέρνηση, πως υπάρχει κλίμα πολιτικής αστάθειας σε όσους προσπαθούν να το προβάλουν, νομίζω ότι δεν ευνοεί τα συμφέροντα της χώρας. 

 

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, να σας πάω σε ένα άλλο θέμα. Εκτός από την αστυνομική βία, την οποία ως κόμμα την έχετε καταγγείλει και εσείς, πολλές φορές, στο παρελθόν, υπάρχει και η αστυνομική αδιαφορία. Την περασμένη εβδομάδα, στο κέντρο της Αθήνας, ο συνάδελφός μας, από τον «Αθήνα 9,84», ο Δημήτρης Πέρρος δέχθηκε δολοφονική επίθεση. Υπήρξε καταδίκη από τα κόμματα, ωστόσο υπάρχουν και άλλες αντιδράσεις. Η διοίκηση του σταθμού «Αθήνα 9,84», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, δεν αρκείται σε αυτή την καταδίκη της επίθεσης. Ζητά από τους αρμόδιους πειστικές εξηγήσεις και για τη στάση της αστυνομίας, αλλά και για τις οφειλόμενες από μέρους τους ενέργειες για τον εντοπισμό των δραστών. Θα ήθελα να μου πείτε εάν εσείς, ως κυβέρνηση,  προτίθεστε δια των αρμοδίων Αρχών να προχωρήσετε σε κάποιες ενέργειες για τον εντοπισμό των δραστών και κυρίως για τη διερεύνηση των ευθυνών της αστυνομίας. Γιατί υπάρχουν και μαρτυρίες ότι εκείνη τη στιγμή ο συνάδελφος δεχόταν επίθεση και κάποιοι έκαναν τα στραβά μάτια.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός. Και πραγματικά, όπως λέτε, δεν αρκούν οι απλές καταδίκες. Από ενημέρωση που είχα και μαζί του, ήταν καλύτερα και ελπίζω να έχει γρήγορη ανάρρωση ο συνάδελφός σας. Πραγματικά δεν αρκούν .  Ωστόσο, η ενημέρωση που έχω από το υπουργείο, είναι ότι έχουν ξεκινήσει και γίνονται όλες οι δέουσες πράξεις, προκειμένου να καταδειχθεί το ποιος και το γιατί. Η δράση της αστυνομίας, βεβαίως, δεν πρέπει να είναι όπως περιγράψατε, και την έχουμε βιώσει πάρα πολλά χρόνια. Δεν μπορεί να προβαίνει σε επιθέσεις βίαιες και μάλιστα ιδιαίτερα σε ανθρώπους που είναι εκεί για να κάνουν τη δουλειά τους εκείνη την ώρα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει σε άλλους. Έχουμε, λοιπόν, τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι θα γίνουν όλα όσα χρειάζονται.

 

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, να μείνω λίγο στην προηγούμενη απάντησή σας, στον συνάδελφο Γιάννη Τσακίρη: Η διάψευση, εκ νέου, από εσάς της εκλογολογίας να εκληφθεί ως πολιτική αποδοκιμασία του υπουργού Αμύνης, του κ. Καμμένου, μιας και αυτός άνοιξε την τελευταία εκδοχή της εκλογολογίας.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν την άνοιξε ο κ. Καμμένος την τελευταία εκδοχή της εκλογολογίας. Η εκλογολογία βρίσκεται εδώ, εδώ και πολύ καιρό. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο. Επίσης, ο κ. Καμμένος δεν είπε «θα γίνουν εκλογές». Είπε ότι η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας για να ολοκληρώσει όσα έχει προγραμματίσει για την τετραετία. Απάντησε σε ένα υποθετικό σενάριο, διότι σε αυτή τη χώρα κυβερνήσεις διαρκώς διέψευδαν με τις πράξεις τους όσα είχαν προαναγγείλει προεκλογικά. Κάτι το οποίο δεν συνάδει με τη Δημοκρατία. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που όταν χρειάστηκε να αλλάξει θέση –διότι πολλοί ξεχνούν ότι έγιναν δύο φορές εκλογές, στις 25 Γενάρη, αλλά και στις 20 Σεπτέμβρη- πήρε εντολή από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσει αυτό το οποίο χρειάστηκε. Να αναδιπλωθεί ως στάση, δηλαδή να δεχθεί και να ψηφίσει μια συμφωνία. Και ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υλοποιήσει αυτή τη συμφωνία.

Μ` αυτή τη λογική, λοιπόν, εξηγούσε και ο κ. Καμμένος τι σημαίνει προσφυγή και πότε πρέπει να γίνεται. Όταν η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. Εδώ, λοιπόν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε στις 20 του Σεπτέμβρη. Επομένως, δεν γεννάται τέτοιο θέμα.

Και για την εκλογολογία, να θυμίσω επίσης ότι, -γιατί παίζεται πολύ καιρό το έργο, εάν θα πέσει, εάν δεν θα ψηφίσουν οι βουλευτές, αν οι 153 είναι ισχυρή πλειοψηφία κλπ, – η συγκυβέρνηση μετά την πρώτη απώλεια της ΔΗΜΑΡ μειώθηκε εξαιρετικά σε αριθμό, αργότερα έφθασε στους 152. Ήταν η εποχή που στο γενικό κλίμα, στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ζούσαμε ένα successstory. Και μάλιστα, όχι μόνο με 152, αλλά είχαν προηγηθεί και οι ευρωεκλογές, στις οποίες είχε βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τότε στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δεν υπήρχε θέμα πολιτικής αστάθειας και πρόωρων εκλογών.

 

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κάτι για τους αγρότες να ρωτήσω, να επανέλθουμε. Βέβαια, είπατε ότι αυτοί που σήμερα τους αγκαλιάζουν, πριν λίγα χρόνια τους λοιδορούσαν. Αυτό έχει και την αντίστροφη ανάγνωση: Αυτοί που σήμερα τους λοιδορούν, πριν λίγα χρόνια τους αγκάλιαζαν. Θυμόμαστε, έχουμε δει φωτογραφίες, με πολιτικούς αρχηγούς πάνω σε τρακτέρ. Το ερώτημά μου, όμως, είναι: Τα, κατά Νεφελούδη, τανκς των αγροτών θα επιτραπεί να έρθουν στο Σύνταγμα; Γιατί δεν είναι θέμα Τροχαίας, είναι θέμα πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης, αν θα εμποδίσει με τα ΜΑΤ, ή όχι, τους αγρότες να έρθουν στο Σύνταγμα.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η επιλεκτική εφαρμογή των νόμων αυτού του κράτους δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ακολουθεί και σέβεται, αναγνωρίζει και τη συνέχεια του κράτους στη νομιμότητα. Ό,τι ισχύει ως νόμος για τον κάθε Έλληνα πολίτη θα ισχύει και για μένα και για όποιον διαδηλώνει. Εμείς ήμασταν πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που κινητοποιούνταν. Πάντα. Εξακολουθούμε και σήμερα και είναι πλήρως αντιληπτά τα αιτήματά τους.

 

ΣΑΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη, θέλω να γυρίσω λίγο στο Προσφυγικό, με αφορμή και τη συνέντευξη που έδωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Μουζάλας, στο STAR, στον Νίκο Χατζηνικολάου, λέγοντας ότι περιμένει από τη Σύνοδο που θα γίνει, την επόμενη, στις 18 Φλεβάρη, ακόμη και αν η Ελλάδα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της, να υπάρξει απόφαση για να κλείσουν τα σύνορα. Αν έχετε εικόνα να γίνονται τέτοιες κινήσεις.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Παρακολούθησα πολύ προσεκτικά τη συνέντευξη του κ. Μουζάλα, χθες, και δεν διετύπωσε ότι περιμένει να κλείσουν τα σύνορα. Ωστόσο είπε ο  κ. Μουζάλας -και συμφωνώ και εγώ σ` αυτό- ότι υπάρχει μια ανησυχία, διότι υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη και δη από χώρες της κεντρικής Ευρώπης και του πρώην ανατολικού μπλόκ, οι οποίες διατυπώνουν μια διαφορετική άποψη από αυτή που ήταν και παραμένει κυρίαρχη αντίληψη στην Ευρώπη. Όπως προσεκτικά παρακολούθησα χθες σε αυτή τη συνέντευξη και τις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου και τις απαντήσεις, που νομίζω ότι ήταν σε μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση απ` αυτό. Και ότι δεν υπήρξε ποτέ θέμα για κλείσιμο των συνόρων για την Ευρώπη. Δεν υπήρξε ποτέ θέμα να εκδιωχθεί κάποια χώρα από τη Σένγκεν. Η Ευρώπη μέσα από όλα αυτά ψάχνει τους τρόπους να ενδυναμώσει την ενότητά και την αλληλεγγύη απέναντι στα προσφυγικά κύματα, που όπως αναγνωρίζουμε όλοι, είναι ένα δύσκολο, στη διαχείρισή του ζήτημα και για εμάς και για την Ευρώπη. Θα πρέπει, λοιπόν, ο καθένας, στο βαθμό που του αναλογεί, να τηρήσει τις υποχρεώσεις του, προκειμένου, όσο το δυνατόν πιο οργανωμένα και συγκροτημένα, άρα και πιο αποτελεσματικά, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο ζήτημα που είναι το Προσφυγικό.

 

ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Η ερώτηση είναι, μιας που είπατε για τα σύνορα, η ΠΓΔΜ αποφάσισε νέα επέκταση φράχτη. Αυτό είναι το ένα, πήρε απόφαση η κυβέρνησή της και θα φτιάξει ένα νέο φράχτη, θα κάνουν νέα επέκταση, πήραν απόφαση και το έχουμε ήδη ανεβάσει από χθες το βράδυ. Το δεύτερο ερώτημα είναι: πότε το Ασφαλιστικό θα έρθει στη Βουλή;

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όσον αφορά το δημοσίευμα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είδα το συγκεκριμένο για να το σχολιάσω. Μου διέφυγε ενδεχομένως. Ωστόσο, ξέρετε την πάγια θέση μας ότι οι φράχτες δεν είναι αυτοί οι οποίοι θα λύσουν το πρόβλημα και δεν πρέπει εντός του εδάφους της Ευρώπης να ακολουθηθούν τέτοιου τύπου λογικές.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ήταν μια πρόταση της κυβέρνησης, η οποία μπήκε στη διαβούλευση και η οποία είναι υπό διαπραγμάτευση σήμερα. Επομένως, με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση που εμείς πιστεύουμε ότι θα είναι στους χρόνους, τους οποίους ανέλυσα προηγουμένως, δηλαδή περίπου τεσσάρων εβδομάδων (με την επιστροφή δηλαδή των θεσμών και τη συζήτηση επί δύο περίπου εβδομάδες) θα είμαστε σε θέση να έχουμε νομοσχέδια, τα οποία θα έρθουν στη Βουλή, καθώς είναι προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση.

 

ΖΟΡΜΠΑ: Κυρία Εκπρόσωπε, είπατε πριν, αναφερόμενη στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου στη Βουλή, ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε. Ο κ. Τσακαλώτος είπε χθες ότι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προδιαγράφεται ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, αλλά στην αρχιτεκτονική του νομοσχεδίου οι θεσμοί συμφωνούν, «μερεμέτια», απ΄ ό,τι καταλαβαίνω, ο ίδιος λέει ότι χρειάζονται να γίνουν. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν πληροφορίες –τις δημοσιεύει σήμερα το CAPITAL- ότι οι θεσμοί ουδόλως συμφωνούν με την αρχιτεκτονική τόσο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου όσο και του φορολογικού και ακόμα και επ’ αυτού θέλουν από μηδενική βάση επαναξιολόγηση.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχω λόγους να εμπιστεύομαι τις εκτιμήσεις του κ. Τσακαλώτου. Για τα δημοσιεύματα, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Δεν μπορώ να σας απαντήσω, γιατί σας είπα και νωρίτερα (βεβαίως τα παρακολουθώ προσεκτικά, βεβαίως και λαμβάνω υπ΄ όψιν τα ερωτήματα που προκύπτουν μέσα από όλα αυτά) όταν έχω την αποτύπωση του κλίματος από τους διαπραγματευτές και από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, νομίζω ότι αυτό είναι ισχυρότερο. Αναλύθηκε, λοιπόν, από τον κ. Τσακαλώτο και ειπώθηκε σε όλες τις μέρες της διαπραγμάτευσης ότι υπήρχε η συμφωνία στη δομή και την αρχιτεκτονική. Μένουν, όμως, να συζητηθούν διάφορα πράγματα. Είχαμε συγκλίσεις, έχουμε και αποκλίσεις. Επίσης, είναι άλλο το «φοβάμαι», είναι άλλο «αν έχω ανησυχία ότι θα μου συμβεί και κάτι, το οποίο δεν θα ήθελα να μου συμβεί». Ξέρουμε, όπως και σε όλες τις διαπραγματεύσεις, ότι τα δύο μέρη ξεκινούν από εκεί που θέλει ο καθένας να φθάσει και στο τέλος αυτό που λέμε «έντιμος συμβιβασμός», το οποίο νομίζω ότι είναι κομμάτι κάθε διαπραγμάτευσης, όταν μπαίνουν διαφορετικά συμφέροντα στο ίδιο τραπέζι. Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι μια διαπραγμάτευση είναι εύκολη, αλλά ισχυρός λόγος ήταν η αποτροπή του πακέτου Γιούνκερ και η διαπραγμάτευση, η οποία έγινε και μας έφερε σε συμφωνία το καλοκαίρι είχε 20 δισ λιγότερη λιτότητα για τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Αυτό ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης. Και τότε είχαμε ανησυχίες και υπήρχε κλίμα πολύ χειρότερο από τώρα. Ωστόσο, αυτό συνέβη, όπως και πολλά άλλα μέσα στη συμφωνία, τα οποία δεν είναι επί του παρόντος –νομίζω- να αναλύσουμε παραπέρα.

 

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Εκδόθηκε μια σκληρή ανακοίνωση, όντως, από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία μιλάει για Ελλάδα που «πρέπει να πάψει να είναι πειραματόζωο», για «νομοθέτηση καθ’ υπόδειξη των θεσμών, που υποβαθμίζει την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης», διαπιστώνει ότι «το καθεστώς των μνημονίων οδηγεί σε αδιέξοδο», επισημαίνει «την έλλειψη αναπτυξιακού μοντέλου» και μιλά για «λογιστική αντιμετώπιση και στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό» και ουσιαστικά καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό – Φορολογικό, το οποίο θεωρεί και εκείνη (η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων) πακέτο. Το σχόλιό σας και αν συμμερίζεστε αυτές τις απόψεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Γιατί, να θυμίσω ότι υπήρχε και η Ένωση Εισαγγελέων που είχε κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο, τη ρύθμιση για τα αποδεικτικά μέσα στα δικαστήρια όσον αφορά τα παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά στοιχεία στις λίστες και τα λοιπά και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει εντελώς αντίθετη άποψη. Το σχόλιό σας.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχω διαβάσει προσεκτικά την ανακοίνωση, την έχω και εδώ μπροστά μου, γιατί δεν την είχα πάρει εγκαίρως. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει όντως δικαίωμα να εκφράζει άποψη για ευρύτερα ζητήματα. Είμαστε βέβαιοι ότι τα μέλη της αγωνιούν, αλλά και ότι αντιλαμβάνονται ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή μονομερείς ενέργειες. Γίνεται, όμως, μέσα στο πλαίσιο και των διεθνών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα, αλλά υπό το βάρος όλων των άστοχων ενεργειών των προηγούμενων χρόνων. Και το θυμίζουμε αυτό στην Ένωση. Όχι πως δεν το ξέρει. Φυσικά και το ξέρει. Επίσης, είμαι σίγουρη ότι ξέρει πως η κυβέρνηση δεν ψάχνει το στόχο, αλλά τον τρόπο και είμαστε βέβαιοι ότι την αγωνία της κυβέρνησης, τη συμμερίζεται η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Και δεν θα τους δούμε ως αντίπαλους, αλλά ως συναγωνιστές.

 

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Ήθελα να σας ρωτήσω, κυρία Εκπρόσωπε, αν σας βρίσκει σύμφωνη ο χαρακτηρισμός ότι είναι «εγωιστική» η στάση των αγροτών και αν θεωρείτε ότι μετά την Παρασκευή θα πάμε σε κάποια αποκλιμάκωση και αν ακόμη θεωρείτε ότι βοήθησε, τέλος πάντων, αυτός ο χαρακτηρισμός που ακούσαμε χθες. Σας ευχαριστώ.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, ο χαρακτηρισμός ως «εγωιστών» των αγροτών, δεν νομίζω ότι χρειάζεται, δεν νομίζω ότι είναι έτσι.  Είναι «εγωιστικό» ποιο; Είναι εγωιστικό να ζητάς να πας σε ένα διάλογο και ο άλλος να μην έχει άποψη. Εδώ, λοιπόν, από την πλευρά της κυβέρνησης, υπάρχει ένα σχέδιο. Ένα σχέδιο ανοιχτό –επαναλαμβάνω- σε βελτιώσεις. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα διάλογο. Δεν αντιλαμβανόμαστε, κάποιος ο οποίος διεκδικεί το καλύτερο και για τον ίδιο, αλλά προφανώς και για το σύνολο, να μη λαμβάνει υπ΄ όψιν ότι και η κυβέρνηση έχει άποψη. Αυτήν, άλλωστε, την άποψη έρχεται να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση και να συζητήσει, προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη λύση.

 

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Παρακαλώ μια διευκρινιστική ερώτηση, κυρία Εκπρόσωπε.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, βεβαίως.

 

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Θέλω να καταλάβω, οι κανόνες και οι νόμοι ισχύουν μόνο για το κέντρο της Αθήνας; Δηλαδή, είναι παράνομη η είσοδος των τρακτέρ στην Αθήνα και είναι νόμιμο το κλείσιμο των μπλόκων; Αυτό μπορείτε να μας το διευκρινίσετε;

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι στις κινηματικές διαδικασίες και αυτό για μας είναι πάρα πολύ γνωστό (βεβαίως υπάρχουν και μερικά πράγματα τα οποία γίνονται και είναι ενοχλητικά εκείνη την ώρα για τους πολλούς) έχουν μερικά –νομίζω- όρια και έτσι ακριβώς αντιμετωπίζονται. Δηλαδή, στα όρια μιας ελαστικότητας και αναγνώρισης των δικαίων του κινήματος των αγροτών. Ωστόσο, και από την πλευρά της Πολιτείας, θα πρέπει να εξασφαλιστούν όροι εύρυθμης λειτουργίας.

Σας ευχαριστώ.